От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка

Превръщането му в герой съответства на ценностите на повечето руснаци
4 мар 2012 09:04, Елка Василева
205
От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка
Путин язди в южната част на Сибир. Снимка: архив, Reuters

Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир - Владимир Путин се прави на супермен, за да поддържа имиджа си на човек на действието, който си създаде през годините, пише Франс прес.

Руският премиер, който е големият фаворит за днешните президентски избори, направи всичко след идването си на власт през 2000 г., за да подхранва тази слава.

Бившият агент на КГБ първо наблегна на предпочитанията си към бойните изкуства: има черен колан по джудо, често сме го виждали в кимоно или костюм как събаря на земята противници при посещения в спортни зали.

Любител на ските, той кацна с хеликоптер на връх в Кавказ, за да изпробва пистите за Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

На 58 години той се захвана с хокей на лед, а няколко месеца по-късно тренира с легендите на този мъжествен спорт, като няколко пъти заби шайбата в мрежата.

Снимките му гол до кръста на кон, с пушка в ръка, на открито в природата, показаха на руснаците, че този мъж, преминал петдесетте, остава в отлична форма.

Телевизията редовно го показва как общува с диви животни, изстрелвайки упояваща стрела срещу тигрица, която според руската преса заплашвала журналистите, или арбалет срещу кит (за научна мисия) в надуваема лодка, люшкана от триметрови вълни в Тихия океан.

"Не ме е страх от нищо", отговори Путин на журналисти, които го попитаха за опасността от подобно излизане в открито море.

Видяхме го как гали полярна мечка (заспала), да слиза с подводница на 1400 метра под водата на дъното на езерото Байкал в Сибир, също и на рафтинг в района, както и да се гмурка, за да закрепи проследяващо устройство на гърба на белуга - китообразно животно, подобно на делфин.

Очевидно той се чувства еднакво удобно на моторна шейна в сибирската тайга и на Харли-Дейвидсън. Путин разви скорост 240 км в час на обиколка от Формула 1 в Санкт Петербург.

Но това, без съмнение, е по-малко впечатляващо от полета му с двуместен изтребител към Чечения или задачата му на втори пилот на самолет, който гасеше големите пожари през лятото на 2010 г. в Русия.

Най-зрелищен обаче бе полетът със стратегически бомбардировач със свръхзвукова скорост и пробното изстрелване на крилати ракети.

Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.

Единствената известна картина, рисувана от него за половин час, бе продадена за 860 000 евро на благотворителен търг.

Една от малкото издънки на тази впечатляваща поредица бе гмуркането в археологически обект, откъдето Путин изплува с амфори. След като интернет потребители се усъмниха в това откритие, говорителят му призна, че става въпрос за калпава инсценировка.

От Путин Супермен до свети Путин има само една крачка, които някои вече направиха: от пет години секта в Нижни Новгород (в региона на река Волга) го почита като превъплъщение на свети Павел.

Без да стига толкова далеч, идеологът на Кремъл Владислав Сурков заяви, че Путин е "човек, когото Господ и съдбата са изпратили на Русия в труден период".

"Превръщането на Путин в герой съответства на ценностите на повечето руснаци. Професията на таен агент има романтична аура и Путин има героичен облик от народните приказки: той укротява диви зверове, бие се на татами, това е Царят закрилник!", казва политоложката Олга Мефодиева.

"Путин наследи немощния и възрастен президент Борис Елцин. Русия искаше мускули, тя искаше силен и деен президент", допълва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
53
 
! Отговори
rrrr преди 12 години
Страхотен е! Много нестандартен политик, кефи ме! :)
1
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак пък диви. Хайде не на лични обиди. Иначе, аз лично уважавам Путин. Дори след малко тръгвам към посолството, за да гласувам за него.