Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!

Разказ на спасена пътничка от кораба "Коста Конкордия"
Обновена: 18 яну 2012 19:08 | 18 яну 2012 19:06, Елка Василева
70
Виждаха се светещите спасителни жилетки на хората в кораба!
Снимка: Reuters

Петък, 13-и за нас беше щастлив. До онзи момент. Бяхме група от 11 души. Качихме се на "Коста Конкордия" в Савона предишната събота. Вечерта, когато след седмица плаване трябваше да се приготвяме за връщане вкъщи, стана част от историята.

Седяхме в театралната зала и гледахме шоу на илюзионисти, разказва хърватка, била на кораба, цитирана от "Ютарни лист".

"Усетихме силен удар към 21,45 ч., точно в момента, в който илюзионистът беше слязъл сред публиката и търсеше асистент. Изведнъж илюзионистът изчезна. Почувствахме, че стоим на едно място и сме наклонени около 30 градуса. Светлините започнаха да премигват. Не знаехме какво се случва".

Документи и пари

"Бавно тръгнахме към кабините, за да си вземем спасителните пояси. Още тогава вече имаше припаднали хора.

Облякохме се топло и стояхме в коридора. Изобщо не предполагахме, че ситуацията е толкова сериозна, тъй като морето беше спокойно и от прозореца се виждаше брегът. Можехме да вземем със себе си само документите, пари и дребни вещи.

Камериерката беше абсолютно объркана и ни гледаше притеснено, както и ние нея. По уредбата съобщаваха само, че имат технически проблеми, но всичко е под контрол. Известно време стояхме в мрак.

Решихме да слезем до Master station B, където беше определеното място за нас за среща в случай на опасност. Там вече имаше много хора. Някои се бяха паникьосали. Някои носеха огромни куфари.

Филипинците чакаха разрешение за евакуация, но започнаха сами да качват хората /в лодките/, защото никой не ръководеше акцията.

В спасителната лодка, в която искахме да се качим, качваха само жени с деца.

Оплитане във въжетата

Братовчедка ми и 9-годишната й дъщеря се опитаха да се качат, но не можаха от един хърватин, мъж, който им препречи пътя и се качи преди тях. Много мъже се държаха като абсолютни страхливци.

Започнаха да ни препращат от една лодка към друга, докато не стигнахме до последната.

Решихме да останем там и да чакаме лодката да се върне за нас. Бояхме се да мръднем където и да е, защото на палубата имаше още около 500 души.

Не предполагахме, че сме толкова близо до брега. Държахме се за парапетите и един за друг повече от час с надеждата някой да дойде за нас.

Корабът се накланяше и беше все по-трудно да стоим. Сцените от филма "Титаник" бяха постоянно пред очите ми.

Тогава се появи един от офицерите, който ни насочи към другата палуба. Трудно можехме да отидем там, защото беше тъмница, а корабът се беше силно наклонил.

Чухме звук от счупване на чинии и трясък. Страхувахме се нещо да не падне върху нас. Палубата вече беше под водата и не беше нужно да ни спускат с лодката.

Филипинецът, който ни возеше, имаше проблеми, защото корабът се беше наклонил много силно и лодката ни се оплете във въжетата.

Едва тогава осъзнахме колко близо сме били до брега. Бяхме едни от последните спасени с лодките. Стигнахме до брега около полунощ. При нас дойде сервитьор индиец, който се зарадва, че ни вижда.

Най-страшното беше към 2 ч. през нощта – през прозорците се виждаха светещите спасителни жилетки на хората, останали на кораба. Хеликоптерите спасиха много хора.

На брега видяхме, че мнозина бяха боси. Някои бяха по пижама, голи, сервитьорите бяха само по риза. Цяла нощ стояхме на брега и мръзнахме, разказва жената за ужаса, преживян от хиляди на "Коста Конкордия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Коста Конкордия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
do25 преди 12 години
така като го гледам 5 дена не се е плъзнал...
22
2
 
13
 
! Отговори
Ime преди 12 години
А между другото дали ви направи впечатление как в предните статии всички плюеха екипажа, че не останал да помогне, в коментарите в частност осрахте филипинците, а точно последните останали разказват как точно филипинец от екипажа им помага... Имало е и офицер, който да ги насочи...Изобщо в началото всеки е разтягагл локуми, че да е скандална статията.
21
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 12 години
От 18 до 21- нпредстави си кух е. И имаш ли си на дея какво е 70 дупка? А и не съм аз, който го казва това за плъзването, ако се поровиш в предните статии ще видиш, че спсителите точно от тов са се опасявали. И се още се опасяват сериозно, заради пълните резервоари. Ама ти нали си разбирач...
20
0
 
3
 
! Отговори
Мaster преди 12 години
Не е "Мaster station", a e "Muster station" - място за сбор на пасажерите/екипажа за напускане на кораба
19
3
 
33
 
! Отговори
Смех преди 12 години
17ти номер, ти дето не отстъпваш на жени си абсолютен *** и не знам коя жена е дарила *** като теб с потомство, вероятно е било по погрешка
18
4
 
17
 
! Отговори
една жена преди 12 години
Много мъже се държаха като абсолютни страхливци.
17
4
 
0
 
! Отговори
ot 12 do 18 преди 12 години
Абе ти акъл имаш ли....да се хлъзне по скалите щял.....и кво като е наклонен....сигурно вътре е кух от край до край, та няма къде да застанеш....елементарно чувство за оцеляване нямат някои.....
16
2
 
7
 
! Отговори
Ime преди 12 години
12 само че има голяма вероятност кораба да се хлъзне по скалите на които е легнал и да потъне още по- дълбоко. Това едно. Друго е, че кораба се обръща на една страна- където и да идеш ще изпаднеш и може да е късно за спасяване. Елементарна логика е, стига само да се замислиш.
15
68
 
15
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
аз съм мъж, имам и деца! Никога няма да отстъпя пред мен да минат някакви ку*вички, вместо да спася себе си - който не просто трябва да се грижа за децата си! Аз го правя с невероятно удоволствие! Кой е по-важен, моите деца или някакви там селянки? Това да отстъпиш на жена е възможно най-тъпият начин, за да оцелееш. А ако един мъж няма деца, щастието на майка ми, от това че ме вижда жив и здрав за мен е много по-важно, от това да и причиня скръб, за да не каже после, че съм ***!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mAster station хахахахаха.
13
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Жените и децата винаги имат предимство в подобни случаи, затова има и такова разпореждане на кораба."Такова разпореждане не съществува в нито един кораб в световният океан. Това са неписани правила, не разпореждания. Моля не смесвайте двете неща.Иначе съм ЗА това правило, но са и нпълно прави пичовете от предните коментари- жените много се пънат да са наравно с мъжете, но като опре *** в ****- ние сме с предимство...
12
9
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Абсолютно съм съгласен! А и много критики отнася капитанът на кораба. Лесно е да съдим човека, но и той като не знае какво става? Ами ако собственикът на кораба е направил това, само и само, за да си получи пари от застраховката? Един капитан, преди да вземе решение за евакуация, първо пита шефа, нали знаете?
11
13
 
5
 
! Отговори
ДО 10 преди 12 години
МДА КАТО СЕ ИМА В ПРЕДШИД КОЛКО МНОГО *** СТАНАХТЕ...ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ОПИТВА ДА ПРОДЪЖИ ВЕЧЕСТВОТО :)
10
5
 
8
 
! Отговори
sdsada преди 12 години
aз не мога да разбера, какъв е бил зора да се бърза, при положение, че е било ясно, че голяма част от кораба ще остане над водата....просто се качваш най-горе и чакаш да спре потъването...после все ще те съберат някакси....
9
5
 
16
 
! Отговори
dan преди 12 години
Седяхме в театралната зала и гледахме шоу на илюзионисти, разказва хърватка, била на кораба, цитирана от "Ютарни лист"."Усетихме силен удар към 21,45 ч., точно в момента, в който илюзионистът каза - ей сега ще ударя със жезъла и кораба ще потъне. След удара изведнъж илюзионистът изчезна ...
8
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ясно,че жените и децата са с предимство,това никой не оспорва. Жените обаче се стремят иначе да са наравно с мъжете,а когато стане напечено да са с предимство. Ейй,много гот така.
7
2
 
19
 
! Отговори
Морален преди 12 години
ПЛЪХОВЕТЕ ПЪРВИ НАПУСКАТ ПОТЪВАЩИЯ КОРАБ
6
3
 
20
 
! Отговори
До страхливците преди 12 години
Жените и децата винаги имат предимство в подобни случаи, затова има и такова разпореждане на кораба.
5
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той за децата нищо не казва, но жените нали твърдят,че са равни с мъжете. Но се оказва,че където им изнася. Къде да се закрепят мъжете, това да не са насекоми та да се закрепят.
4
16
 
41
 
! Отговори
до 4-ти преди 12 години
Мъжете са по силни физически и биха могли по успешно да се закрепят за разлика от жените и децата. В днешно време няма мъже, те са едни страхливи и слаби същества, които явно нямат и мозък щом не им е ясно защо трябва да бъдат с предимство жени и деца.