В Шенген най-рано през септември

България и Румъния се надяваха на прием през лятото
Обновена: 2 мар 2012 08:48 | 1 мар 2012 23:55, Бойчо Попов
95
В Шенген най-рано през  септември
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от Европейския съюз решиха да отложат за септември решението за евентуално приемане в Шенгенското пространство на България и Румъния, гласи проектът за заключителна декларация на срещата на върха в Брюксел.

Поради несъгласието на Холандия в най-близко време не се предвижда приемане на двете страни в Шенген и решение по въпроса ще бъде взето през септември 2012 г., гласи проектодекларацията, получена от AFP и цитирана от БТА.

Дотогава ЕС ще помага на Букурещ и София да определят мерките, които ще позволят присъединяването им на тази дата.

Двете страни очакваха днешния отказ заради несъгласието на Холандия, според която те не са постигнали достатъчен напредък в контрола над границите и борбата с корупцията.

България и Румъния обаче се надяваха да получат поне гаранция за зелена светлина през лятото, но в крайна сметка решението се отлага за септември, посочва AFP.

Според правителството в Хага София и Букурещ трябва да положат повече усилия за преодоляване на проблемите с организираната престъпност и корупцията.

"Ние не сме срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това, което искаме, са абсолютни гаранции, че шенгенските критерии се прилагат в тези две страни", заяви по-рано днес преди Европейския съвет премиерът на Холандия Марк Руте.

Още новини от Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A Цецо-апартамента обеща..............ама ЙОК!
7
15
 
7
 
! Отговори
факт преди 12 години
Падне ли от власт Боко, приемат ни в Шенген! --Падне ли Боко от власт и веднага ни приемат в СССР или Туркистан - по избор!Да живей БСП. Да живей ДПС.
6
6
 
13
 
! Отговори
ъ преди 12 години
Така сме си по-добре. Засега не ни трябва никакакъв Шенген - щото веднага ще плъзне *** от Африка и Близкия изток. И не можем да ги спрем. И ще трябва да ги храним. Пример, Гърция.
5
12
 
10
 
! Отговори
Зяя... преди 12 години
Падне ли от власт Боко, приемат ни в Шенген!
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато това правителство е на власт няма Шнген --Докато на власт бяха БСП, ДПС и Кобурга бяхме в Шенген!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сме се лъгали с "най-ранни срокове" за членство в Шенген при положение че на всички ни е ясно че просто не ни искат!
2
11
 
6
 
! Отговори
boy преди 12 години
sibani holandski ZIVOTNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато това правителство е на власт няма Шнген