Камерън призова шотландците да не се отцепват от Великобритания

Шотландия се кани да свика референдум за независимост през 2014 г.
17 фев 2012 08:56, Елка Василева
16
Камерън призова шотландците да не се отцепват от Великобритания
Снимка: Reuters

Британският министър-председател Дейвид Камерън се обяви днес в подкрепа на запазването на единството на страната и против отделянето на Шотландия, предадоха световните агенции.

Камерън отправи в Единбург емоционално послание към шотландците, в което ги призова да не се стремят към независимост и изтъкна ползите от оставането им в Обединеното кралство.

"Съюзът помага на Шотландия да бъде по-силна, по-безопасна, по-богата и по-справедлива", каза той в реч пред представители на бизнеса.

"Надявам се и желая Шотландия да гласува за оставане в Обединеното кралство . . . Това е нещо ценно. Става дума за нашата история, нашите ценности, споделената ни идентичност и нашето общо място в света", заяви той.

Камерън обаче каза, че не е негова работа да разубеждава регионалното правителство на Шотландия от намерението му да свика референдум по въпроса за независимостта през 2014 г.

Все пак той заяви, че ако шотландците се произнесат против пълна независимост, може да се обмисли прехвърлянето на още правомощия от Лондон към Единбург.

Камерън намекна, че ако Шотландия се отцепи, това може да навреди на позициите на Великобритания в Европа и НАТО и да постави в опасност статута й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

По-късно британският премиер се срещна с първия министър на Шотландия Алекс Салмънд за обсъждане на времето на провеждане на референдума и неговото съдържание.

Посещението на Камерън в Единбург показва, че Лондон е силно загрижен за планирания референдум. Британското правителство се надява, че предложението за прехвърляне на още правомощия на регионалните власти в Шотландия може да убеди колебаещите се избиратели в ползите от оставане в Обединеното кралство.

Социологическите проучвания показват, че в момента между 30 и 40 процента от шотландците подкрепят идеята за независимост, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който вдига нож, от нож умира. Последните десетилетия Великобритания заедно със САЩ беше основно заета с разчленяването на държави в Европа, Азия, Африка и къде ли не. Сега дойде и неин ред. O sorry
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
точно тъй да отслабват тия англичани да видят те как ще решават навсякъде какво да става
13
0
 
7
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 12 години
Както се казва в Библията : ''Който копае гроб другиму сам пада в него!'', изкопаха гроба на Сърбия чрез Косово, сега ще си получат заслуженото! А им предстои още един голям конфликт с Аржентина за окупацията на Малвинските острови! Утре ще се събудят не като Великобритания, а като Микробритания!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както вървят ингилезите,а и холандците,скоро ще нахлузят ***.Дали ще се усетят,преди да е твърде късно....
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СВОБОДА ЗА ШОТЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ И ВСИЧКИ КОЛОНИИ НА ***! ЗАРЯЗВАЙТЕ ГИ ТЕЯ МЕКИ КИТКИ И ЩЕ ВИДИТЕ КАК ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ ГЪРЧАТ КАТО ЧЕРВЕИ:)
10
0
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Ирландците да не спят ами да взимат пример от Шотландия.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ли мамкави ? а като става въпрос за друга държава да се отцепва на балканите сте за ех, че сте хитри всичките.
8
0
 
18
 
! Отговори
Хм преди 12 години
СВОБОДА ЗА ШОТЛАНДИЯ! МЕЛ ГИБСЪН ПРЕЗИДЕНТ!!! :)И сериозно - шотландците искат да са европейци, не ингилизи! И не - не искат да издържат кралицата, и да - искат си своята част от газа в Северно море!
7
0
 
14
 
! Отговори
акуд преди 12 години
бай, бай, "велика" великобритания. утре ще сте само англия, не може да живеете на труда на робите хилядолетия, само няколко столетия, максимум :)
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо да не се отцепят.за продължат наглите и мързеливи ингилизи да им смучат петрола от северно море ли?или да продължат шотландците да плащат данък за адравето на кралицата ли?мръсни ингилизи
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите и Шотландците са имали общи граници, имали сме обща история. Я си спомнете в кои две държави в света има гайди ? А защо? И защо гайдите са по планините ,а не в равнините ? Ако Шотландия се отдели ,ще премахне ограниченията за нас. Шотланците са готини пичове и варят шотландска ракия. Ирландците също са готини , и те варят ирландска ракия . Да сте чували за анлийска ракия ? Или английско уиски ? Ц! Равнинци от нивите и блатата......
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що тогава Англичаните толкова се стремяха към отделянето на Косово ?
3
0
 
30
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Защо да не се...отцепят шотландците и защо трябва да следват...английските интереси.Не сме против Англия,но те винаги са били срещу нас и нашите...интереси на Балканите,да се утвърдим като единна,самостоятелна и независима...държава;следвайки техните си...протурскиинтереси.
2
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отделете се и фалирайте като Ирландия.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се отцепвайте,че ще ви бомбардираме............В Шотландия открай време до ден днешен има тайни и явни общества, които се борят за независимост. А самите шотландци и уелсци са готини, не са като умрелите в кожата си англичани.