Трагедия в Полша! Влакова катастрофа с жертви и ранени

Засега загинали са 14 души и около 60 души са пострадали
Обновена: 4 мар 2012 08:40 | 4 мар 2012 08:35,
34
Трагедия в Полша!  Влакова катастрофа с жертви и ранени
Мястото на трагедията в Полша. Снимка: Reuters

Най-малко 14 души са загинали и около 60 души са ранени при най-тежката влакова катастрофа от 1990 г. насам в Полша, обобщава Франс прес, като се позовава на полските власти.

Близо 40 от ранените са в сериозно състояние и са приети в болници. Общо 350 души са пътували с двата злополучни влака в момента на катастрофата, станала в събота вечерта в 20,00 часа по Гринуич /21,00 часа местно време/ в района на град Шчекочини, в Южна Полша.

Сблъсъкът е бил между влака от Варшава за Краков, който е имал 4 вагона, и влака между Пшемишъл и Варшава, който е имал 6 вагона. Двата влака са се озовали един срещу друг на един и същи коловоз, съобщи полската компания за железопътен транспорт.

Води се разследване за причините за трагедията. Според някои информации в момента на катастрофата на успоредния коловоз са се извършвали ремонтни дейности.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показват двата локомотива и по три вагона от композициите врязани един в друг.Спасители, пожарникари, полицаи работят на мястото. Стотици души се опитват да извадят заклещени в отломките на вагоните хора.

"Работим при много тежки условия. Трябва да режем конструкцията", казва един от пожарникарите. Един от вагоните е разцепен на две и все още не е претърсен.

На мястото на трагедията има множество линейки и хеликоптери, които извозват ранените. Оцелели разказват, че са чули оглушителен шум и после са били изхвърлени от седалките."Във вагоните и навън имаше части от тела", казва един от оцелелите.

На мястото на трагедията пристигнаха премиерът Доналд Туск, министърът на вътрешните работи Яцек Чихоцки и министърът на транспорта Славомир Новак.

"Това е най-голямата катастрофа в Полша от доста години насам", подчерта премиерът Доналд Туск.Той изрази опасения, че броят на жертвите може да се увеличи на 15 и не изключи варианта за човешка грешка, причинила катастрофата.

Засега все още се идентифицират труповете. Не се знае каква е съдбата на двамата машинисти, предаде Ройтерс.За последно подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 г. Тогава при железопътна катастрофа загинаха 16 души. Сблъскаха се два влака във варшавско предградие.

През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун, в северната част на страната, пътнически влак се блъсна в товарен влак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
do Sergi преди 12 години
V greshka si. Poviarvai, che sega na nikogo tuk ne mu e do konspirativni spekulacii. Ot prokuraturata obiaviha, che naj-veroqtno stava duma za razvalena tehnika i v syshtoto vreme choveshka greshka. Sychetanieto na tezi 2 faktora e dovelo do katastrofata. V Russia dnes si izbirat pak Putin, taka che edva li gi gree kakvo stava po sveta.
25
0
 
3
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Бог да прости загиналите и да пази ранените!
24
3
 
2
 
! Отговори
питайте преди 12 години
ББ да определи виновника
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подготвят нещата за приватизация, като в БГ.
22
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 12 години
25, що за ............. си, за да злорадстваш.
21
7
 
5
 
! Отговори
Серги преди 12 години
Как още не са обвинили руснаците за трагедията, обаче? Никой ли не видя дългата ръка на Кремъл? На поляците все руснаците са им виновни по дифолт, също както и на нас!
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина голяма трагедия, но общувал съм с поляци и мога да ви кажа, че са същите *** като нас българите. Само гледат да крадат, да пият, да се заяждат, същите *** са като нас българите.
19
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
super
18
0
 
5
 
! Отговори
6666 преди 12 години
как ще ги пуснеш влаковете на един коловоз насрещно.тоя диспечер е изперкал.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз като се замисля добре че нашите железници са все още в състояние от 18-19в щото иначе през ден щяха да стават такива нещастия тука
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета от сутринта новините около катастрофата. Ранените са извозени до всички възможни болници в околността, лошото е че доста от тях са в много тежко състояние и имат различни по вид сериозни наранявания. Преди малко пуснаха информация, че 15тата жертва се намира в един от смачканите вагони, но трябва да дойде друга, по-тежка техника, която да разчлени този вагон...голяма трагедия. ДАно няма повече жертви и ранени...
15
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И нашите железници не са на по-добър хал , особенно след масовата сеч проведена от и.д. Недев.
14
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 12 години
Голяма трагедия. Мисля, че е човешка грешка, някой пусна 2 влака по същия коловоз. А колко жертви може да има в този вагон, който още не е претърсен, не ми се мисли.
13
0
 
27
 
! Отговори
.... преди 12 години
Трагично, няма спор. И се случва не само в страни като Полша, но също и в Япония, и в Германия. Мене ме впечатли нещо дребно - "На мястото на трагедията има множество линейки и хеликоптери, които извозват ранените". И хеликоптерите - част от множеството. Изглежда, там просто ги имат и не правят спектакъл от ползването им при нужда - както се случва у нас. Мисля си за нашия манталитет и за нашия потенциал. И къде е нашата трагедия ...
12
0
 
21
 
! Отговори
Попи преди 12 години
Съчувствие към пострадалите хора и роднините на загиналите! Сега разбрахте ли, че работата в железниците не е за подценяване и наистина трябва да сме благодарни на родните жепейци, че преку сили поддържат безопасното пътуване по българските железници. Железниците трябва да са държавна собственост във всички държави, така както няма частна собственост армия, полиция, атомни централи и пр.
11
13
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
КГБ са виновни!
10
1
 
14
 
! Отговори
и преди 12 години
По всичко личи, че е човешка грешка.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2010г. по коледа пътувах от Варшава за Будапеща(унгария)влака беше супер,но за вътрешните линии не знам как са им влаковете...
8
4
 
10
 
! Отговори
malart преди 12 години
Състоянието на железниците в Полша е пълна трагедия. Много стари локомотиви, хаос в системата, закъснения, чести аварии.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко за загиналите и ранените, много й се струпа на Полша напоследък. В Щатите също - торнада едно след друго, разрушения, загинали.