От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка

Превръщането му в герой съответства на ценностите на повечето руснаци
4 мар 2012 09:04, Елка Василева
205
От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка
Путин язди в южната част на Сибир. Снимка: архив, Reuters

Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир - Владимир Путин се прави на супермен, за да поддържа имиджа си на човек на действието, който си създаде през годините, пише Франс прес.

Руският премиер, който е големият фаворит за днешните президентски избори, направи всичко след идването си на власт през 2000 г., за да подхранва тази слава.

Бившият агент на КГБ първо наблегна на предпочитанията си към бойните изкуства: има черен колан по джудо, често сме го виждали в кимоно или костюм как събаря на земята противници при посещения в спортни зали.

Любител на ските, той кацна с хеликоптер на връх в Кавказ, за да изпробва пистите за Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

На 58 години той се захвана с хокей на лед, а няколко месеца по-късно тренира с легендите на този мъжествен спорт, като няколко пъти заби шайбата в мрежата.

Снимките му гол до кръста на кон, с пушка в ръка, на открито в природата, показаха на руснаците, че този мъж, преминал петдесетте, остава в отлична форма.

Телевизията редовно го показва как общува с диви животни, изстрелвайки упояваща стрела срещу тигрица, която според руската преса заплашвала журналистите, или арбалет срещу кит (за научна мисия) в надуваема лодка, люшкана от триметрови вълни в Тихия океан.

"Не ме е страх от нищо", отговори Путин на журналисти, които го попитаха за опасността от подобно излизане в открито море.

Видяхме го как гали полярна мечка (заспала), да слиза с подводница на 1400 метра под водата на дъното на езерото Байкал в Сибир, също и на рафтинг в района, както и да се гмурка, за да закрепи проследяващо устройство на гърба на белуга - китообразно животно, подобно на делфин.

Очевидно той се чувства еднакво удобно на моторна шейна в сибирската тайга и на Харли-Дейвидсън. Путин разви скорост 240 км в час на обиколка от Формула 1 в Санкт Петербург.

Но това, без съмнение, е по-малко впечатляващо от полета му с двуместен изтребител към Чечения или задачата му на втори пилот на самолет, който гасеше големите пожари през лятото на 2010 г. в Русия.

Най-зрелищен обаче бе полетът със стратегически бомбардировач със свръхзвукова скорост и пробното изстрелване на крилати ракети.

Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.

Единствената известна картина, рисувана от него за половин час, бе продадена за 860 000 евро на благотворителен търг.

Една от малкото издънки на тази впечатляваща поредица бе гмуркането в археологически обект, откъдето Путин изплува с амфори. След като интернет потребители се усъмниха в това откритие, говорителят му призна, че става въпрос за калпава инсценировка.

От Путин Супермен до свети Путин има само една крачка, които някои вече направиха: от пет години секта в Нижни Новгород (в региона на река Волга) го почита като превъплъщение на свети Павел.

Без да стига толкова далеч, идеологът на Кремъл Владислав Сурков заяви, че Путин е "човек, когото Господ и съдбата са изпратили на Русия в труден период".

"Превръщането на Путин в герой съответства на ценностите на повечето руснаци. Професията на таен агент има романтична аура и Путин има героичен облик от народните приказки: той укротява диви зверове, бие се на татами, това е Царят закрилник!", казва политоложката Олга Мефодиева.

"Путин наследи немощния и възрастен президент Борис Елцин. Русия искаше мускули, тя искаше силен и деен президент", допълва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джордж Буш е служил четири години като пилот на реактивен самолет, докато Путин, който му стига до рамото, е бил вързани хора в тренировъчните лагери на КГБ. Това е истината. Путин не пилотира, а го возят на задната седалка. И това е най-доброто, което можаха да извадят руснаците като кандидат за президент.
101
3
 
45
 
! Отговори
jj преди 12 години
Да живее братска Русия, да живее Путин! Долу НАТО!
100
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
115 извинявай брат *** предпочитам руса мамаша отколкото американска *** над 150 кила
99
1
 
39
 
! Отговори
За чичо ти Рузвелт преди 12 години
Чичо ти Рузвелт, братле, не само че са го изпикавали, ами и от негово име са управлявали САЩ, защото освен, че не е могъл да си го намери, е бил и леко неадекватен. А кой е управлявал зад гърба му, сети се сам.
98
1
 
33
 
! Отговори
venci преди 12 години
ahaaaaaa,znachi eto ot koi se uchi nash Boko na geroizam :)
97
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам чуството че гейзерите тука свалят Путин , я бегом в щатите там преди време тез еротични бракове ги приеха в поредния щат или се запишете в американската армия безтуй там са събрани от кол и въже и обратните били с предимство
96
7
 
32
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
няма значение ама ти нали знаеш - право на опашката за рубли и подарък любимата ти мамаша, но внимавай, на килотите жълтото отпред, кафявото отзад и буркан кисали краставички с тройны, *** амурски.
95
12
 
32
 
! Отговори
за Русия с любов преди 12 години
само да ви напомня че един от най-великите хамерикански президенти чичо ви Рузвелт е бил в инвалидна количка и не е можел да се изпикае сам обаче издига долара и америка до такива висини дето *** още се питата как стана
94
1
 
45
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Джордж Буш, ама баща, и то през II св. война. Младият Буш беше пълен плазмодий, на него и конят му го избираха от по-дъртите и по-кротките...!Тези материалчета срещу Путин са според мен с английки адрес. Там от векове ги управляват некви карикатури на мъже и даже меки китки, та имиджа на Путин доста ги дразни!За всеки *** един добре поддържан мъж с мъжкарско излъчване винаги е обект на ирония и обвинения в грубиянщина и неизисканост... хахаха!
93
13
 
33
 
! Отговори
Хуна емигрант преди 12 години
Тия като си харесва фалшивото битие защо панически изнасят капитали и купуват имоти по цял свят та даже и в ***. Много ще да им е хубав живота, хм. В нашата страна вече има цели руски селища и продължават да прииждат на талази. Абе хубава си е тайгата и северна азия ама в белите държави си е истинско а не канонизиран тоталитаризъм от постсъветскофеодалнокрепостнически стил. А рубладжиите след приключването на форума знаят къде да се наредят на опашка за заработените денги ха ха.
92
1
 
42
 
! Отговори
до СЕДЕРАСТИТЕ преди 12 години
Скъпи *** не знам дали ще се молите на Св. Путин, ама запалете по една по голяма свещичка на Св. Куурин, щото от утре започва полагането на мощите му и разправят, че непоръсените с миро - оливце, трудно го преживяват и трудно ще се спасят от гнева Му.
91
1
 
44
 
! Отговори
до 106 преди 12 години
Нашия като е много голем, бетер четрикрилен гардероб, много ли е цвете?Така е батка, Путин е голем човек! Много по-голем от нашия бизон!
90
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой друг премиер или президент пилотира лично свръхзвуков изтребител право в района на войната? ------------------ Путин не е пилотирал лично никакъв самолет. Джордж Буш беше военен пилот, от най-добрите, които кацат на самолетоносач.
89
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези неща дето ги правил Путин и аз мога да ги направя - да галя приспана мечка, да застрелям тигрица през решетките, да ме возят на самолети и подводници... Кое толкова сложното да изстреляш упойваща стрела от 4 метра в кротколежащо животно?
88
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некъв Арнолд му намира кусур на "ц^цките" на Путин, че му били увиснали, коремче, целулит даже му е видял... А бре бай х^й, искам да те видя теб на 60 г. как ще изглеждаш! Аз като се огледам около мене, какви карикатури на мъже на по 30-40 г. виждам, не е истина! Я се разходи малко из Америка или западна Европа и се загледай из 50-60 годишните мъже, да ги видиш на какво приличат...!Можете да си пишете колкото си искате всекакви ***, ама екипът на Путин донесе много различен стил и излъчване!
87
7
 
33
 
! Отговори
СОК "Камчия&quo преди 12 години
Таваришчи, сольдати, друзя - за Сталину за Пуртуранину УРАААА....!!! Брюки рааааздеееват !
86
1
 
45
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Тука доста народ се е изхвърлил като ч^кия на сгурия на тема пияните руснаци! Бях една седмица на Пампорово - не видях пиян руснак, а ги има доста! Виж, англичаните вечер се търкалят като снопи по кръчмите!И на морето не съм видял тумби пияни руснаци, въпреки, че ги има доста. Англичани, германци, холандци и скандинавци обаче са на братски могили навсякъде из комплексите, още от обед, а и проблеми създават!Тааа... айде стига с дрънканиците за пияните *** - има пияници и в Русия, ама...
85
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв ли ще е резултатът на канадска борба Св.Св.Путин-Бойко?
84
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЪРЧ ЗА ВСИЧКИ СЕДЕРУГИ С ОБРЯЗАНИТЕ ПИШЛЕНЦА ПО МОЙСЕЕВИЯ ЗАКОН ,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО НЕЩАСТНИЦИ ВАЛОДЯ ПУТИН ПАК ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ НА ОГРОМНАТА РУСИЯ ЗА ЦЕЛИ 6 ГОДИНИ ИЗБРАН С ОГРОМНО МНОЗИНСТВО ,,А ЗА ВАШИТЕ КРАДЛИВИ СЪПЛЕМЕННИЦИ КАТО ХОДОРКОВСКИ,БЕРЕЗОВСКИ ,И ПОДОБНИТЕ ИМ ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ЧАНЧ
83
1
 
50
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Хааахахаха... каква злоба, каква отровна слуз капе между зъбите на тези драскачи! хаха! Колко по-щеше да им е гот начело на тази огромна и велика страна да е некое плешиво ;кембесто ***, с чаша водка в едната ръка и с кубинска пура в другата! Вместо да язди коне и да лети с изтребители, да танцува като клоун на запоите като Елцин, та да си имат материал за посмешище пак същите западни медии... Да, ама не! Този мъж през октомври ще навърши 60 г. и за тази възраст е в завидна форма!