Масовият убиец от Осло поиска незабавно да бъде освободен

Предстои повторна психиатрична експертиза на Андерш Брайвик
Обновена: 7 фев 2012 07:01 | 6 фев 2012 19:14, Елка Василева
131
Масовият убиец от Осло поиска незабавно да бъде освободен
Снимка: Reuters

Андерш Брайвик, който е обвинен в извършването на двойния терористичен акт на 22 юли 2011 г., когато бяха убити 77 души, е поискал на днешното съдебно заседание незабавно да бъде освободен, съобщават норвежките медии.

Окръжният съд в Осло реши днес да бъде удължен срокът на предварителния арест на Брайвик с още 12 седмици – до началото на съдебния процес по неговото дело, насрочено за 16 април.

Съобщава се, че Брайвик е влязъл в съдебната зала, където са се събрали около 80 роднини на жертви на терористичните актове и пострадали, както и 160 журналисти, с с белезници, обкръжен от шестима полицаи.

Андерш Брайвик настоя да бъде освободен незабавно с обяснението, че е извършил "превантивно нападение срещу предатели на родината", предаде Франс прес. Нападенията от 22 юли м.г. бяха "превантивна атака срещу предатели на родината, извършена в защита на етническите норвежци", заяви Брайвик.

В едноминутното си изказване Брайвик каза, че неговата акция е била предупреждение „за онези, които разрушават норвежката култура и норвежкия етнос“. “Аз представлявам норвежката съпротива. След 10 години етническите норвежци ще бъдат малцинство в Осло. Ние няма да стоим и да гледаме със скръстени ръце““, каза Брайвик.

Още по темата
„Искам да бъде незабавно освободен“, заключи той.

По-рано неговият адвокат Гейр Липестад съобщи, че Брайвик ще изнесе реч в съда, но на предишните заседания на него не му беше дадена думата.

В залата са и новите членове на експертната група, която предстои да проведе повторна експертиза на психическото състояние на Брайвик. Предишното заключение беше, че той е невменяем, но съдът назначи повторна експертиза, припомня РИА Новости.

Жертва на двойния терористичен акт в Норвегия през юли 2011 г. станаха 77 души. Първо пред комплекса правителствени сгради в Осло, където се намират кабинетът на премиера, стана експлозия, при която загинаха 8 души. Няколко часа по-късно престъпник откри стрелба в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя, където бяха убити 69 души. Още на първите разпити Брайвик призна, че е извършил терористичните актове. Той обаче не се признава за виновен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Свръхнетолерантен преди 12 години
А пък аз искам Брайвик освободен и в една килия със Заека и другите килъри от Пернишко!
119
1
 
3
 
! Отговори
неверник преди 12 години
абе тук хората само говорят за бог и смъртни грехове а в живота се държат така сякаш той не съществува ей това по лицемерно животно от вярващия няма
118
3
 
12
 
! Отговори
Нетолерантен преди 12 години
Искам Брайвик освободен и в Катуница!Готов съм да му дам 5000 лв. за оръжие и експлозиви.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
qka pricheska ima toq
116
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро бре,атакисти!Не сте спали да пишете възхвали на този човешки *** на снимката!А под другата статия храчите срещу Америка и защитавате кръволока Башар Асад!Типичен пример за форумна шизофрения.Приятен ден на всички.
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нормален българин, който иска да вижда мазни, немити *** по тротоара на бул. "Мария Луиза"! 21 век сме все пак, какви са тези първобитни провокации?!?!
114
3
 
9
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
От написаното от теб мога да кажа, че не си чел "Старият Завет", още по-малко "Корана"...Важното е, че АТАКА и САЩ са виновни, хапни един дюнер и си лягай! :-)
113
11
 
5
 
! Отговори
До 121, 122 преди 12 години
Библията проповядва още нещо, което вие сте пропуснали, уважаеми псевдо- християни! На злото не трябва да се отвръща със зло! Както казах- всяко убийство е смъртен грях! Но вие сте заблудени атакистчета! Само едно заблудено атакистче не би могло да знае, че Коранът сам по себе си не проповядва убийства на "неверниците"! Американците създадоха Осама бин Ладен, те сътвориха 11-ти септември.. А не мирните мюсулмани, част от които са податливи на манипулация, за съжаление..
112
4
 
10
 
! Отговори
биби преди 12 години
Брайвик е луд, но не е единствен. "Толерантните демократи" в България са по-опасни и от него. Заради тях се стигна до Катуница, криворазбрана толерантност от хора, нямащи си и на идея какво е "*** етнос"!
111
2
 
9
 
! Отговори
то 120 преди 12 години
"Бог е един за всички нас, независимо каква религия изповядваме!" Това го обясни на всички, които се молят по 5 пъти на ден и призовават за Джихад...
110
4
 
3
 
! Отговори
До 119-античовека преди 12 години
Ти си един завършен ***! Бог е един за всички нас, независимо каква религия изповядваме! А точно ти не си и никакъв християнин! Ако беше такъв, щеше да знаеш, че убийството е СМЪРТЕН ГРЯХ! По- добре да си атеист, но да бъдеш човечен, отколкото да си фанатизиран ***, който използва религията като параван за развинтените си фантазии..
109
6
 
8
 
! Отговори
Антимафиот преди 12 години
Както да го погледнш , Героят от Осло си е ГЕРОЙ !!! Който не уважава Християнството и християнските ценности , е ПРЕДАТЕЛ !!! И не само сме длъжни да уважаваме Християнството,НО и да го ОТСТОЯВАМЕ !!! Предателите заслужават СМЪРТ !!! Така че, за какво обвинявате Брайвик ?!?!?!?!
108
1
 
9
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
*** кражби на дребно...Моли се на Господ да не ти идва до главата, не си виждал изгладнели *** на какво са способни! Ела в Монтанско да видиш за какво става въпрос.
107
6
 
5
 
! Отговори
До sevtus и Honorik преди 12 години
Откажете се! Няма смисъл просто да се спори с лумпенизирани атакистчета! Говорим за ***, отнел 77 човешки живота, а няколко кретена тук го защитават! Последните 20 години България беше разграбена от БЪЛГАРИ- ХРИСТИЯНИ, те ми говорят за *** кражби на дребно.. Говорят ми за някакви сюнети, а даже не могат да пишат грамотно на родния ни език! За справка- коментар 112.. Две грешки в една дума! Изписва се: "извършване на свещения ритуал", уважаеми имаме..
106
1
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Малчо, отчасти си прав, отец Боян Саръев наистина покръства "помачета" в Христовата вяра в Родопите, но помаците в Гоце Делчевско се имат за турци, благодарение на Доган и неговите действия през последните десетина години. Не бива да отписваме с лека ръка тези неща, защото ситуацията не е толкова проста, колкото изглежда. Помаците не са били и не са турци, а са българи, приели исляма в годините на робството. В случая дори не е толкова опасно, че те са мюсюлмани, а че умишлено се "потурчват"!
105
3
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
112, мен пък ми се чини, че имаш влечение към фалическите символи и евентуалните удоволствия, които би получил от тях - поради тази причина от националист-ариец транвестираш в имам;)...съжалявам, но не мога да участвам в тази твоя фантазна оргия...
104
2
 
5
 
! Отговори
Имам до Sevtus преди 12 години
"101, ако беше малко по-умен, щеше да искаш децата ти и внуците ти просто да са щастливи...нямаше да ти минава през ума за техните имена."Ефенди, Вие сте готов за сюнет, моля заповядайте в сряда в 13:00 часа в джамията на бул. Княгиня Мария Луиза за извършване на Свещенният ритуал!
103
1
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
Използвам този форум за да отправя покана към всички "толерантни" българи , елате и посетете 106 годишната ми селска къща, построена и поддържана с труда на три поколения българи и разграбена за 2 години от банда *** ***! Елате и после пак ми говорете за закони, толерантност и разбиране!
102
0
 
6
 
! Отговори
до Honorik преди 12 години
Нищо радикално няма в мерките, трябва някой достоен българин да излезе и да попита с какви пари са построени тези джамии, и след като не му се отговори, тези джамии да се изравнят със земята и това е! Парите за тях е ясно откъде идват, дори и малките деца знаят, че се финансират от Саудитска Арабия, откъдето се насажда и радикалният ислям в християнски държави!
101
0
 
6
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Радикалните му мерки са същите, които употребяват срещу противниците си омразните му ислямисти и талибани;)