Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи

Капитанът не е напуснал първи кораба, твърдят българските членове на екипажа
Обновена: 21 яну 2012 16:05 | 21 яну 2012 15:47,
61
Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи
Снимка: Ройтерс

Българските членове на екипажа на лайнера „Коста Конкордия” са помогнали за спасяването на повече от 800 души, описаха преживяванията си пред медии във Варна те.

Първият механик на кораба Петър Петров е участвал шест пъти в транспортирането на хора до брега. Според него и колегите му на борда не е имало нито паника, нито хаос, а първоначално напрежение, което бързо е преминало.

„Нямаше нито писъци, нито крясъци. Пасажерите се изчакваха при евакуацията и ни помагаха в спасителните работи”, разказа техникът Георги Стоев.

Петър Петров заяви, че капитанът не е напуснал първи кораба, както се тиражира. Той си спомня,че два часа и половина след удара той все още е бил на борда.

„Празнувахме моето изпращане, когато чухме първите инструкции”, каза фотографът Христо Христов. И уточни, че всички хора са следвали и изпълнявали инструкциите по евакуирането.

Според Камен Пеев, техник по поддръжката на „Коста Конкордия”, екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Доказателството за това е, че над 99,3% от хората са спасени.

Българските моряци опровергаха и информацията,че някой от тях се е върнал на потъващия лайнер за свои вещи, определяйки я като измислица на болен мозък. Въпреки преживяното мъжете смятат да продължат да плават, потвърдиха те при срещата си с медиите във Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи ми сънародници, който не е бил на кораб и си няма представа за какво става въпрос най-добре да мълчи! То и басейните са 5 х 10 метра, че и спасител има, а пак се давят хора...А във връзка със загиналите мога да ви кажа, че примерно в списъка на изчезналите (специално частта "немци") са почти всички над 60-65 години, като голяма част от тях са (цитирам немски вестници) с проблеми в придвижването (разбирай инвалидна количка), операция на таза, с бастуни и т. н.
37
10
 
5
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Не вярвам нито на една дума на българските слуги на този кораб. Самио се дна съм съгласна - капитанът не е напуснал кораба първи, а 21-ви, най-вероятно.Айде стига сте измисляли несъществуващи герои.
36
0
 
1
 
! Отговори
tatu преди 12 години
вижте тия които са писали статията не злепоставяит момчетата от коста комкордия какви са тия заглавия българите спасили едиси колко а другите данеби да са седяли всички са помагали един на другиго що за хорасте знаетели какви са задълженията на всеки един от екипажа НЕЗНАЕТЕ НАЛИ АМА ЗНАЕТЕ ДА ДРЪНКАТЕ И ДА СЕ КИЧИТЕ СЪС ЧУЖДИ ЛАВРИ НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА ОСТАНАЛИТЕ ИМ КОЛЕГИ ДА ГИ НАМРАЗВАТ НАПРАВИЛИСА ТОВА КАКВОТО Е БИЛО НУЖНО ВСЕКИ ИМА ОТДЕЛНИ ЗАДЪЖЕНИЯ ТАМ И ВСЕКИ МАЛКО ИЛИ МНОГО Е ДОПРЕНЕСАЛ ЗА
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно във всеки лайнер трябва да има поне 2-3 българи за да спасяват хората про нужда.Така ще се открият работни места за много българЕ.
34
2
 
8
 
! Отговори
дан преди 12 години
ще помоля хора, които нямат хабер от море да не коментират, защото будят бурен смях...т.е. говорите глупости
33
2
 
2
 
! Отговори
phreak преди 12 години
правилно 33, ама чалгарката Ivana не си слуша чалгата ами взела да мрази Българското! като не си била там недей така уверено да коментираш. Чети и гледай... Аз лично пък гледах съвсем прилична евакуация без тичане, блъскане и викове... тя обаче може да е пиинала Иванка:)
32
2
 
7
 
! Отговори
Ivana преди 12 години
В италианската преса никой не споменава за българи, може и да са помагали, но всеки ден следя новините и пресата ( живея в Италия) и доста неща се различават от написаното тук. Пълно е с видео в ютуб при което се чуват викове, паника и детски плач. Господинът сигурен ли е че се е намирал на този кораб. Ако е слязал от първите нормално е че не видял паниката и виковете за помощ.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ви попитам, защо не ходите натам накъдето ви тегли сърцето ами сте седнали да обиждате всичко българско,
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23, Вие били ли сте екипаж на кораб? Май не. Плаща се само спасяването на кораба, но не и спасяването на екипажа и в случая пътниците. Правилното заглавие би било: "Българи участвуваха в спасяването на 800 пътници". Което е вярното и наистина похвално. Браво на момчетата, да са живи и здрави.
29
2
 
2
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Бог да пази България и българите..!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това българина не е като нормалните човеци,то и по клатенето на главата се разбира , че е генно объркан,особенно пък произведения от семката му драскач дето на тази географска ширина незнайно защо му казват журналист.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак байганьовско заглавие,отново сме много важни българите,само дето истината не е там.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки, който се е качил на кораба е приел риска ....... море е , може да се случи нещо.. наистина са се справили блестящо , ако е верен процента...
25
0
 
3
 
! Отговори
бг спас преди 12 години
Над 800 спасени от българите. Както е тръгнало скоро ще има ново заглавие " Българи спасиха всичките 3200 пасажера" Добре , че сме ние да се похвалим, че другите не ни забелязват нещо, е то ще е от завист, че за тях не е останало кого да спасяват!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според българския екипаж да спасиш 99% от пътниците и екипажа е голямо постижение. Да така щеше да бъде, ако бяха някъде навътре в открито море и ако кораба беше потънал напълно. Но имайки предвид, че кораба е бил на 40 метра от брега и не е потънал напълно, да загубиш 30 души от 4 хиляди е огромна загуба.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еда де, разбрахме, имало е паника сред мъжете които са се борили за място в лодките, нали пасажерките споделиха по тв.то
22
9
 
8
 
! Отговори
ше повърна преди 12 години
"екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Доказателството за това е, че над 99,3% от хората са спасени."НАГЪЛ *** !!!! ДАНО ТЕ ГРЪМНАТ С КАЛАШНИК В АНУСА, НО ОСТАНАЛИТЕ 99,3% ОТ ТЯЛОТО ТИ ДА СА В БЛЕСТЯЩО СЪСТОЯНИЕ В КРИТИЧНИЯ МОМЕНТ !!!
21
1
 
4
 
! Отговори
до всички преди 12 години
Не бъдете толкова злобни .Не сте били екипаж на кораб. Не всеки следи и итал. прес и тв.Кап. Скетини е виновен.Но се е обадил на Спешен център наКорабособственика и казал"направих беля." Ако изпрати хеликоптери и предприеме спасителна акция, това на Фоски ще му струва милиарди. По-удобно е да уволни капитана, ако е мъртъв- още по-добре! ( който си спомня случая ХЕРА- знае.) Корабособствениците НИКАК не обичат ТЕ да предприемат спасителна акция. Предпочитат да се "ослушват". да потъне кораба, но
20
4
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
имам чувството, че те е яд че са спасявали хора и заместващ отзивчивост и готовност за помощ с натегачество, биля миля карали са лодки и са се връщали отново; на това ли викаш слагачество
19
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
NE VI LI E SRAM DA LAJETE 4E NE E IMALO PANIKA I PISACI NA KORABA.AZ SAM V ITALIA I VSIAKA VE4ER GLEDAM NOVINITE I DAVAT KADARI OT MOMENTA KOGATO E STANAL UDARA PANIKATA E GOLIAMA A DA NE GOVORIME ZA PISACITE.I KOGA E NAPUSNAL KAPITANA KORABA PAK E LAJA A ZA6TO NE KAZVATE KAKVO E PRAVIL S MOLDOVKATA ZA6TO KATO VSI4KO E BILO NORMALNO XORATA SA SE XVARLIALI VAV VODATA ZA6TO SA SE BIELI DOBRE 4E SAMI SE XVALITE 4E STE SPASILI 800 4OVEKA ZA6TO NIKOI NE KAZA 4E BALGARITE SA GEROI PO ITALIANSKATA TV