Прокуратурата поиска имунитета на президента на Германия

Това може да доведе до обвинения в корупция
Обновена: 17 фев 2012 09:26 | 17 фев 2012 09:25, Елка Василева
17
Прокуратурата поиска имунитета на президента на Германия
Кристиан Вулф. Снимка: Reuters

Прокуратурата в Хановер съобщи, че е поискала от германския парламент да свали имунитета на  президента на страната Кристиан Вулф. Това е първата стъпка към започване на официално разследване, което може да доведе до обвинения в корупция, предаде ДПА.

Ако Бундестагът реши да позволи проверката да продължи, Вулф може да се окаже първият германски президент, срещу когото е започнало разследване.

От средата на декември германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия и че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Още по темата

Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е платил за тридневния престой в германски курорт, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Прокуратурата съобщи, че има подозрения, че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение – престъпление, което се наказва с до три години затвор. "Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невиновност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.

Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.

В Германия президентът има ограничени правомощия, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф успяха да се наложат като популярни лидери, като олицетворение на националната съвест, отбелязва Ройтерс.

Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Ройтерс.

От ХДС нямаше коментар на новината за поисканото сваляне на имунитета на президента. В частни разговори обаче политици от партията на Меркел казаха, че са потресени и че очакват Вулф още днес публично да даде обяснения, съобщи ДПА.

Възможно е искането на прокуратурата да бъде обсъдено на следващото заседание на Бундестага, което е на 27 февруари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, как искам да си внесем прокурори и политици от Германия. Даже съм готова данък да плащам за да имат добра заплата! Ама на кой ще му стиска такова харакири да си направи! Ех мечти, мечти!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето това е правова държава,върховенство на закона,едва ли някога ще ги стигнем ,за съжаление.
14
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Искам да Ви натисна мнооогооо много плюсове, но имам право само на 1! ЕВАЛА за коментара!
13
0
 
1
 
! Отговори
буркан с минзухари преди 12 години
БУУУУХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА !!!!!!!На коментар номер 1, Тиквата и Гоцката са сложили минуси !!!!!!!!!!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиер без грам мозък, доказан престъпник, разплакал незнайно колко семейства, с приятелка, която купува банка и изведнъж всички плащания на държавата започват да минават през нея, вътрешен министър без образование и с безброй апартаменти, президент доносник... за какво повече говорим. *** народ, слаба държава :) Ама живеещите в Бг да му мислят :)
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето затова аз и семейството ми не живеем в България. В нашата мила родина всички политици са абсолютни престъпници и крадци... Да не говорим за полицията, съда и прокуратурата. Там е страшно!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Deutschland ueber alles...заслужават си го хората, адмирации...!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата е че там има общество,което ще изнесе и Президента и Прокуратурата,ако бездейства!!!!Тук само си пишем по форумите(от страх от Боковите бабаити облечени в униформи и права да не ни пометат на някой митинг),от което власт имащите само си го подмятат от единият в другият крачол!!!!!
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разследват го за една почивка и заем с ниска лихва.А за 6 апартамента сигурно щяха да го хвърлят директно в казана да ври.Ама за това Германия е велика сила, а България изчезваща нация.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От кога говоря,че трябва да уволним нашите ***,облечени с власт!!!! И да си наемем управници от Германия.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия и Япония...това е!!!! Даже нямаме право да коментираме,само да се възхищаваме!!!!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако това се случи в България, то няма да ни останат политици
4
1
 
25
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Вулф е ангелче в сравнение с нашите юнаци...Затова Германия си е Германия. Тука прокурор не смее да обвини доказан бандит, камо ли президента...
3
1
 
17
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Да бееш дошъл тука да атне президент... нашия дерибейства и мародферства безнаказно години...
2
2
 
27
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
В Германия става, но в България - на кукуво лято.
1
2
 
29
 
! Отговори
мафията ни граби !!! преди 12 години
A Гоцето и Тиквата тука няма сила дето може да ги спре. Трупат милиард след милиард на народен гръп и играят театър за пред простолюдието. Иначе със Златев заедно си гугуткат и си прават моабет по разни хотели !!!