Кубински дисидент почина от глад в затвора

Той почина под грижите на правителството, твърдят правозащитници
Обновена: 20 яну 2012 11:07 | 20 яну 2012 11:07,
30
Кубински дисидент почина от глад в затвора
Кубинският президент Раул Кастро. Снимка: Ройтерс

31-годишният кубински дисидент Вилмар Вилар Мендоса почина днес в кубински затвор, след като през последните 56 дни не бе приемал храна заради обявена гладна стачка, съобщиха местни правозащитници, цитирани от Ройтерс.

Мендоса започна гладната стачка, след като през ноември бе арестуван и осъден на 4 години затвор за неподчинение, съпротива и престъпления срещу държавата, заяви Елисардо Санчес от Кубинската комисия за човешки права.

По думите му починалият е бил член на опозиционната групировка Кубински патриотичен съюз в провинция Сантяго де Куба от лятото на миналата година, преди което е бил активен дисидент.

Осъден е бил на строг тъмничен затвор при тежки условия, които заедно с гладната стачка са предизвикали сериозни здравословни проблеми, довели до смъртта, добави Санчес.

На 14 януари Мендоса е бил закаран в болница в град Сантяго де Куба, след като състоянието му се е влошило, и е починал там.

Още по темата
„Категорично държим отговорно кубинското правителство, защото той почина под техните грижи. Смятаме, че това е поредната предотвратима смърт“, категоричен бе членът на Кубинската комисия за човешки права.

Куба бе заклеймена на международно ниво, когато друг осъден дисидент, Орландо Сапата Тамайо, почина през февруари 2010 г. след 85-дневна гладна стачка.

Тогава кубинският президент Раул Кастро определи Тамайо като обикновен престъпник. Смята се обаче, че смъртта на дисидента е повлияла на решението на Кастро да освободи 130 политически затворници през лятото на 2010 г. след споразумение, постигнато с посредничеството на католическата църква.

Кубинското правителство още не се е произнесло за смъртта на Мендоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: кубапочинал дисидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кубински дисидент почина от глад в затвора"Сякаш на някой ми пука. Като не му се е яло да мре. Какво ми се прави на интересен.
4
15
 
17
 
! Отговори
Свирчо преди 12 години
Аз ако съм кубинец и гледам на къде отиват работите в капиталистическия рай, много бих внимавал колко демокрация да си поискам. Ние в Бегето сме чудесен пример! Ако на некой му се вижда кофти примера, да гледа Румъния, Гърция, Италия, Испания и въобще - цела Европа, където гладът *** на вратите на обикновените хора. Съвсем скоро ще гледате на живо събития, които сте учили по история, напр. "Зараждане на работническото революционно движение срещу едрия капитал" и др.
3
22
 
19
 
! Отговори
пипи преди 12 години
кастро фидел е за бесене,най големия престъпник на вси4ки времена.
2
16
 
11
 
! Отговори
коки преди 12 години
да го е карал някой да гладува.живият си е жив,умрелият умрял.
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я какви работи се случвали в комунистическия рай.