Хиляди отбелязват годишнината от началото на революцията срещу Мубарак

На площад Тахрир се чуха призиви военните да се оттеглят от властта
Обновена: 25 яну 2012 16:36 | 25 яну 2012 16:36, Елка Василева
2
Хиляди отбелязват годишнината от началото на революцията срещу Мубарак
Снимка: Reuters

Десетки хиляди египтяни се събраха днес на площад "Тахрир" в Кайро, за да отбележат първата година от началото на бунта срещу президента Хосни Мубарак, предаде Франс прес.

Атмосферата на площада беше смесица от празничност и гневни призиви за оттегляне на египетските военни от властта.

Ислямисти, либерали, привърженици на левицата и обикновени граждани дойдоха на площада, за да отбележат Деня на революцията, която преди година бушува 18 дни и сложи край на 30-годишното управление на Мубарак.

Подобни демонстрации са предвидени за други големи градове като Александрия, Суец и Исмаилия.

Още по темата

В Кайро демонстранти носеха празнични или войнствени плакати, отразяващи различията между египтяните за символиката на този ден.

Мюсюлманските братя, които доминират в новоизбрания египетски парламент, също присъстваха на площада, за да отбележат годишнината от бунта, позволил им да излязат от състоянието на полунелегалност и да спечелят победа на парламентарните избори.

Но движенията за демокрация, които бяха двигателят на бунта и които също дойдоха на площад „Тахрир“, заявиха, че ще продължат незавършената революция и приканиха Висшия военен съвет, ръководещ Египет от оттеглянето на Мубарак, да се оттегли на свой ред от властта.

За да отбележат годишнината, военните управници на Египет обявиха амнистия, организираха военни паради и заря. Във вторник военните обявиха частична отмяна на закона за извънредното положение, който беше в сила в Египет от 30 години. Според организацията "Хюман райтс уоч" частичната отмяна на закона, влязла в сила днес, е равносилна на призив за продължаване на нехуманното отношение към хората в Египет.

Силите за сигурност на Египет обявиха, че са под тревога, ако днешните чествания преминат в насилие или ако има опити за саботаж. Министерството на вътрешните работи обаче подчерта, че на местата на честванията няма полицейско присъствие и силите за сигурност са съсредоточени в обществените сгради.

Година след началото на революцията Хосни Мубарак е под арест във военна болница, припомня БТА. Той е съден за убийството на протестиращи по време на бунта. Ако вината му бъде призната, може да получи смъртна присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес.Бг - *** на американски ***:)) бати тъпата статия:СвятХиляди отбелязват годишнината от началото на революцията срещу Мубарак25.01.2012 16:360На площад Тахрир се чуха призиви военните да се оттеглят от властта Едно от двете изберете!Или на камиларите им е гот от "революцията" или им е 100 пъти по кофти щото сега няма даже какво да кльопат... то не може хем празнуват, хем негодуват:)))