ЕК не е жандарм на основните права!

Засегнатите от антиимигрантския сайт да се обърнат към съда, препоръча ЕК
14 фев 2012 16:06, Елка Василева
54
ЕК не е жандарм на основните права!
Герт Вилдерс. Снимка: Reuters

Европейската комисия препоръча днес на засегнатите от антиимигрантския сайт на Партията на свободата в Холандия граждани на Централна и Източна Европа да се обърнат към холандски съд, а ако останат недоволни отново - и към Съда по правата на човека в Страсбург за дискриминация. Тази позиция бе заявена от Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.

"ЕК не е жандарм (за опазването) на основните права", коментира той в отговор на въпрос дали сайтът не е в нарушение на Директивата срещу расизма и ксенофобията. Всяка държава е отговорна за спазването на европейското право и комисията следи за това, но в случая още не можем да установим нарушение и да предприемем наказателна процедура, уточни Нюмън.

Още по темата

В отговор на въпрос говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви, че няма информация до този момент председателят на комисията Жозе Барозу да е разговарял с холандския премиер Марк Рюте по този въпрос."Няма да заемем позиция, това е сайт на партия, а не на правителството", каза по-рано Рюте пред журналисти. Попитана дали е запозната с коментара на холандския премиер, Хансен отговори, че не е чувала за позицията му.

Сайтът на Партията на свободата на Герт Вилдерс, който съществува от 8 февруари, прикани холандците да внасят оплаквания от граждани на страни от Централна и Източна Европа. Интернет потребителите могат да попълнят въпросник и да се оплачат от различни несгоди, причинени им от източноевропейци - шум, неправилно паркирани коли, пиянство, злоупотреби. "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни", приканва сайтът. Оплакванията се предават на министъра на социалните грижи и заетостта, уверява интернет страницата.

На 10 февруари еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг нарече антиимиграционния сайт "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".

Европа може да се задръсти. Получихме над 32 000 съобщения. Уебсайтът е хит, заяви пък Вилдерс в отговор на изявлението на Вивиан Рединг.

Не е ясно колко от тези съобщения са достоверни, отбелязва от своя страна англоезичният DutchNews.nl.

Преди два дни пък еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом се присъедини с пост в Twitter срещу сайта, разкрит от Партията на свободата в Холандия. Малстрьом пише, че е загрижена поради него и коментира, че той е директно насочен срещу гражданите на ЕС.

Междувременно вчера посланиците на 10 централно- и източноевропейски страни, сред които и България, изпратиха отворено писмо до водачите на политически партии, протестирайки срещу уебсайта, съобщи холандският информационен сайт DutchNews.nl.

В писмото се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от "позорната инициатива". Статистиката показва ясно, че нашите съграждани допринасят значително за холандския икономически растеж, заявиха дипломатите в писмото си. Истината е, че нашите граждани не заемат работните места на холандците. Доказано е извън всякакво съмнение, че мобилността на работната ръка е по принцип благоприятна за Холандия, подчертаха те.

Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс нарече писмото на посланиците "хабене на хартия". Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, заяви Вилдерс.

Партията на свободата подкрепя десноцентристкото правителство на Марк Рюте и има 24 от 150 депутати в холандския парламент. Партията е евроскептична и остро критикува помощта, отпускана на Гърция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Грозничък е, прилича ми на щраус. Холандците имат нужда да им обогатим генофонда.
42
1
 
2
 
! Отговори
Jaiv преди 12 години
Няма ли кой да го хакне този сайт, българските хакери биха го хакнали за 10 минути, кой знае кой *** го е направил, сайтът е невероятно ***.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/
41
1
 
7
 
! Отговори
Гуру преди 12 години
Не мога да разбера, защо толкова се плюнчим . Господина обича своят народ,като всеки родолюбец.Като дошляци, трябва много да внимаваме в страната на лалетата с нашия "културен" туризъм.
40
0
 
4
 
! Отговори
освободител преди 12 години
Европа има един единствен избор който наще *** политици не искат да приложат , господа от ЕС ако не искате да сънувате кошмари че руските танкове са пред вратите Ви , всички врати трябва да са отворени за българите , и щом българин пожелае да работи на дадено място и иска да взима заплатата която е в дадена държава трябва да му я дадете , и да освободите ваш гражданин ако е заел мястото което наш поданик иска да заеме
39
1
 
5
 
! Отговори
Never mind преди 12 години
Коко може и да си прав за партията, но на сайта посочен от didi (meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl) със съгурност приканват холанските граждани да се оплачат, от източно европейсците като българите и руминците са цитираните нации. Има си и специална форма, която да попълниш и да си изкажеш болката. Така че статията не е измислена.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като не е жандарм ЕК повече НЕ МОЖЕ ДА СИ ОТВАРЯ УСТАТА ЗА НИЩО А онзи *** В Рединг ,да ходи да се скрие някъде .Само плямпат и взимат по 300 000 евро годишна заплата .Следващия път като кажат нещо против България и трябва да ги почваме с псувните и ,че не са жандарми .
37
2
 
2
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Катуно не ми се прави на много умен,защото ако бяха против мюсюлмани или еврей тези страни щяха да писнат.Защо вместо тях, 6-7 страни от Източна Европа изказват своето възмущение.Явно само ти си умня,а евродепутатите са *** които не правят разлики.Това ли искаш да ми кажеш.Явно не си много интелигентен,а си поредня въшкар който го плюят в лицето,но не му пука.Прав е Раковски в неговият пост много точно описва какво е положението.
36
3
 
2
 
! Отговори
KOKO do 44 преди 12 години
Аз съм грамотен човек и говоря 5 езика,така че мямам нужда днес,бг да ми каже какво пише в сайта му.А ти смед като вярваш на неграмотните журналисти си е твой проблем.Повтарям тази партия е против мюсюлманите и най вече против евреите от източна европа и никъде дори не споменава че против работниците христяни от източна европа,затова и няма да подам оплакване,човека си има право да не приема мюсюлмани и евреи
35
2
 
3
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
КОКО е холандският посланик и се опитва да ни убеди це холандците са супер пичове които ни уважават.Абе КОКО стягай си куфара и марш към Холандия,при твойте господари,лакей смотан.Ако е бил против мюсюлмани и евреи да ги е изгонил и да им спира разрешителните за Холандия,но вместо това ни спира за шенген защото ни уважава и обича,така ли е КОКО.Аман от лакеи и ***
34
3
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
лъжа е ,тия журналисти да отидат в сайта му и да прочетат внимателно.Тоя е против евреите и мюсюлманите от източна европа,защото евреите отиват там с комерсиална цел,т.е.да им взимат паричките и не че не е прав.Никъде не пише че е против българите и поляците християни
33
1
 
6
 
! Отговори
Раковски до 29 преди 12 години
Много точно го каза.На холандците не им стиска да плюят по евреите,затова плюят по Българи и Румънци.Значт ,че нашите и всички от източният блок са страни YES,страни които не остояват на позициите си.Я вижте Турция какво направи с Франция без да им пука кои са французите.Мисля,че и ние трябва да скъсаме всякакви дипломатически отношения с Холандия от която и без това нищо добро не сме видели.Евреите,турците и други стабилни народи ,няма да пишат по форуми а ще обстврелват холандското посолство
32
1
 
2
 
! Отговори
Гуру преди 12 години
Само да не разберат и ни върнат обратно в Монголия.
31
1
 
3
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Доказателство за теорията на Дарвин - екземпляра на снимката горе. Той е изгубеното звено между хората и маймуните.
30
0
 
5
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
ЕК на ЕС е жандарм само в случаи, в които избере да е такава и когато е засегнат политически или икономически интерес на силните държави. И така, акции в Северна Африка, санкции срещу едни страни, раболепничене и затваряне на очите пред проблемите на други, безпринципност, аморалност. Ще гледаме продължителен и тягостен сериал. Хубава вечер за всички!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
EK NE E ZANDARM !?!? A AKO POSNE NEKOI *** ZA DESKRIMINACIA I CHE NE MU POZVOLIAVAT DA UPRAZNIAVA ETNOKULTURNITE SI TRADICII ( DA KRADE UBIVA I IZNASILVA ) TOGAVA STE SE PREBIAT DA PROVERIAVAT,DA DAVAT PREDPISANIA I DA NALAGAT SANKCII. NE ISKAM EU I KOLKOTO PO BARZO SE RAZPADNE TOZI DIAVOLSKI SAIUZ TOLKOZ PO DOBRE.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката личи, че яко му смърди.
27
1
 
4
 
! Отговори
хахахахааа преди 12 години
Директива на ЕС-Да се закрие АЕЦ и така също и България.....!!!!Незабавно!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
askhole преди 12 години
На холаднците проблемите с източноевропейците ще им се сторят нищожни пред тези , които създават и ще създават натурализираните холандци от Африка , Азия , които искат шериат и имат доста солидно мнознинство, за да влязат в парламента и да определя политиката на страната.... Преди години в Англия имамите искаха законите на шериата да имат същата тежест както и решенията на съда и те да си водят паралелни процеси.. това е началото...
25
0
 
2
 
! Отговори
didi преди 12 години
saita e meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nlokolo 4as se izma4ih da go nameria,a sega davaite haknete go da vidi otkade gree slanceto
24
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
За къф к.. е тфа ЕК