Холандските популисти: Да се върнем към гулдена

Герт Вилдерс призовава за референдум за напускане на еврозоната
6 мар 2012 20:15, Бойчо Попов
113
Холандските популисти: Да се върнем към гулдена
Лидерът на холандските националисти Хеерт Вилдерс. Снимка: Reuters

Лидерът на холандската Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че Холандия, вторият по-големина износител в еврозоната след Германия, би спечелила, ако изостави еврото и се върне към гулдена, съобщава Bloomberg.

„Холандия може да напусне еврозоната, но ако трябва да сме честни, това ще струва пари“, признава Вилдерс, цитирайки доклад на базирания в Лондон изследователски институт Lombard Street Research, поръчан от неговата партия. 

Още по темата

Вилдерс, чиято партия по принцип подкрепя правителството на малцинството на премиера Марк Рут, обяви, че е необходим референдум, за да се реши дали Холандия трябва да остане в еврозоната.

За прокарването на проевропейската си политика, управляващата коалиция на либералите и християндемократите разчита на опозиционната Партия на труда, тъй като Вилдерс се противопоставя на предоставянето на допълнителна помощ за изпитващите дългови затруднения страни от еврозоната.

„В най-лошия случай, ако гулденът поскъпне с 10%, през 2012 г. ще понесем загуби за 51 млрд. евро“, посочва Вилдерс, цитирайки доклада. „Тази загуба обаче ще се компенсира през следващите години, тъй като ще спестим средствата, които плащаме за еврозоната – 37 млрд. евро и 38 млрд. евро съответно през 2013 г. и 2014 г.“
Миналата седмица европейските лидери се договориха да ускорят предоставянето на капитал за планирания постоянен фонд за стабилност на еврозоната. Те се споразумяха и за създаването на фискален съюз.

„Значението на еврозоната не може да бъде подценявано и никой не трябва да прави изчисления само за първите 5 или 10 години“, казва президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой. „Не съм виждал доклада, но предполагам, че винаги може да намерите анализатори, които да докажат това, което искате да бъде доказано“.

Представянето на доклада съвпадна с началото на преговорите между Партията на свободата и правителството на Рут за необходимите нови икономии, които ще понижат холандския бюджетен дефицит до определения от ЕС лимит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

През следващата година холандският дефицит ще се понижи до 4,5% от БВП, се посочва в публикувана миналата седмица правителствена прогноза.

За да понижи дефицита си до определените от ЕС рамки през 2013 г., Холандия трябва да осъществи икономии за 9 млрд. евро. През втората половина на 2011 г. холандската икономика изпадна във втора рецесия за последните 3 години, тъй като бюджетните икономии и дълговата криза в еврозоната понижиха потреблението.
Холандският финансов министър Ян Кис де Ягер днес заяви, че докладът на Lombard Street е „просто един от многото анализи за еврото“.

„Еврото и единният пазар донесоха на Холандия много ползи“, посочва министърът. „Дванадесет други изследвания представени пред холандския парламент разкриват, че цената ако Холандия напусне еврозоната ще бъде много по-голяма“.

 „Ето защо правителството ще се бори за стабилност в еврозоната“, казва той.

Още икономически новини за Европа четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Герт Вилдерс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
6
 
! Отговори
Карл Маркс преди 12 години
"Пари-стока-пари прим"Повечето млади икономисти дори не са чували за прочутата формула на Карл Маркс, но тя действа безотказно вече хиляди години. КПСС се опита да опровергае Маркс, но съсипа СССР и страните от СИВ.
73
0
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Какво ще рече ЕС се самофинансира въртят едни пари помежду си, но от това сумата не става по-голяма,--Не е така. В икономиката има основно правило - печалба.Какво казва капиталистът Маркс? Пари-стока-пари прим. Т.е. инвестираш-произвеждаш стока, която продаваш и реализираш печалба. Вкарваш в системата 10 евро и изкарваш 15.
72
3
 
4
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Брех тия британци колко прости били не щат да влязат във тая велика еврозона. --Наистина се много прости. Паундът рязко се обезцени спрямо еврото. Второ, по време на кризата икономическите показатели на Англия са доста по-лоши от тези на еврозоната.
71
1
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
През 2000 г. процентът на долара в световните валутни резерви беше 71% - сега е спаднал на 62%.Докато еврото от 18% скочи на 28% от валутните резерви. Тенденцията е повече от ясна. Американците много се стресираха, когато Русия и Китай обявиха официално, че ще увеличат процента на еврото във валутните си резерви. Все по-често се избягва долара за разплащане при сделки с горива. Пр. Китай-Иран - сетълментът минава през златото.
70
3
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Какво ще рече ЕС се самофинансира въртят едни пари помежду си, но от това сумата не става по-голяма, пък отделните държавици нещо се дърпат и затъват. Брех тия британци колко прости били не щат да влязат във тая велика еврозона.
69
0
 
4
 
! Отговори
дали пък. преди 12 години
тоз момчиляк, що ли си побелва косити? Май и на фризьор оди, кат чи. Ако щи да и со черни коси, дал щи мяза на потомствен оландиец чиляк?Що ли ръчка тъй оландците тоз ?
68
1
 
9
 
! Отговори
Ангел до 74 преди 12 години
Защото брат Бъфет и Сорос го казаха много правилно-Еврото няма как да просъществува защото е невъзможно да обединиш толкова държави всяка от които със собствени идеали и цели ,едните с развита икономика другите не чак толкова.Невъзможно е.Знаешли че ако Гърците излезнат от евро зоната,италянци,испанци и португалци ще ги последват.Ще се загуби доверието в тази валута и всяка страна ще иска да се махне
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите където влезнат се разпада.. и нищо немогат да замажат.. :) Много разбираме пак от всичко много направо Акъл капе отвякъде в тази Държава
66
3
 
8
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
Пък и сега еврото като се сгромоляса--Защо да се сгромоляса еврото? ЕС е най-голямата икономика в света и разполага с фантастични ресурси. Преди дни ЕС отпусна на банките 1000 млрд. евро сухо пара. А американците наскоро пак ходиха да се молят на Китай да им даде пари назаем. ЕС се самофинансира и то с гигантки суми, докато САЩ зависят от външни заеми. Когато Америка беше 1 те не искаха заеми, те даваха заеми.Еврото свива долара ден след ден.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 71Да следващата е рублата,но ако Путин остане за 6 години,а после?
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кво като купиха германци фондовата борса? те застраховаха и двете кули 20 дена преди да ги гръмнат. Като спретнат войната, на фондовата борса са й турили катинарчето отвън.
63
2
 
6
 
! Отговори
Ангел до 68 преди 12 години
Долара никога няма да стане локална валута.Американците няма да го допуснат в близките поне 100 години.Пък и сега еврото като се сгромоляса световните разплащания ще са изцяло в долари.Рублата бележи голям ръст напоследък и е възможно да е следващата валута обежище
62
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Не бъди много сигурен, защо 1 млрд китайци да загубят американските пазари и юана да не е световната валута, пък американците ще могат да емигрират скоро в Китай като стане 1 дъвка за 5000 долара. Дали не ги чака една Виденова пролет.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 68Много бих се радвал да е така,но...Не случайно пак търсят война САЩ.И ако преди се направиха на слепи и глухи и оставиха японците да ги нападнат,то днес даже викат на посещение човека от Израел и уж той искал...А ако това се случи,този път няма да е като в Ирак.Дори да няма ядрено оръжие Иран ''ще проима!''.Което вече не се знае как ще завърши .
60
3
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Процесът на превръщането на долара в локална валута ще е дълът - никой не иска САЩ да рухне, тъй като са инвестирани огромни чужди пари в Америка, освен това имат заеми, които трябва да връщат. Все повече американски фирми вече се притежават от китайски, европейски, руски фирми. Германци купиха Нюйоркската фондова борса - ключова сделка, която ще изиграе много голяма роля в близко бъдеще. Идеята на чуждите инвеститорите е Америка за работи за тях, а не обратното.
59
0
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
еми, за да не стане логичното, ще има война с Иран
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ооооо,ама Филипс тяхно ли било?Никога няма да дам пари за Филипс вече!!!!!!!!!!
57
1
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Philips :) --Холандска марка, но не се произвежда в Холандия. Осветителните тела идват от Китай... Май друго не продават, освен крушки и малко телевизори и дребна техника - слаба работа.Едно време бяха голяма марка, сега в БГ почти нищо не продават в магазините.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 59Значи според теб краят на империята САЩ е дошъл?Възможно е на теория,но какво става с дълговете тогава?Ако стане локална валута след връщането им то тогава доларът би станал като швейцарския франк.
55
2
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КОМУНИСТИТЕ РАБОТЯТ С ЕВРО .. ХАХА ЯКО РЪМЖАТ :)