България заплашена от разрушителни наводнения

Възможни са жертви и щети от снеготопенето в Европа, предупреди ООН
Обновена: 21 фев 2012 18:24 | 21 фев 2012 18:23, Елка Василева
15
България заплашена от разрушителни наводнения
Снимка: архив, Reuters

Части от Централна и Източна Европа, парализирани от силни снеговалежи, може да понесат още щети и жертви от наводнения с началото на пролетното снеготопене. Това предупреди днес Офисът на ООН за предотвратяване на рискове от бедствия (UNISDR), съобщи швейцарският сайт expatica.com. Температурите в България и Румъния се очаква да се покачат с 8 до 10 градуса по Целзий в следващите 10 дни, което ще доведе до разчупване на леда по река Дунав.

"Все още хиляди хора остават блокирани от снеговете от Сърбия до България, но има тревожни признаци, че разрушителни наводнения ще доведат до още човешки жертви и икономически щети“, заяви специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия Маргарета Валстрьом, цитирана в сайта.

Местата без адекватно управление на инфраструктурни обекти като язовири и диги ще бъдат засегнати най-зле, добави тя.

Студът и обилните снеговалежи в редица части на Европа отнеха тази зима живота на над 600 души. Цели селища бяха лишени от транспорт, достъп до училища, болници и останаха без електричество.

"Време е властите в тези страни, Червеният кръст, службите за справяне с природни бедствия и гражданската защита да подготвят планове, за да са сигурни, че няма да има човешки загуби, когато станат наводненията", заяви на свой ред Денис Макклийн, говорител на UNISDR. "Също така да помислят как това бедствие извади на показ сегашното състояние на държавната инфраструктура в тези страни."

Европейската комисия създаде Европейска система за предупреждение от наводнения след преливането на реките Елба и Дунав през 2002 г. По прогнози на UNISDR предстоящото снеготопене може да постави тази система на най-голямото изпитание оттогава, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ydavete vsichki predateli i izmenici prestapnici moshenici i niama da ima navodnenia.
11
0
 
2
 
! Отговори
Нина до 11 преди 12 години
Отлично /6/ По-голямо бедствие за България от тези ***, наречени бг политици няма.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо трябва Европа да ни предупреждава за предстоящи наводнения? Прирадата е виновна! Природата ли изсече горите и остави оголени скатове, които въобще не забавят снеготопене и оттичане на дъждовните води?Природата ли ни е виновна за арендаторите-рибари, бетонирали основни изпускатели и държащи водното ниво до преливен ръб?Природата ли ни е виновна че за шеф на напоителни системи е поставен крадец без диплом за нужното образование?Тя ли е виновна за тоталното ликвидиране на водния сектор?
9
1
 
2
 
! Отговори
tornado преди 12 години
do Tangra-q mi pokaji edin grak deto me e hranil.Ako ima6 predvid deto pla6at za gledane na bolnite im roditeli qvno nqma6 predstava za kakvo stava vapros,po 24 chasa da si na razpolojenie na ludite startsi 4e i mladite ne padat po dolu ot tqh-ela da raboti6v GR i togava davai mneniq po vaprosa za hraneneto
8
0
 
6
 
! Отговори
ЪЪ преди 12 години
УДАВЕТЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ-ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЪГНЕ ДА СЕ ОПРАВЯ
7
10
 
8
 
! Отговори
Тангра преди 12 години
Гнева на Тангра.Малко ли плюхте гърците ,които все още ви хранят.Срам и позор.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е чак толкова страшно.Просто един закон за задължителни застраховки на имотите трябва да се приеме.За да се нагушат някои.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако можеше всички българи щяха да напуснат българия
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
спрете да манипулирате бълг народ само лоши новини
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важно е навреме да се предопреди населението и хората да са оборудвани със спасителни жилетки и най-вече да си отварят очите на четири за приливни вълни.
2
5
 
29
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Абе дали има по-голямо природно бедствие от сегашното правителство?
1
1
 
6
 
! Отговори
pozarnikar преди 12 години
neeeeeeee stresiraide naroda do koga========