Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания

В замяна Пхенян ще получи хранителна помощ
29 фев 2012 18:09, Елка Василева
120
Северна Корея обяви мораториум над ядрените си изпитания
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Новината бе потвърдена от севернокорейската държавна агенция КЦТА.

"За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран. КНДР се съгласи отново да допусне инспектори на МААЕ, които да проверят и следят изпълнението на мораториума над дейностите по обогатяване на уран в Йонбьон и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации", се казва в изявление на Държавния департамент.

Дипломатическото ведомство на САЩ заяви, че в замяна Вашингтон е готов да финализира подробностите по предложен пакет от хранителна помощ за Пхенян в размер 240 000 метрични тона и че в бъдеще може да бъде договорена допълнителна помощ в зависимост от нуждите.

"САЩ продължават да изпитват дълбоко безпокойство към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразява значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Тази новина създава възможност за възобновяване на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване на КНДР. Тя идва след разговори между американски и севернокорейски дипломати в Пекин миналата седмица, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
Не влагай толкова нерви и емоции - вредиш на себе си (от опит ти го казвам). Аз лично не защитавам нито запада, нито изтока, нито юга. За мен са важни родината, близките ми и добрите хора.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе чувам в САШ ходели едни с табели пред уолстрийт и на табелите пишело we are 99 % кои са тия 99 % хахаха *** от глад ще се гърчите.
39
6
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Лошия САЩ който навремто даде стотици хиляди жертви за да спаси Южна Кореа от комунизма, бил експоататор !? А бе ***, я идете и вижте една и съща държава, преди 60 години едните тръгнали по пътя на демокрацията и свободата - Южна Кореа и другите почнали да строят комунизма - Северна Кореа... Едните ядат трева и корени, а другите заливат света с високотехнологичните си продукти - Самсунг, Хюндай, Киа и т.н. !!!! Допреди 60тина години са били една държава, един народ, един език, една история !
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знаеш ли 42 , когато просто не можете да се хванете за нищо , се ловите за простотии , свикнах ви одавна , такива като тебе пишат Авганистан ,знаеш ли , не минават пич при мене тия , а що се отнася до знание , повярвай ми , няма такъв защитаваш запада и да носи нещо тука горе , няма как да го има разбираш ли ...мога да ти кажа и защо но обида е голяма
37
1
 
2
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
Дааа, и как точно битието определя съзнанието?! Още тогава знаех, че само с много знания и упорит труд ще прокопсам по честен начин. Днес още повече съм убеден в това. Не приемам хора да ми се оправдават с липса на пари и настоящото си битие, че са необразовани, без перспективи и т.н.
36
2
 
2
 
! Отговори
ха преди 12 години
цялата капиталистическа *** на пънгара , ша ви поринем нема къде де идете
35
1
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Битието определя съзнанието. Трябва да си го признаеш, щом си бил и беден. Познавам много хора които парите ги промениха и то не към хубаво. Явно бедния като се докопа до пари изпроства много.
34
0
 
3
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
33-ти в посочения пример си прав......но с това "банкротираш", какво повече може да очакваш от коричка хляб.Трупайте знания, защото това е най-сигурната инвестиция.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след като има такива *** които да слагат минуса твърдо съм за връщане на смъртното наказание , и тия където се радват на човешкото тегло ще си понесат това което дробят , ясни сте ми , пишете каквото искате , хубаво е че българина мисли и вие измета на България сте много малко
32
1
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Пак са умрели от глад другарите в Северна Кореа и пак разчитат на лошите американци да им пращат прашно и ориз за да преживеят и да не измрат пак няколко милиона както преди 10тина години. И пак родните червени *** ще не убеждават колко е хубаво в КНДР !
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие другари демократи от ЕС И САЩ кога ще си връщате заемите на Китай и Русия, за да се замогнат бедните комунисти общо към 55 трилиона имате само или искате капиталистите и корпорациите да дойдат да ви върнат заемите.
30
4
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Чак пък гладни, просто не преяждат. Тия са си изолиран случай, може да се каже уникални. Принудени са да търсят преди всичко сигурност пред охолството. Поне не са заробени със заеми за две поколения напред.
29
4
 
1
 
! Отговори
ха преди 12 години
33 е напълно прав , викайте и на мене после че съм комунист ваща кожа продажна , смърт за предателите на България 100 човека сренаха с земята сичко и оставиха хората да ровят в ***
28
1
 
7
 
! Отговори
Пъдел до 32 преди 12 години
Повярвай ми не съм гладен (благодаря на Бог), дори смея да твърдя, че съм презадоволен. Бил съм и беден. Стигнах до извода, че СЪЗНАНИЕТО ОПРЕДЕЛЯ БИТИЕТО, но някои хора са неспособни да го прозрат и единствената им цел е само да напълнят търбуха, затова все си циклят в мизерия. Светът е голям и възможности дебнат отвсякъде.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30 когато мислите и идеите ти са против държавата и в нейна вреда , когато мислите и идеите ти са да вземеш едно предприятие , да го банкротираш и да го продадеш , да оставиш 1000 човека на улицата .......... сори брат твърдо съм за смъртно наказание , пък после ми викай комунист
26
5
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
То глад са свобода идва след като, си се наял хубаво. Що сега не рипате срещу несправедливостта и ояждането на управляващите -щото сте гладни за шпек, а такива най-лесно се управляват. Тоя със синьото сирене няма какво да го коментирам, ***.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
господа , господа , леко че ша прежълтеете да викате , не комуниста е престъпник , а капиталиста и днешния ден го доказва на 100% , капиталиста ще ти свали и последната риза от гърба за 1 филия хляб
24
1
 
8
 
! Отговори
Пърдел преди 12 години
Като няма гладни при "комунизъма" тия сега защо са гладни и чакат хранителни помощи?! Не мислиш ли, че не е редно хора да бъдат преследвани и унищожавани заради идеи и мисли?!
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Похвално решение на севернокорейските другари!Слава!За кой ли път се потвърди старата максима "На гол тумбак чифте ядрени пищови" не минава в съвременния свят.
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тъй като западните мислители много обичат да преиначават нещата , едно трябва да знаят . при комунизба или по-точно , КОГАТО БЕШЕ НРБ , а не РБ, гладни нямаше и *** работеше , в РБ - 90% ОТ ХОРАТА СА ПОД САНИТАРНИЯ МИНИМУМ , КЪДЕ СА ВИКАЧИТЕ ТРЪБАЧИ НА КАПИТ УСПЕХИ