"Безполезното чудовище, ограбило красотата на Париж"

Строежът на Айфеловата кула започва преди 125 г.
26 яну 2012 11:36, Елка Василева
38
"Безполезното чудовище, ограбило красотата на Париж"

Когато преди 125 години започва изграждането на Айфеловата кула, парижани далеч не попадат в плен на любовта от пръв поглед - описват я като безполезно чудовище, ограбило красотата на френската столица, предаде ДПА.

Началото на строежа е поставено на 26 януари 1887 г. Днес, 125 години по-късно, първоначалните възражения отдавна са забравени.

Айфеловата кула е построена за две години, два месеца и пет дни по случай Световното изложение през 1889 г., отбелязващо 100-годишнината от Френската революция.

Първоначалната идея предвиждала 20 години след построяването си кулата да бъде демонтирана. Желязната конструкция, издигаща се на Марсово поле, оцелява благодарение на комуникационната си стойност и се превръща в един от най-прочутите монументи в света, привличащ милиони туристи всяка година.

Наричана "Желязната дама", Айфеловата кула е вдъхновявала певци, поети, художници и кинодейци. Нейни миниатюрни копия красят милиони домове по света.

Кулата носи името на своя създател Густав Айфел, който и в най-смелите си мечти не си е представял, че неговото творение ще се превърне в световна икона.

Айфеловата кула днес е висока 324 метра заедно с антената, монтирана през 1957 г. При покачването на температурите височината й може да се увеличи с 18 сантиметра заради разширяването на метала.

Близо 20 000 крушки осветяват конструкцията и я превръщат в спиращ дъха на туристите бляскав обект.

Плановете за бъдещето на Айфеловата кула са разнообразни. Предложението на група инженери например е към металната конструкция да бъдат прикрепени 600 000 растения, за да заприлича прочутият монумент на гигантско дърво, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Айфеловата кула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Гроздето е високо, нали?
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще има смел политик или бизнесмен в България, който би пострил зрелищна постройка, който да е позната в цял свят! Българите сме толкова провинциалисти, че вероятно ще стане народнпо възстание ако някой се опита да издигне нещо подобно на Айфеловата кула :-(
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5, Франция и 7 пъти по голяма от България по територия и близо 10 пъти по голяма по население, но дори Париж и агломерацията му са два пъти по многолюдни от цяла България.Така погледнато 3,5 срещу 9 милиона туристи изобщо не са малко!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Франция могат да имат огромна метална кула защото си нямат *** които да я гепят за скраб.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като слагате на такова заглавие кавички ( " " ) е редно и на *** Киро и Костадинка, когато ги титулувате да слагате кавички ...Или си плащат достатъчно ?!!?!?Аре триите сега .. винаги някой като ви каже истината го модерирате и цензурирате ...
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плановете за бъдещето й съгласувани ли са с нашите берачи на джилезо , да не се получи конфуз
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9 милиона туристи годишно посещават кулата.... а за миналата година България е посетена от 3.5 милиона туристи. Банско, Слънчев Бряг, Варна, Боровец, Велико Търново, София......... селски туризъм....... значи ние сме наистина туристическа дестинация.... ::))))
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото един пич се е опитал да я продаде като се е представял за някакъв министър във Франция и май е взел някакво капаро!
3
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това наистина е едно голямо метално лай*о.И винаги ще си остане такова.Не виждам нищо интересно в него.
2
0
 
7
 
! Отговори
историк преди 12 години
Това е то новина от света.
1
0
 
42
 
! Отговори
13 преди 12 години
Каквото и да решат да направят снея, тя ще си остане символа на Париж!