Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

34–годишният български военен е женен, има едно дете
Обновена: 21 яну 2012 08:53 | 21 яну 2012 08:00,
397
Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан
Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан.

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

Още по темата

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чуждестранния легион не участва във втората война в Ирак ,само 2001г
243
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мир на праха му ...само служилите в Легиона знаят за какво става въпрос там ,за каква чест и другарство.Минава се през всякакви трудни стажове,повечето които искат да правят кариера се издигат до "Капрал шеф"...а до чин Сержант се издигат само най добрите
242
2
 
12
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Лека му пръст!Легиона е дом за бездомните,баща за сираците и брат за самотните.Ако сте решили да плюете изберете си друга цел-в България те са прекалено много!
241
5
 
8
 
! Отговори
До 305 преди 12 години
"Чуждстранният легион - пушечно месо за чужди интереси"НАТО е същата работа - пушечно месо за американски интереси.Само че с тази разлика, че Френския Чуждестранен легион плаща добре на служащите там (4-5000 Евро), а БГ войника под шапката на НАТО си взима почти същия тоя хонорар ама в лева, демек двойно и тройно по-малко. А рисковете са еднакви
240
4
 
5
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Ами това се нарича: рискове на професията.Чуждстранният легион - пушечно месо за чужди интереси - отвратително в XXI век !
239
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българин които е във френска униформа е изменник!!!!
238
10
 
16
 
! Отговори
FRANCE преди 12 години
Вчера като показаха снимките на 4 френски войници се учудих че са французи бели хора,а то пак са чужденци само че роби от България.Французите са печелили войните като са наемали африканци,абе сега си имат бели роби от източна еевропа.Това момче е убит защитавайки френските интереси а не българските
237
7
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Това момче е умрелo за хамериканската мафия която охранява маковите полета в Афганистан.След като не е под български флаг в Афганистан значи не защитава българските интереси,толкова ли е трудно да зацепите.Как защитава френските като коли деца и цивилни в друга държава!Кьорави ли сте да видиъе че не е в българска униформа,или за вас френската униформа защитава България.Това момче е изменник на България след като мре заради френските интереси.Има и българи в Афганистан,като е българин защо не е в български лагер в Афганистан?Сарко каза че 4 френски граждани са убити а не 1 български.Ако бяха хванали *** да краде в Париж щеше да ни го върне а това момче го приема за францизин защото мре за Франция.Всичките войни французите ги печелят с чужденци,ето ви пример,ама наше момче да се продаде за пари е неприемливо и глупаво
236
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Албанският бил трако-илирийски? Бре, тук някой май има претенции за Нобелова награда в областта на езиковедството. В научните среди е всепризнато мнението, че албанският език е късно формиран, като резултат на влиянието на живот на заселници в чужда езикова среда. Затова в него има няколко пласта. И което е важно - няма НИЩО общо с тракийския език, който език, според достигналите до нас думи, е близък до някои от българските диалекти.
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подчовече албанско, дреме ми на за сърбите. Албанците, които някога сме наричали арнаути, са останали в историята ни с насилията, които са вършели срещу мирното население, включително и в земите на днешна Албания, в които докъм 15 век са живели българи. Пак казвам - ДНК не лъже! Албанците, *** на Европа, са роднини с кавказките народи, сред които са грузинците и кавказките албанци. Турците са ви довлекли тук, на Балканите, огън да гори и тях, и вас до девето коляно!
234
0
 
1
 
! Отговори
до 292 преди 12 години
Не пиши от мое име!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Надявам се ,че имаш в главата си мозък,за да си измислиш друг псевдоним.Не си въобразявай,че четящият полицай ще препише твоите простотии за мои.Той вижда ай-пи номера на компютъра и много лесно може да те намери. коко
233
3
 
7
 
! Отговори
до 278 преди 12 години
А когато ги праща държавата те за без пари ли отиват? Нали са професионални войници? Дали в български , дали във френски контингент все е за пари. Ако е имал шанс за нормален живот у нас дали е щял да се запиши във чюждия легион? Едва ли! Момчето е учило право, ама у нас да адвокатските колективи са като индийска каста. Ако баща ти няма кантора нямаш шанс. За съдия или следовател да не говорим. Това го е накарало да стане чюжд наемник а не защото е родоотстъпник. Спрете да говорите глупости за ч
232
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що, ние не живеем ли, както искаме? Или това, че са го убили, докато той се е канел да убива, го прави герой, а нас - мишки?
231
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Frenskiq legion,nay kruvojadnata armiq ubila milioni v severna Afrika,samo v Aljir predi 50 god nad 1 milion dushi
230
8
 
13
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Прости пръчки, човекът е живял така както е искал..........мир на праха му, истински пич. А вие имате право да църкате по форумите -тихичко, ясно ли е ?
229
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
289не, не искам медал, искам сестра ти и дъщеря ти да ми духат.
228
4
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Ако е бил в българския лагет в Афганистан щеше да е жив,ама нали е изменник са го прчукали защото целия свят мрази французите.Господ да пази нашите истинските българи под български флаг в Афганистан
227
9
 
7
 
! Отговори
999999999999999 преди 12 години
Българин във френска униформа!Дали си давате сметка че той е изменник на България и ако са изпратили в България ще заколи много българи без да му мигне окото.Френските легионери на националния им празник манифестират не с калашников а със сатъри и престилки на касапи
226
5
 
5
 
! Отговори
99999999999999999 преди 12 години
Само че това не е атентат!В момента французите обучават афганистанските войници в тяхната база,да ама точно този афганистански войник ги е изтрепал дори има и още 16 тежко ранени.Той ги е изтрепал като пилци.Европейците пазят маковите полета на хамериканците.Отидоха там да търсят Бен Laden,след като янките уж го хвърлиха на акулите,какво правят още там!!?Съболезнования на семейството на българския войник,загинал заради свободата и сигурността на Франция но в Афганистан
225
3
 
4
 
! Отговори
до 286 преди 12 години
Е,и?Медал ли искаш?Научи първо българската история,и после мини към други истории.Големи какавани сте,от всичко разбирате и всяка година България все повече към дъното слиза.Наистина ли разбирате от всичко?Май,не