Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

34–годишният български военен е женен, има едно дете
Обновена: 21 яну 2012 08:53 | 21 яну 2012 08:00,
397
Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан
Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан.

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

Още по темата

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
4
 
7
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Защо сте заличили френския трикольор в горния ъгъл на снимката.Сарко и французите дори не споменават че е българин.четете в фейсбуку и погледнете изинската снимка.Той е умрел за свободата и сигурността на Франция пишат французите,и са прави защото не е бил с българите в Афганистан а с французите
223
6
 
6
 
! Отговори
хмм! преди 12 години
какво търсил в Афганистан господин французин?
222
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Албанците са се довлекли заедно с турците на Балканския полуостров, били са им момчета за всичко, най-вече за мокри поръчки срещу невъоръжено население. Поради страх от отмъщение са се настанили из чукарите, близо до които някога са живели трако-илирите. Та, понеже живеят близо до земите им, сега подчовеците-албанци имат претенции да са им кръвни наследници. Ама ДНК не лъже - албанците са от Кавказките планини, роднина са на грузинците.
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
273, те в онова село са омешани, не се знае кой е турчин, кой - ***.
220
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
277, по тази дефиниция талибаните са наемници, а загиналият - легитимен комбатант.
219
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля подчовеците-албанци да не се намесват. Когато асове се ритат, магаретата да стоят настрана!
218
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
277, значи по тази дефиниция, загиналият НЕ Е бил наемник.
217
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата е, че ги праща държавата, а тоя юнак си е отишъл доброволно за пари.-------------------- Ти човече, не можеш да разсъждаваш. Запиши си го и несе опитвай, защото само се излагаш.
216
0
 
3
 
! Отговори
google преди 12 години
В Допълнителен протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 г. относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти (Протокол 1), Член 47, т. 2 [1], се определя:Член 47 - Наемници 2. Наемник е всяко лице, което: а) e специално наето на място или в чужбина, за да се сражава във въоръжен конфликт; б) фактически взема пряко участие във военните действия; в) взема участие във военните действия, ръководейки се предимно от желанието за лична облага и в действителност е получило обещание от или от името на участваща в конфликта страна да получи материално възнаграждение, значително надвишаващо онова, което е обещано или се изплаща на комбатанти с подобен чин и функции от въоръжените сили на тази страна; г) не е нито гражданин на участваща в конфликта страна, нито живее на територия, контролирана от участваща в конфликта страна; д) не е от състава на въоръжените сили на участваща в конфликта страна и е) не е било изпратено от държава, която не участва в конфликта, за изпълнение на официална служба като член на нейните въоръжени сили.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо тогава руснаците не са гонили немците само до границата си, а са отишли в Берлин?
214
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този човек може и да е вярвал в каузата си, аз например бих отишъл в Афганистан не само за пари, а защото ми харесва западният модел и не искам да ми наложат някаква азиатщина.
213
5
 
6
 
! Отговори
до 270 преди 12 години
Разликата е, че ги праща държавата, а тоя юнак си е отишъл доброволно за пари.
212
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам приятелите му, може даже да не е турчин, а ***.
211
5
 
2
 
! Отговори
haymana преди 12 години
Почивай в мир приятелю.За всеки влак си има пътник а за тая работа се иска ЦЪРЦЕ която да е като казан на кораб.Което не е за всеки йунак
210
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При избухването на Първата балканска война, ХИЛЯДИ български емигранти се записват доброволци и заминават на фронта за да дадат живота си в името на родината си, в името на мечтата на целия българси народ по онова време за национално обединение, ето тези хора са били достойни за уважение българи, ето тези хора трябва да оплакваме, защото те са дали живота си за нас, за всички българи! Този човек не заслужава да бъде оплакван от нас, защото той се е продал за пари, за да защитава чужда кауза!
209
1
 
3
 
! Отговори
до 268 преди 12 години
Аз ти говоря за обикновени сержанти, а не само за команден състав, въпреки, че каква е разликата дали си с чист пагон или с болтове - щом получаваш пари си наемник. И освен това държавата сключва международни договори и армията може да се праща и навън, както са направили при интервенцията в Чехословакия през 1968г.
208
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си наемник е съвсем легална професия и не противоречи на никой международен закон. За разлика от това, да си партизанин и да нападаш хората в гръб се нарича подлост и за това бесят по цял свят. Този *** е влязъл в лагера им с измама и вероломство и е застрелял нищо неподозиращи хора.
207
1
 
4
 
! Отговори
до 260 преди 12 години
Командния състав на всяка армия е платен, но не значи, че са наемници. Наемник е човек, който срещу пари отива да се бие за чужди интереси, тоест не е пратен от собствената му държава.
206
2
 
6
 
! Отговори
един българин преди 12 години
Една човешка душа е напуснала този свят. Почивай в мир приятелю!
205
2
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Пишете глупости! България съществува от повече от 1300 години, като държава, вярно е, че когато сме дошли тук, сме я отвоювали тази територия, от Византия, но с цената на много битки, и кръв сме заставили ромеите да ни признаят, тази територия, и държавата България! През зъби, но са ни я признали! И, сме длъжни да браним земята си, тя е напоена от кръвта на дедите ни! Аз не съм чувал да сме обявявали война на Афганистан, ето защо сержант Симеонов не е отстоявал правата на родината си!