Аржентина срещу британската милитаризация на Фолклендските острови

Лондон изпрати там миноносец, възможно е и ядрена подводница
Обновена: 8 фев 2012 10:10 | 8 фев 2012 10:10, Елка Василева
34
Аржентина срещу британската милитаризация на Фолклендските острови
Плакат с надпис „Британците вън от Малвините (Фолклендските острови)“ е окачен на оградата на сградатан ап равителството в Буенос Айрес. Снимка: Reuters

Аржентина ще внесе официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова британска милитаризация на Фолклендските острови.

Това заяви президентът на Аржентина Кристина Кирхнер малко преди 30-годишнината от англо-аржентинската война за тази територия, предадоха световните агенции.

"Ще внесем жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, защото тази милитаризация поставя в сериозна опасност международната сигурност", заяви Кирхнер.

"В момента те отново милитаризират Южния Атлантик. Няма как да изтълкуваме другояче изпращането на свръхмодерен ескадрен миноносец, който придружава престолонаследника", добави тя.

Великобритания изпрати принц Уилям на Фолклендските острови за месец и половина служба като пилот на спасителен хеликоптер, а на 31 януари британското министерство на отбраната обяви, че изпраща там най-новия си ескадрен миноносец "Безстрашен". Корабът ще поеме бойно дежурство в близките месеци на мястото на фрегатата "Монтроуз".

Според британската преса е възможно Лондон да изпрати на Фолклендските острови и ядрена подводница.

Аржентина определи присъствието на принц Уилям на Фолклендските острови като провокация и го нарече "конквистадор".

"Малвинските острови вече не са кауза само на аржентинците и се превърнаха в кауза на латиноамериканците, в глобална кауза", заяви Кирхнер.

Аржентина получи подкрепата на съседните страни – Бразилия, Уругвай и Чили, които ще затворят пристанищата си за всички кораби, носещи флага на Фолклендските острови.

Фолклендските острови са британска отвъдморска територия в Южния Атлантик. Аржентина ги нарича Малвински острови и предявява претенции към тях.

През април 1982 г. протече кратка, но кръвопролитна война между Аржентина и Великобритания за тези острови, които са били превзети от англичаните през 1833 г., а от 1892 г. са британска колония. На 2 април 1982 г. аржентинците превзеха Фолклендските острови, преодолявайки съпротивата на малочисления английски гарнизон. В продължилия до 14 юни 1982 г. конфликт Аржентина претърпя поражение и загуби 649 войници. Загубите на Великобритания са 255 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Великобритания ще спечели много повече ако отстъпи мирно островите на Аржентина.
13
0
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
ами сърди се на прадядовците си, че не са пратили никого никъде, та сега седиш в България и си губиш времето по форумите, вместо да се караш с патагонците за риба например ....
12
7
 
10
 
! Отговори
Васил Петров преди 12 години
Как какъв туризъм? Военен! Британските войници сигурно са с пъти повече от населението :)
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Англичаните предполагам нямат нищо напротив да им набият обръчите отново... и така през 30г.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Латинска Америка започва да се надига вълна от недоволство срещу Англо-Американската чума- Куба, Боливия, Венецуела, Бразилия, а сега и Аржентина.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Англичаните още си живеят с митовете за Британската империя в която слънцето не залязва - това им остава.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно има за какво да се бият. Ето какво пише в Уикипедия за положението там: "Икономиката се базира предимно на риболов, овцевъдство и туризъм, проучват се запасите от нефт в шелфа на островите. Населението към 2008 г. е 3140 души, от които 92% живеят в града. Повечето са от британски произход. Официалният език е английски".Ако там наистина има нефт, зангличаните няма да пуснат кокала. А пък очевидно районът е богат и на риба. Любопитно ми е какъв точно туризъм развиват :)
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
майната им на англичаните , майка си ли търсят там на 10 000 километра от Великобритания , така ако всяка страна тръгне да си завзема територии на такова разстояние , само защото била пратила някакви затворници и войници да ги охраняват и после викат че са били техни територии , както са правили навремето англичаните , просто стане време че ако Китай , Индия и Бразилия отрежат САЩ или Великобритания може само да пищят че се нарушавало международно право .
6
5
 
12
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
Tezi ostrovi nikoga ne sa bili Arjentinski ve za kakva agresia mi govorish?
5
13
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Аржентина няма нищо общо с тези острови. До 1833 г. те са били безлюдни и не може да става въпрос за някакво заробване. Островите са изцяло заселени от британци, които са поданици на Короната и не искат и да чуят за Аржентина. През 1982 г. Аржентина запали война и си го получи.
4
14
 
10
 
! Отговори
ист преди 12 години
британците са заграбили фолклендските острови с агресия. Сега не сме 19 век. Те нямат право повече на тези острови,които са аржентински. вън агресора!
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия са ненормални да се бият за скали, на които няма нищо освен пингвини. Впрочем въпросните пингвини не са "английски", както се беше изразила преди 30 години една шматка с корона на главата.
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кирхнер,гледай си чалгаджийската надута с ботокси физиономия и не се занимавай с Британската общност.Да няма пак набиване на канчето както преди 30 години!Смешници фалирали.
1
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аржентина може да е загубила войната, но скоро ще спечели фолклендските островите. Нещата са необратими и студената война отдавна свърши и за неоколониалните амбиции на лондон никой няма да застане.