Франция отхвърли закона за арменския геноцид

Турция приветства решението, Саркози ще готви нов
Обновена: 28 фев 2012 20:51 | 28 фев 2012 20:30,
399
Франция отхвърли закона за арменския геноцид
Саркози възложи да се подготви нов закон за геноцидите. Снимка: Reuters

Френският конституционен съвет отхвърли закона, криминализиращ отричането на геноцидите, в това число и арменския геноцид през 1915 г.

Законът стана причина за дипломатическа криза между Франция и Турция. Анкара го определи като ограничаване на свободата на мнение.

"Конституционният съвет смята, че като наказва оспорването на съществуването и на юридическото определение за престъпления, които сам е признал и квалифицирал като такива, френският парламент нанася противоконституционна вреда на правото на свобода на мнение и на общуване", се казва в решението.

Законът трябваше да бъде подписан от Саркози до края на текущия месец. Ако бе влязъл в сила щяха да се налагат глоби до 45 000 евро, присъда до една година затвор или и двете на всеки, който отрича съществуването на геноциди.

Турция приветства решението на френския Конституционен съвет. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че правителството ще прецени дали да възобнови икономическите, политически и военни контакти с Франция след решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция.

Давутоглу посочи, че е била направена важна стъпка, предотвратяваща политизирането на историята. Турският външен министър добави, че с решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция е била създадена "добра възможност" за отношенията между турците и арменците.

Междувременно, френският президент Никола Саркози поиска правителството да подготви нов текст на закон за геноцидите, който да бъде съобразен с решението на Конституционния съвет.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
1
 
2
 
! Отговори
хехехе преди 12 години
накрая и франсетата клекнаха,е къде ще идат,турция е силааа,геноцид не геноцид,сила сме
279
1
 
3
 
! Отговори
до 393 преди 12 години
муслимани и турци са две различни неща,аркадаш,не ни турай до сяка арабска ***!
278
2
 
1
 
! Отговори
afawf преди 12 години
ave neznam no francuzite predi kolko sa obivali iii sega se mesqt na turcia onia 4itaci ako poludeqt negi vijdam ti a francuzi 50% ot naselenieto na francia sa muslumani
277
4
 
9
 
! Отговори
до 387 преди 12 години
DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
276
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как мислиш ,тези арменци които живеят в България от къде са , ами хората са бягали от кланетата това е
275
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
алергични ли ,май някой много са алергични прекалено алергични .защо ? защото не желаят да признаят геноцида над арменците . затова анадолците никога няма да бъдат в Европа ,в азия там да си стоят .
274
1
 
2
 
! Отговори
просто минаващ преди 12 години
не ме занимавайте с новини воняшти на опърдяни шалвари ,боли ме оная работа какво се случвало у анадола .
273
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма етнос религия Държава.. вече има Богати и Бедни. Точка.. Боли ме фара Франция какво приема или не. Да има ПАРИ.. Аз също бих крал защо да не крадя ? То този неграмотен Народ си заслужава да ви кажа. С тази злоба яд и завист хак им Е ! Без пари неможеш да направиш нищо.. До тези които казват "НЕ ВСИЧКО е ПАРИ" .. Първо парите .. а после следва здравето ! Айде Успех.. Бедния се утешава с думите "не всичко е пари". Пълна Лъжа ВСИЧКО Е ПАРИ !
272
9
 
1
 
! Отговори
376 преди 12 години
ти наистина ли си вярваш на това което пишеш, или си следващия неориентиран Български Кинжал?
271
12
 
3
 
! Отговори
до 376 преди 12 години
по напред .. да верно е с Кенефския народ.. проститутките.. всеки втори се прави на гангстер... с кражбите.. по напред сте с това че сте утайката на света. Иска ти се наистина да си следващия Герой без да си някакъв.. *** неграмотен
270
11
 
13
 
! Отговори
до 375 преди 12 години
Износът ни на Глава от населението е 50% по-висок от този на Турция така че за какво говориш резак?Ние сме най-бедните сред най-богатите в европа, от 67 години ни крадът и пак сме по-напред от Турците които ги храндутиха САЩ, Германия и УК ... За какво ми говориш резак ? Платените репортажи по CCN не ви правят хора, оставате си *** ***
269
4
 
9
 
! Отговори
до 374 преди 12 години
DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
268
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво сега-арменците не са хора и няма геноцид нали? Може би защото са християни затова. Сега християните не са на мода-те само трябва с наведени глави да вървят и да се извиняват, а ако вземат да се самоубият сами най-добре. Така им се иска на някои, но ще видим на къде ще излезе тая работа.
267
11
 
10
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 12 години
НЕКА АЗ НЕЩО ДРУГО ДА ВИ ПИТАМ ДАМИ И ГОСПОДА.МОМЕНТА БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ОТ КОЙ ЕТНОС Е-ГЛАДУВА ЛИ?ФАКТ Е ЧЕ ГЛАДУВАМЕ.СПОРЕД ВАС ТОВА НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ДАНОКОПЛАТЕЦ.
266
14
 
6
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Абе я не хокайте франция сега.... то българският пардон френският президент саркози уж беше най-готиния,,французите не знам си какво,,,а сега ,,пък били безхарактерни,,,коъ е безхаракерен сега???? преди 2 месеца говорите едно ,сега друго.....хайде хайде..
265
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a Napoleon e kazal ,,vsi4ki jeni sa ku*vi s izkliu4enie na maika mi,no ne zabravqm 4e i tq e jena,,
264
0
 
7
 
! Отговори
EMILIOS преди 12 години
velik 4ovek e bil ***,deto e kazal-,,ako Evropa be6e edna dyrjava,industriqta i ikonomikata 6te6e da se rykovodi ot nemcite,armiqta ot turcite a prostitutkite ot francuzite,,
263
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
turcia ne puska avanta na nikoia darsava eeeee a bg se tupi kat makistralska paca
262
10
 
3
 
! Отговори
до Ицо преди 12 години
Това че Днес.бг е Руско-Турска ч*кия е ясно от доста време.Истинския проблем са тези Помаци, *** и Анадолски "студенти" които гнездят в София. Тази пасмина е оставена да щъка из всички големи градове и университети и дюнерджииници. Тези *** и техният Пан-Отоманизъм са изключително опасни.Трябва химическа кастрация и голяма екскурзия за тези ***
261
6
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 12 години
Не им обръщайте внимание на тия ***.Този саит взе много да ме разочарова, само провокатори и злобари.