Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи

Капитанът не е напуснал първи кораба, твърдят българските членове на екипажа
Обновена: 21 яну 2012 16:05 | 21 яну 2012 15:47,
61
Над 800 души от Коста Конкордия спасени от българи
Снимка: Ройтерс

Българските членове на екипажа на лайнера „Коста Конкордия” са помогнали за спасяването на повече от 800 души, описаха преживяванията си пред медии във Варна те.

Първият механик на кораба Петър Петров е участвал шест пъти в транспортирането на хора до брега. Според него и колегите му на борда не е имало нито паника, нито хаос, а първоначално напрежение, което бързо е преминало.

„Нямаше нито писъци, нито крясъци. Пасажерите се изчакваха при евакуацията и ни помагаха в спасителните работи”, разказа техникът Георги Стоев.

Петър Петров заяви, че капитанът не е напуснал първи кораба, както се тиражира. Той си спомня,че два часа и половина след удара той все още е бил на борда.

„Празнувахме моето изпращане, когато чухме първите инструкции”, каза фотографът Христо Христов. И уточни, че всички хора са следвали и изпълнявали инструкциите по евакуирането.

Според Камен Пеев, техник по поддръжката на „Коста Конкордия”, екипажът се е справил блестящо в критичния момент. Доказателството за това е, че над 99,3% от хората са спасени.

Българските моряци опровергаха и информацията,че някой от тях се е върнал на потъващия лайнер за свои вещи, определяйки я като измислица на болен мозък. Въпреки преживяното мъжете смятат да продължат да плават, потвърдиха те при срещата си с медиите във Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
към плюещите - вие гледахте ли пресконференцията ?! Хората говориха съвсем нормално и човешки , без хвалби и самоизтъкване .Въпрос на журналист - Вие колко пъти се върнахте ?Отговор - Аз се върнах шест / 3 x 150 , другите 3 явно по по-малко пасажери /Друг отовор - Аз отговарях за спасителен плотТрети отговор - в моята лодка бяха 130 душиНикой от тях не каза - АЗ СПАСИХ или т.н , просто говориха за какво са отговаряли.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 59. А кой ти е казал, че Artemida е българка? Това че крива ляво е научила български не значи, че е българка. Те повечето в този форум не са българи, така че не си вади грешни изводи.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама вярно е, че този народ съвсем е изпростял. Прочетете artemida и ще усетите мащабите на упадъка на нацията.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
51, амче и твойта прабаба е била българка ;) а за вековното изоставане да нямаш предвид 5 вековно
54
0
 
1
 
! Отговори
сб преди 12 години
Само събитието да е предвидено в плана. Ти колко събития ще предвидиш?
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност и около 1 500 човека на сушата били спасени от удавяне, само с бой ги били спрели да се хвърлят в морето и да спасяват другите...
52
6
 
2
 
! Отговори
хвалещ преди 12 години
Красив като българин. Ейй добре,че ни е си се хвалиме.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека кораба да не беше започнал да потъва на на двайсет метра от брега,тогава щях да ги питам колко са смели и храбри!!!
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заглавието показва как са си свършили работата наште хора, това че ви бърка някъде, показва че всъщност комплекси имате вие и подскачате като ужилени
49
1
 
2
 
! Отговори
Maza преди 12 години
Haide po leko! "balgarite sa narod ot zare i geroi","krasiv kato balgarin", 4000gd istoria, porovi da vidish za kogo e stroena kitaiskata stena ama iska chetene! A tova che ima problemi kak da niama? Parvo nazad kam Azia a posle beshe varja "napred" kam komunisma E kakvo iskash?Dobre che sme izdarzhali!
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви българи,има хора от екипажа и повечето от тях са си изпълнявали задълженията,а някой от тях са били и българи.На комплексирана нация дай гръмки хвалебствия-на Наполеон прабаба му българка,Орфей незнам си какъв,а истината е -българското общество е незрало,държавата недоразвита социално ,с вековно изоставане от другите нации .
47
11
 
9
 
! Отговори
Мичман преди 12 години
Заглавието на тази статия ми звучи малко като на - само да имаше още десетина българи на борда и нямаше да допуснем никой да се удави..... На такива лайнери има евакуационни планове и ако се следват безпрекословно всичко ще е наред. Колкото до паниката никой не може да забрани на някоя превзета лелка да пищи и се прави на интересна за децата е ясно уплашени са. Но като цяло всичко е минало сравнително спокойно , все пак това са 5000души все някой ще се паникьоса.....
46
1
 
1
 
! Отговори
ТАТО преди 12 години
Аде бе нидумаи ти 44 тия сигорен ли си в това дето плещиш.Можеби нямаше да допусне да се случи но в такава ситоация вече зависи с какъв екипаж разполагаш ако са такив като теб маико мила сигорно щеше да блъснеш капитан ано да си пръв във спасителната лодка Ето момчетата застават зад капитанаси.Апитам аз кои сте вие че да съдите кокушкари
45
0
 
9
 
! Отговори
тато преди 12 години
мили мои сънародници незнаете морските морални закони и дрънкате глупости.Да това е гордост за цялата нация макар повечето да се крият зад такива смелчаци.И да трупат девиденти като изтъкват точно по този начин '';българите спасили 500 пасажера ;;; Няма да се учудя ако още утре тия момчета започнат да съжаляват че във момент на напрегнатос са споменали някакви си цифри НЕДЕИТЕ ДА ЗЛЕПОСТАВЯТЕ МОМЧЕТАТА
44
1
 
3
 
! Отговори
40/45 преди 12 години
А че капитана е *** никой не го оспорва...А аз вас" критикуващи" искам да ви попитам, след като сте си спасили *** веднъж, дали бихте обърнали лодката и бихте тръгнали да търсите други хора???
43
0
 
1
 
! Отговори
40 продължава преди 12 години
Друг въпрос е, че за такива хора с увреждания трябва да се полагат специални грижи и да им се обръща повече внимание, въпреки че е трудно да се мотивира средностатистическия азиатец, а дори и източноевропеец. Някои от хората са просто изчезнали от дека пред спасителните лодки, докато кораба вече е бил наклонен, а падне ли веднъж във водата човек на който са му сменяли таза скоро...нали знаете какви са му шансовете, други възрастни са били абсолютно сами, без никой, който да ги потърси в момента!
42
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 12 години
Ако капитана беше българин 100% щяха да бъдат спасени
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
или по-точно стига сте Ни измъчвали,
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох, и ние можем да смятаме от 3800 до 800 има достатъчно количество хора за спасяване и от другите от екипажа, айде стига сте се самоизмъчвали
39
2
 
1
 
! Отговори
ТАТО преди 12 години
Ето обърнете внимание на коментарите всеки си мисли че останалите на кораба са некадърни или страхливи.Има и такива и много от вас са страхливци.трябвало да има на всеки кораб поне 2/3 наши зада спасявали що за идийотщина нямате нито морал нито етика тия дето сте писали статията какво остава за другите дето четът и пишат глупост ДА ГОРДЕЯСЕ СЪС СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ЧЕ СА ПОСТЪПИЛИ ПО ПРАВИЛАТА НА МОРСКИТЕ ЗАКОНИ И СЪМ УБЕДЕН ЧЕ ЩЕ ИМА ОТЗИВИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ.Товае да си морско лице немислиш за себе