Мохамед ел Барадеи не иска да е президент на Египет

"Съвестта не ми позволява да се кандидатирам докато няма истинска демокрация"
14 яну 2012 16:19,
10
Мохамед ел Барадеи не иска да е президент на Египет
Мохамед ел Барадеи. Снимка: Reuters

Бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи заяви в комюнике, че няма да се кандидатира за президент на Египет, предаде Франс прес.

"Съвестта не ми позволява да се кандидатирам за президентския или за който и да било друг официален пост, докато няма истинска демокрация", каза той.

"Предишният режим не е паднал", добави Ел Барадеи по повод падането на президента Хосни Мубарак под натиска на улицата през февруари м. г.

Оттогава властта в Египет е в ръцете на Висшия военен съвет начело с генерал-фелдмаршал Мохамед Хусеин Тантауи, който 20 години бе министър на отбраната на Мубарак, напомня АФП.

Армията обеща да предаде властта на цивилните след президентски избори най-късно в края на юни, но мнозина египтяни я обвиняват, че иска да запази своите привилегии и все така да влияе върху политическия живот.

"Капитаните на кораба продължават да плават в същите води, както преди, сякаш не е имало революция", изтъква образно той. В днешен Египет "няма условия за честни избори", констатира още Ел Барадеи.

Завърнал се в Египет през 2010 г. след продължителна международна кариера, Ел Барадеи решително застана в опозиция срещу Мубарак, а след падането му се нареди сред най-видните фигури на светското и либерално движение в страната, обявило се за установяване на демократична политическа система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Така постъпват умните хора,мислят с главите си ,а с джобовете.
7
0
 
6
 
! Отговори
muh преди 12 години
Prav e. Hamerikancite pak im go turiha (upravlenieto de) :). KVa demokraciq, kvi 5 lv.
6
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Не бих се ангажирал със решението му , Но когато се извършва такава дълбока трансформация в обществото е нужно да и се " посветиш" да помагаш на другите да разберат, да се променят, докато се стигне до реализация. Има философия-"количествените натрупвания-водят до качествени промени". Демокрацията е форма, а съдържанието се изгражда.Системите нямат свойството да се променят сами, освен ако няма причина
5
0
 
4
 
! Отговори
барадей преди 12 години
Казаното е по повод това, че Мубарек заедно с генералската част са поставени и поддържани от САЩ и Израел в това управление на Египет. Всички са завършили в САЩ. Това е причината Египет да поддържа Израел и да е първата арабска държава, която е признала Израел, за разлика от другите. Практически в Египет няма промяна. Очевидно за това е махнат от МААЕ, с изказвания срещу Израел. Последно видяхме твърде неадекватната позиция на МААЕ спрямо Иран. Очевидно е пречел и е махнат. Т.е МААЕ е кукла.
4
0
 
2
 
! Отговори
Ал Булгария преди 12 години
Мен въобще не ме е гъдел туй си е тяхна грижа те ще си го изберат,той ще ги муфти като на всякаде по света.
3
6
 
8
 
! Отговори
Алоха преди 12 години
Там където има ислям, няма нищо нормално - нито нормални хора, нито нормална държава, нито нормално общество. Всичко е една догматична хегемония. А същият този Барадейчо тръгна да обяснява как ако стане президент ще обяви война на Израел. Иначе той е борецът за мир, големият миролюбец от МАГАТЕ, обявяващ война на държава, с която имат мирен договор и купища търговски взаимоотношения.
2
8
 
8
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Абе Барадейчо,наистина ме разсмиваш.Къде си чул и видял някъде по Света ,истинска демокрация да съжителства с Исляма
1
2
 
10
 
! Отговори
галактика преди 12 години
"Арабската пролет" се оказа едно бебе, родено в петия месец, не в деветия.... /официално изявление /.