ЕК не е жандарм на основните права!

Засегнатите от антиимигрантския сайт да се обърнат към съда, препоръча ЕК
14 фев 2012 16:06, Елка Василева
54
ЕК не е жандарм на основните права!
Герт Вилдерс. Снимка: Reuters

Европейската комисия препоръча днес на засегнатите от антиимигрантския сайт на Партията на свободата в Холандия граждани на Централна и Източна Европа да се обърнат към холандски съд, а ако останат недоволни отново - и към Съда по правата на човека в Страсбург за дискриминация. Тази позиция бе заявена от Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.

"ЕК не е жандарм (за опазването) на основните права", коментира той в отговор на въпрос дали сайтът не е в нарушение на Директивата срещу расизма и ксенофобията. Всяка държава е отговорна за спазването на европейското право и комисията следи за това, но в случая още не можем да установим нарушение и да предприемем наказателна процедура, уточни Нюмън.

Още по темата

В отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви, че няма информация до този момент председателят на комисията Жозе Барозу да е разговарял с холандския премиер Марк Рюте по този въпрос."Няма да заемем позиция, това е сайт на партия, а не на правителството", каза по-рано Рюте пред журналисти. Попитана дали е запозната с коментара на холандския премиер, Хансен отговори, че не е чувала за позицията му.

Сайтът на Партията на свободата на Герт Вилдерс, който съществува от 8 февруари, прикани холандците да внасят оплаквания от граждани на страни от Централна и Източна Европа. Интернет потребителите могат да попълнят въпросник и да се оплачат от различни несгоди, причинени им от източноевропейци - шум, неправилно паркирани коли, пиянство, злоупотреби. "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни", приканва сайтът. Оплакванията се предават на министъра на социалните грижи и заетостта, уверява интернет страницата.

На 10 февруари еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг нарече антиимиграционния сайт "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".

Европа може да се задръсти. Получихме над 32 000 съобщения. Уебсайтът е хит, заяви пък Вилдерс в отговор на изявлението на Вивиан Рединг.

Не е ясно колко от тези съобщения са достоверни, отбелязва от своя страна англоезичният DutchNews.nl.

Преди два дни пък еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом се присъедини с пост в Twitter срещу сайта, разкрит от Партията на свободата в Холандия. Малстрьом пише, че е загрижена поради него и коментира, че той е директно насочен срещу гражданите на ЕС.

Междувременно вчера посланиците на 10 централно- и източноевропейски страни, сред които и България, изпратиха отворено писмо до водачите на политически партии, протестирайки срещу уебсайта, съобщи холандският информационен сайт DutchNews.nl.

В писмото се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от "позорната инициатива". Статистиката показва ясно, че нашите съграждани допринасят значително за холандския икономически растеж, заявиха дипломатите в писмото си. Истината е, че нашите граждани не заемат работните места на холандците. Доказано е извън всякакво съмнение, че мобилността на работната ръка е по принцип благоприятна за Холандия, подчертаха те.

Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс нарече писмото на посланиците "хабене на хартия". Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, заяви Вилдерс.

Партията на свободата подкрепя десноцентристкото правителство на Марк Рюте и има 24 от 150 депутати в холандския парламент. Партията е евроскептична и остро критикува помощта, отпускана на Гърция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
Много добре, да знаем, че ЕК не е "жандарм на основните права", така че въобще не трябва да ни интересуват предписанията и врявата за правата на *** и разни ислямски малцинства в България! Щом като не могат да се защитят правата и достойнството на българите по света, какво ни интересуват заплахите на ЕС в защита на "правата на малцинствата"! Трябва ни законодателство, което да парира заплахите идващи от малцинствата за държавността, преди всичко от привилегиите и разплождането на ***!
2
0
 
19
 
! Отговори
мадафака преди 12 години
Абе то и аз не съм красавец, ама тоя холандски педофил има *** гнусната мутра....
1
0
 
15
 
! Отговори
Капка преди 12 години
Повръща ми се вече от такива визиономи.