Аржентина срещу британската милитаризация на Фолклендските острови

Лондон изпрати там миноносец, възможно е и ядрена подводница
Обновена: 8 фев 2012 10:10 | 8 фев 2012 10:10, Елка Василева
34
Аржентина срещу британската милитаризация на Фолклендските острови
Плакат с надпис „Британците вън от Малвините (Фолклендските острови)“ е окачен на оградата на сградатан ап равителството в Буенос Айрес. Снимка: Reuters

Аржентина ще внесе официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова британска милитаризация на Фолклендските острови.

Това заяви президентът на Аржентина Кристина Кирхнер малко преди 30-годишнината от англо-аржентинската война за тази територия, предадоха световните агенции.

"Ще внесем жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, защото тази милитаризация поставя в сериозна опасност международната сигурност", заяви Кирхнер.

"В момента те отново милитаризират Южния Атлантик. Няма как да изтълкуваме другояче изпращането на свръхмодерен ескадрен миноносец, който придружава престолонаследника", добави тя.

Великобритания изпрати принц Уилям на Фолклендските острови за месец и половина служба като пилот на спасителен хеликоптер, а на 31 януари британското министерство на отбраната обяви, че изпраща там най-новия си ескадрен миноносец "Безстрашен". Корабът ще поеме бойно дежурство в близките месеци на мястото на фрегатата "Монтроуз".

Според британската преса е възможно Лондон да изпрати на Фолклендските острови и ядрена подводница.

Аржентина определи присъствието на принц Уилям на Фолклендските острови като провокация и го нарече "конквистадор".

"Малвинските острови вече не са кауза само на аржентинците и се превърнаха в кауза на латиноамериканците, в глобална кауза", заяви Кирхнер.

Аржентина получи подкрепата на съседните страни – Бразилия, Уругвай и Чили, които ще затворят пристанищата си за всички кораби, носещи флага на Фолклендските острови.

Фолклендските острови са британска отвъдморска територия в Южния Атлантик. Аржентина ги нарича Малвински острови и предявява претенции към тях.

През април 1982 г. протече кратка, но кръвопролитна война между Аржентина и Великобритания за тези острови, които са били превзети от англичаните през 1833 г., а от 1892 г. са британска колония. На 2 април 1982 г. аржентинците превзеха Фолклендските острови, преодолявайки съпротивата на малочисления английски гарнизон. В продължилия до 14 юни 1982 г. конфликт Аржентина претърпя поражение и загуби 649 войници. Загубите на Великобритания са 255 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Островите открай време са британски, никога не са били аржентински. Аржентинците имат някакви претенции само защото си мислят, че като Великобритания е далече, няма да може да си ги защити.
33
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво сте ревнали срещу англичаните при положение ,че всеки който попитате от спорните острови няма да иска да чуе за аржентинско гражданство.Ако хората там пожелаят да се отделят няма да има никакъмв проблем,но овчия комплекс на комуноидите им пречи да го разберат.Хонг Конг защо не е вече под короната , а и е предаден на китайците с условието 50 г да не пипат нищо като форма на управление заради хората там.
32
11
 
11
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Следващата статия от този род трябва да бъде: ЧОВЕЧЕСТВОТО СРЕЩУ АМЕРИКАНСКАТА МИЛИТАРИЗАЦИЯ НА СВЕТА!
31
12
 
7
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Странна житейска философия имат талибан-демократите, щом си силен имаш право на всичко, такава беше и философията на чичо им Хитлер!
30
9
 
9
 
! Отговори
до 29 от славянин преди 12 години
И като са британци какво - имат право на всичко ли? Англо-саксонският империализъм е най-наглият империализъм! Но му се вижда краят! Целият свят ще застане срещу него!
29
5
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Хей, "професорите"! Знаете ли изобщо къде е е този затънтен район на света. Та вие тук не можете да се оправяте, тръгнали сте да решавате проблеми, от които нямате понятие, Че кой ще си хвърли британския паспорт за аржентински!
28
12
 
17
 
! Отговори
Янко преди 12 години
Има голяма разлика с положението преди 30 г. ВСИЧКИ морски държави в Латинска Америка са с Аржентина. Загубиха предишната война, но с една "Екзосе"потопиха най-модерния есминец на англичаните.Те пък си го върнаха, потопявайки крайцера "Адмирал Белграно"с около 500 души. Бяха изпратили ядрена подводница с ядрено оръжие! И щяха до го използват! Англия е виновна за положението ни сега! Дизраели успя да обедини Европа срещу Санстефанска България! Англичаните най-много ни бомбардираха през ВСВ!
27
11
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Хей, писачите! Много лоша тази Великобритания, ама очичките ви все към тях гледат. Да вземете да се заселите в Южна Америка, за предпочитане в някоя "прогресивна " страна за да ви се отели вола. Завиждате на британците и туй си е. Какво да се прави като сте глупави, неквалифицирани и мъзеливи. Работете, а не стойте по цял ден пред клавишите за да пишете глупости.
26
10
 
7
 
! Отговори
А? преди 12 години
Нали ти я ***-британците са за мир,как милитаризират????
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малвините на Аржентина!!!! Иначе ще има бой по британските чутури с руски ракети!!!!!
24
8
 
15
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Много си в грешка , значи ли това че южна Бг като е населена предимно с *** (определящи се като турци) че понеже не са Българи и са местно население имат право на собствена държава като обособят дадена територия. Много грешни разсъждения.
23
15
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
За да се определи принадлежността на една територия към определена държава се прави допитване до местното население, т.е. референдум. В случая не мога да разбера за какви претенции на Аржентина става въпрос, след като населението е британско, а някога островите са били ненаселени. Това, че са близо до Аржентина не ги прави аржентински. Фолклендците са малка етническа общност, която желае да е с Великобритания. Въпрос на самоопределение.
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами те с янките нали са братя, това могат, това си правят - целият свят е техен! Навсякъде щъкат с кораби и си намират национални интереси. Може би е време вече да срещнат мечката!
21
4
 
15
 
! Отговори
Говори Скопие преди 12 години
Всички вие жестоко се лъжете. Въпросните острови са македонски и се на наричат Скопските острови. Пингивините на тези острови са македонски, а овцете белят на македонски!. Рибата също мълчи като македонци! Затова настояваме английските окупатори моментално да напуснат нашата свещена територия, а аржентинците да не се обаждат. Ако исканията ни не бъдат изпълнени в срок от 24 часа от Охрид ще отплува нашата бойна армада, която да изгони нашествениците.
20
11
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Западноевропейските наглеци какво майка си търсят в южна америка?
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха нещо много взеха да се *** с англичаните в последно време:) бива бива, значи щатите яко са затънали в гомната:)
18
9
 
27
 
! Отговори
adolf преди 12 години
Англичаните са чума по-голяма и по-заразна от евреиската...Защо запада обвинява нацистка Германия в геноцид?Защо не погледнат в хрониките?Кой измисли концлагерите и изби в тях хиляди жени и деца във войната срещу бурите?Кой колонизира половин свят и изби милиони в същите тези колони,а останалите пороби?
17
10
 
21
 
! Отговори
До кралицата: преди 12 години
Върнете островите на хората, не се правете на интересни!Крайно време е ирландците и шотландците също да предявят претенции!
16
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 30 години общественото мнение беше против англичаните, но те бяха силни и богати и САЩ им помагаше с пари и оръжия. Днес САЩ и Великобритания са в много тежка криза и нямат никакъв шанс срещу справедливите претенции на Аржентина на чиято страна е общественото мнение.
15
3
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
И какво ще спечели?