Здравето на Чавес и неясното бъдеще на Венецуела

Изборите през октомври се очертават като трудно предвидими
25 фев 2012 19:00,
127
Здравето на Чавес и неясното бъдеще на Венецуела
В началото на следващата седмица Уго Чавес ще бъде опериран в Куба. Снимка: Reuters

автор: Атанас Томов

 

След като президентът Уго Чавес разкри, че раковото му заболяване може и да се завърнало, Венецуела отново е в ситуация на силна нестабилност в навечерието на предстоящите ключови избори за държавен глава, коментира Франс прес. И отново започнаха спекулациите за това кой ще замести властния Чавес, ако се окаже, че новите туморни образувания в дебелото му черво са злокачествени.  

При варианта, в който ракът отново атакува държавния глава след успешната операция в Куба преди половин година, Уго Чавес може да се окаже принуден да сдаде властта без борба. Да посочи свой заместник или дори да отложи планирания за 27-ми октомври вот са сред опциите пред крайно левия политик.

В страната, която разполага с едни от най-големите залежи на петрол в света, се опасяват от управленски вакуум, ако се стигне до оттегляне на 57-годишния Чавес, властващ с желязна ръка от 1999-та година насам.
„Никой не трябва да тържествува предварително: независимо от това каква ще е моята лична съдба, революцията във Венецуела ще продължи и никой и нищо не може да я спре“, демонстрира наскоро характерната си самоувереност президентът.

Опозицията срещу авторитарното управление на Чавес се задоволи със смирен отговор от страна на нейния кандидат-президент Енрике Каприлес, който написа в Twitter: „Като дете на Бог, мога да пожелая на моя опонент успешна операция, бързо възстановяване и дълъг живот“.
39-годишният Каприлес е губернатор на един от най-населените щати в страната – Миранда. Умереният левоцентрист спечели изключително убедително първичните избори на опозиционните сили и стана обединителна фигура на анти-Чавез движението.

Прави впечатление, че към момента Каприлес отказва да влезе в директен словесен спор с Чавез, въпреки че беше предизвикан неколкократно. Губернаторът беше наречен от президента „прасе, което ще размажа на изборите“. Хапливата, арогантна риторика на Чавес не изненадва никога, но (поне засега) Каприлес не подхваща този тон.

Смирението и доброто възпитание обаче не носят кой знае какви реални позитиви на губернатора на Миранда, който изостава в социологическите проучвания. Това, което дава надежди на Каприлес е фактът, че над 1/3 от венецуелците все още не са решили кого да подрепят на наближаващия вот.

В последните месеци Чавес демонстрира завръщане към традиционната си активност и това да му донесе връщане на позицията на фаворит. Президентът обяви, че операцията за премахване на тумора и 4-те курса на химиотерапия са преминали успешно и поднови седмичните си телевизионни и радио изяви, пламенните речи и срещите с избиратели.

Сега обаче може да се наложи Чавес отново „да върне газта“. Особено, ако изследванията потвърдят опасенията, че в организма му има нови злокачествени ракови образувания. Това призна и самият президент в телевизионно интервю.

Краткосрочните му планове включват пътуване до Куба за нова операция. Едва след интервенцията и последващите изследвания ще стане ясно дали раковото заболяване се е възобновило.
Бразилският онколог Карлос Дзик коментира пред Франс прес, че раковите клетки може да се развили повторно в дебелото черво, ако при предишната операция туморът не е бил отстранен напълно. „Това се нарича локално повторение“, уточнява Дзик.

Социологът Луис Висенте Леон пък посочва, че влошеното здравословно състояние на Чавес може да предизвика временен ефект на обществена солидарност, какъвто вече беше наблюдаван при предишното заболяване на президента. Според  Леон обаче държавният глава трябва да промени предизборната си стратегия спрямо проблемите със здравето.

Конкретният съвет на социолога е Чавес да акцентира повече върху наследството на своята социалистическа революция, а не да залага изцяло на „крещящите“ публични изяви и речи, които изискват голяма физическа издръжливост. С каквато президентът може и да не разполага.
Има и вариант, в който държавният глава няма да има силите да се бори за нов мандат.

Тогава той може да посочи свой пряк наследник и да му даде тласък в голямата политика. Като потенциални кандидати се спрягат някои от най-приближените на Чавес – вицепрезидентът Елиас Жауа, външният министър Николас Мадуро, председателят на парламента Диосдадо Сабело и дори братът на президента Адан Чавез.
Очевидно е, че такъв евентуален избор няма да бъда направен скоро. Тъй като това ще означава признаване на тежки здравословни проблеми. А Чавез не може да си позволи да изглежда слаб и безпомощен в година на избори. Избори, които могат да променят изцяло облика на неговата Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
27
 
! Отговори
Григорий преди 12 години
Даааа, твърде малко са хората, дръзнали да се опълчат на еврейско - английското финансово робство... наричат ги луди, комунисти, диктатори, а всъщност и те са в положението да твърдят, че Земята се върти и никой да те ги чува...
20
2
 
36
 
! Отговори
? преди 12 години
защо хората опълчили се на сащ задължително ги наричате комунисти? толкова ли сте заблудени?защо Исландия каза НЕ на МВФ и СБ? защо Исландия вече не е в новините?защо в Исландия вече не се говори за криза?и там ли са комунисти?
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера показаха как в Боливия местните инвалиди се навърлиха срещу техния комун Ево Моралес...нещо не бил донесъл всеобщото щастие и благоденствиеДругарчета, комунизма е обречен, където и да екпериментират с него. Той е несъвместим с човешката природа, със същността на човека! Разберете го най-после. Капитализма е много лош, но посъответства със същността на хората...
18
3
 
23
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
НА СРЕЩАТА НА ЛИДЕРИТЕ ОТ СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА В ТРИНИДАД ОБАМА И ЧАВЕС СЕ ЗДРАВИСАХА И ПОСЛЕ В САЩ СКЪСАХА ОТ КРИТИКИ НОВИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТ,ТЕ ТАКА И НЕ ПРОСТИХА НА ЧАВЕС,ЧЕ ОТ ТРИБУНАТА НА ООН В НЮ ЙОРК НАРЕЧЕ ДЖ.У.БУШ -МАГАРЕ/КАКВОТО СИ Е/ .ПОЖЕЛАВАМ И НА НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ ДА КАЖЕ КАКВОТО МИСЛИ ЗА НЯКОЙ "СВЕТОВЕН"ЛИДЕР НЯКОЙ ДЕН.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тукашните *** търсят опора чак във Венесуела, докато комун Уго Чавес се моли не на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Путин, а на Господ белким го оттърве!
16
6
 
23
 
! Отговори
? преди 12 години
човек като Уго Чавес ни трябва а за заблудените които си мислят че той е луд да прочетат коментар 6 за тази случка има дота информация и филми но не очаквайте подобни филми да ги излъчат по CNN или Discovery
15
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уго не се коркай,живота не свършва с тебе,лудите също!Амин!
14
7
 
22
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
ИМА ЕДИН САЙТ /АНТИПРОПАГАНДА/ В ГУГЪЛ.КАТО ВЛЕЗЕТЕ В НЕГО В ДЯСНАТА КОЛОНКА ПИШЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ/ОКОЛО 150 бр/ ТАМ ИМА ФИЛМИ НА ОЛИВЪР СТОУН,МАЙКЪЛ МУР И ДР. ИМА И ЗА ВЕНЕЦУЕЛА.НЕ Е ЛОШО ЧОВЕК ДА ВИДИ И ДРУГИ ОСВЕН"ОФИЦИАЛНИТЕ"-ДЕМЕК-"ДЕМОКРАТИТЕ". А НА ЧАВЕС МУ ПОЖЕЛАВАМ ДА СЕ ОПРАВЯ ПО-БЪРЗО
13
11
 
8
 
! Отговори
читател преди 12 години
Всичките му приказки изглеждат много познати.Познат ни е и резултатът им.Но в Латинска Америка още има много ментали, готови да се вържат на подобни басни.И познатият резултат ще дойде.
12
15
 
15
 
! Отговори
w преди 12 години
По-важно е менталното здраве на другаря от снимката, а не толкова физическото му. Апропо, това е валидно за всички комунисти.
11
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VIVA VENECUELLLAAAAAA!!!! VIVA UGOOO!!! MUERTEE IMPERIALIZUM!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Те всъщност са пасивни.. ама никой освен бандата им не ги ***.. свикнали са на свинско хората :)
9
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най ме кефи всички *** и атеисти като ги налегне някоя болест и първи търчат по църквите да палят свещи и да се кръстят . Ей го и тоя , с Исус залепен на стъклото .
8
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте филма "War on democracy" - не вярвайте какво ви облъчват по СиЕнЕН, за да разберете че Чавес прави всичко най-добро за народа си но за жалост това не изнася на американците.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кубинците имат и синият скорпион!
6
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се оправи, напук на мърлявите американци!
5
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2002г. Чавес е отввлечен за два дни от "демократи" подкрепяни от САЩ и ЦРУ. Превратът почти успява, но след научаване на народа от разговор с жената на Чавес по едно радио, се вдигат и стотици хиляди обграждат всички институции които са окупирани от превратаджиите кучета на ЦРУ. Чавес е освободен, но няма да се учудя да са го тъпкали с някои лекарства и да са предрешили съдбата му. Чавес е велик, и ще остане завинаги в историята на Венецуела.
4
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че след платения и организиран от ЦРУ преврат през 2002-ра, народа го поиска и го върна обратно на власт. Всичко друго е евтина пропаганда и промиване на мозъци.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не плачи на чужд гроб,защото не знаеш къде е главата!-стара мъдрост
2
12
 
43
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Господ здраве да му дава на Уго! Бог да пази Венецуела от атлантическите изчадия!