В Белгия ще предлагат на пациентите най-евтините антибиотици

Фармацевтите сами ще преценяват кой препарат от предписаната група да дават
28 фев 2012 16:46, Елка Василева
1
В Белгия ще предлагат на пациентите най-евтините антибиотици
Белгийските фармацевти ще трябва да предлагат на пациентите най-евтините антибиотици. Снимка: архив, Reuters

Белгийските фармацевти ще бъдат задължени от април да предлагат на пациентите най-евтините антибиотични и антимикотични препарати, с които разполагат, съобщава вестник "Соар".

Целта на тази промяна е местната здравна каса да спестява по около 176 милиона евро годишно. Здравноосигурените в страната имат правото да платят едва около половината от стойността на лекарствата. В някои случаи те плащат дори по-ниска стойност според медикамента, а ДДС в Белгия е диференциран и за лекарствата е шест на сто /за повечето стоки е 21 процента/.

Съгласно промяната всеки аптекар ще преценява сам кой е най-евтиният медикамент, отговарящ на групата препарати, предписани на пациента.

Отбелязва се, че множество лекарства имат сходен или еднакъв химичен състав, но според производителя носят различни марки и струват различно.

Едва в изключителни случаи лекарите запазват правото да вписват в издаваните рецепти конкретна марка медикамент, когато това е от значение за резултата от лечението.

В общия случай рецептите ще съдържат групата медикаменти, които биха облекчили състоянието на болния.

В момента близо 90 процента от рецептите в Белгия съдържат наименованието на конкретен медикамент, а 10 на сто от тях се издават за антибиотични и антимикотични препарати. Основна част от лекарствата в страната се продават с рецепта, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари