Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи

Капитанът не е напуснал първи кораба, твърдят българските членове на екипажа
Обновена: 21 яну 2012 16:05 | 21 яну 2012 15:47,
61
Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи
Снимка: Ройтерс

Българските членове на екипажа на лайнера „Коста Конкордия” са помогнали за спасяването на повече от 800 души, описаха преживяванията си пред медии във Варна те.

Първият механик на кораба Петър Петров е участвал шест пъти в транспортирането на хора до брега. Според него и колегите му на борда не е имало нито паника, нито хаос, а първоначално напрежение, което бързо е преминало.

„Нямаше нито писъци, нито крясъци. Пасажерите се изчакваха при евакуацията и ни помагаха в спасителните работи”, разказа техникът Георги Стоев.

Петър Петров заяви, че капитанът не е напуснал първи кораба, както се тиражира. Той си спомня,че два часа и половина след удара той все още е бил на борда.

„Празнувахме моето изпращане, когато чухме първите инструкции”, каза фотографът Христо Христов. И уточни, че всички хора са следвали и изпълнявали инструкциите по евакуирането.

Според Камен Пеев, техник по поддръжката на „Коста Конкордия”, екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Доказателството за това е, че над 99,3% от хората са спасени.

Българските моряци опровергаха и информацията,че някой от тях се е върнал на потъващия лайнер за свои вещи, определяйки я като измислица на болен мозък. Въпреки преживяното мъжете смятат да продължат да плават, потвърдиха те при срещата си с медиите във Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
do 11 преди 12 години
Ne sa prosti4ki mi sa napravo bezymno tupi4ki.Komandvaneto nai veroiatno 6te se distancira ot deistviata na kapitana. (o4akvat go izvestno vreme re6etu4ni prozorci).Vsi4ki 6te sa stra6no vuzmyteni pokryseni 6te zakleimiat deistviata na bezotgovornia kapitan i tn i tn.A na6te tupi tikvi 6te papat dryvceto 6toto kapitana ne e sobstvenika na koraba toi e prosto slyzitel kato tiah v sly4aia i e prestupnik.Teia my se podmazvat.Neznam dali 6te im istine stola ma opredeleno niama da e dobre za tiah.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американския круизен-концерн "Carnival", към който принадлежи и и италианската дъщерна фирма "Costa Cruises" и потъналия кораб Коста Конкордия, е поставил под лупа мерките за безопасност на останалите кораби които притежава и за целта са наели допълнителни експерти. Шефа на фирмата Micky Arison заяви в Маями : "Тази трагедия поставя под въпрос сигурността и процедурите за евакуация в нашата фирма. Мерките, които сега предприемаме ще подсигурят този вид нещастие да не се случи отново"
16
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквам следващата новина да е:Българи спасиха земята от извънземни.............ХА-ХАТова българина не може да си върже обувките.Държавата им се разпада.Те ми се правят на Маната Небесна......Абе ви акъл тези кухи глАви омате ли бе?
15
12
 
13
 
! Отговори
BG-Mariner преди 12 години
Е,точно поради това прочуто българско слагачество и натегачество аз от години не работя и не искам да работя с българчета по корабите!!!Ще те продадат и предадат ей тъй,за едното нищо та белким някой ги забележи!Веднага отиват и те топват и изтропват на някой от шефовете а най-често е възможно и да не си казал нещо лошо за началниците!Ама важното за наште момчета е да се натегнат,да блеснат(като не могат с друго)...Капитана е очевадно,че е избягал ПРЪВ(справка:виж разговора на Скетино с офицера от бреговата охрана,дето му е казал да се връща обратно на кораба)а нашите момчета по стара БГ-традиция лижат *** на Скетино или на когото и било другиго!!То не беше ***,близане,защити...Как не ги заболя устата да *** ***?Най-*** и смешно в цялата схема е,че се подмазват на човек като Скетино,от когото се отказа дори собствената му компания и го уволниха дори!Подмазват се на изгорялата банка,дето има една дума!Аман от слагачи и натегачи!При това безсмислено натегачество-хич никой няма да ги забележи и да им каже браво!Най-много да получат усмивка пред строя или потупване по рамото,ама те и на това доволни!Ха-ха-ха-ха...Спасявали хора!?Явно са спасили целия кораб,че и пътниците от Титаник биля!Ама накрая да не се окаже,че са си били първи камшика от кораба...?
14
6
 
14
 
! Отговори
морска вълчица преди 12 години
По коментара ще познаеш кой е виждал кораб само на картинка! Да не говорим за машинно отделение на кораб, изпълващо се с вода, поради пробойна...Браво на нашите моряците - изпълнили са дълга си в такава трудна ситуация!
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
егати злите българи сте всичките тук...направо ще се пръснете от злоба...
12
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Не бе, капитанът не е слязъл, той се е подхлъзнал и паднал в лодката :)
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога е слязъл капиатана?
10
1
 
20
 
! Отговори
ее преди 12 години
Добре, че са били българите, иначе един жив пасажер нямаше да остане.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mai sa izbegali zaedno s kapitana,zatova se podmazvat
8
13
 
12
 
! Отговори
6+ преди 12 години
Страхотна смелост трябва да направиш със спасителната лодка няколко курса между брега и корабазаседнал на стотина метра и то при тихо време! Добре, че бяха българите известни със своята "скромност" иначе стотиците пасажери и досега щяха да са на борда и да чакат евентуалното потъване на кораба.
7
17
 
11
 
! Отговори
щом е имало и бълг. преди 12 години
в екипажа ,сега ми стана ясно защо се е обърнал кораба !!
6
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капитана не е бил първи. Бил е втори.
5
6
 
38
 
! Отговори
българин преди 12 години
Браво на българските момчета заслужават орден "Стара Планина" за разлика от самозвани политици и страхливи генерали.
4
22
 
10
 
! Отговори
чудеса преди 12 години
Хайде стига с тези глупости ! - великите български камериери спасили стотици, защо не е и всичкитепасжери.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох и тоя да се подмаже дано изкара някаква далаверка от цялата работа.Цял свят видя как някакъв пристанищен служител крещеше да страхливия капитан да се върне на кораба.Дори започна да му се подиграва накрая.А онзи нещеше и нещеше.Според мен капитан на кораб от този ранк би следвало да е един от последните 5-*** души които напускат кораба.Тоя разправя че не е бил първи.Не не е бил първи избягал е 20-ти от 5000 души на борда а е трябвало да е последен впрочем същото важи и за първият механик.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може и да са ги спасили ,но на Запад нищо не пишат за това по вестниците или ТВ Кофти им е българите да са спасили толкова А и още близо 600 ги е спасявал някаккъв готвач ,домониканец И къде са били тогава великите жабарски офицери и кого са спасявали А и паника е имало ,показаха го по много ТВ има видео и в интернет
1
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Гордост за България и срам за страхливите италианци!!