Едната от пенсиите ми падна на 1 300 евро!

Тези думи на президента на Португалия слисаха гражданите
7 мар 2012 18:45, Елка Василева
80
Едната от пенсиите ми падна на 1 300 евро!
Анибал Каваку Силва. Снимка: архив, Reuters

Гражданска група внесе в португалския парламент петиция, подписана от 40 000 души, която настоява за оставката на президента Анибал Каваку Силва, предаде ДПА. Групата започнала да събира подписите през януари, след като президентът слиса преживяващата криза страна, оплаквайки се, че доходите му са намалели.

Според петицията оплакването на Силва показва такава "липса на разбиране и уважение", че той вече не би трябвало да представлява нацията.

През януари 72-годишният президент каза по телевизията, че една от пенсиите му се е понижила до 1300 евро на месец, без да уточни какъв е бил размерът й преди това.

През 2011 г. Силва декларира доходи от над 10 000 евро на месец, идващи от няколко пенсии. Поради това той трябваше да се откаже от заплата в размер на 6523 евро, защото приетите миналата година правила не позволяват служителите да получават едновременно заплата и пенсия.

Средната месечна пенсия в Португалия е 400 евро.

Според петицията оплакването на президента е поразило хората, като се има предвид, че той се е обявявал за намаляване на заплатите в държавния сектор и на пенсиите.

След като направи противоречивия коментар, Силва се оправда, като заяви, че просто е искал да покаже, че и той прави жертви в борбата с икономическата криза, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
13
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Разбира се че сами сме си виновни, по-скоро сами сте си виновни, защото аз тогава не съм бил роден. Всяка нация стартира с различни предпоставки, но да кажем след разпада на СССР България и останалите страни от Ост Блока си били малко или много наравно, но с решенията си българите са стигнали до тук и сега няма за какво да се сърдят, освен на себе си. чехите са пример затова как една държава за 22 години постига невероятни успехи, въпреки комунизма, в момента са по-добре от Португалия.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След хиперинфлацията у нас дойде "омразния" ти Иван Костов,Жорка.За 4 години пенсиите скочиха средно 30(тридесет) пъти.От 5 на 150 долара.Задай си простичкия въпрос,кво стана след това.И ако беше запазено 1/5 част от това темпо на увеличение,дали нямаше да сме ги стигнали и чехи,и португалци(вече)?
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е да де според теб българите не са си сами виновни че са бедни а всички останали са им виновни. Страхотна логика.
29
6
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
До 32 къде видя да обвинявам някого за нещо, просто хората питат защо в Португалия пенсийте са 400 евро, а в БГ са 132 евро и аз обяснявам защо. В Чехия са дори 440 евро, става дума за средните пенсии. За всяко нещо си има причини и просто обяснявам на по-простите другари как седят нещата и какви са причините.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе по-важно е, че не са имали Костов и Божков.
27
5
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
И още няколко въпроса, чехите кога извършиха приватизацията си и на кого си продадоха индустрията? Има ли чешки Жан Виденов? Имало ли е в Чехия хиперинфлация !?
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива Жорка като тебе са ми любими. Обвиняват всички други не и себе си. Комунизма му бил виновен, ***, турците, полицаите, пенсионерите, държавната администрация, учениците, папата, фазата на луната и т.н.
25
8
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
До луд гербер виждам много ми се натягаш, престани да ме заговаряш, не си ми интересен, прекалено си *** и не си ми на нивото, бегай при Кутев да си получиш надницата за днес и продължавай да пишеш от 10 различни ника. Айде сега у лево !
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка,като говориш за бивши комунисти,малко не ти ли е неудобно?Само питам де.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе незнам човека (#11) дали е ченге или не, но е много прав. Таван на пенсиите не трябва да има. Както и тавана на осигуряване трябва да е много по-голям от 2000лв. защото не малък % от хората взимат над 2 бона а се осигуряват на по-малко т.е. на тавана от 2 000лв.
22
3
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Тоя пък с чехите тръгнал да се сравнява.... чехите са като германците бе, те са по-добре от Португалия, аз имам също въпрос, в Чехия управлявали ли са бившите комунисти (няма значение дали са се пребоядисали и са си сменили имената)? В Чехия приели ли са закон веднага след падането на режима за лустрация и по този начин отрязали ли са пътя на бившите комунисти във властта? Чехия имат ли *** и колко % са те? Чехите имат ли турци и колко % са те? Мерси за отговора !
21
1
 
3
 
! Отговори
Луд гербер преди 12 години
Жоркааа, не те издържат родителите ти, доктора с бялата престилка и хапчетата те издържа, нещо си се заблудил, ама то от толкова хапчета, няма как. А и в твоята стая си сам, няма рубладжии, халюцинираш Жоре, по цял ден ти се привижда ББ и комунисти! Трябват по силни лекарства. а и вой не се чува, само ти го чуваш, ама той доктора ще ни оправи, хайде да се покланяме пред плаката на ББ и да си лягаме, че стана късно, па и ще гасят лампите. Дано не спрат нета на 4-ти км.
20
0
 
5
 
! Отговори
Инструктора преди 12 години
До коментар 11 - Ах, как хрисимо и скромно ги нижеш лъжите си .Хората който по закон са били заслужили пенсиите .Кой са тези хора бе ченге такова ,такива на който държавата плаща от бюджета някакви осигуровки за 25 години ,или тези пенсионирани по правилото за трите най - благоприятни години. И после таван на 45 години - тарикати с тарикати дебели, качили се на гърба на работещите хора .Но скоро и покупателната способност на тези 700 лева ще ви се видят мечта непостижима - само чакай !
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка,само един въпрос:В една Чехия например,където е имало комунизъм, руска окупация и е нямало турско робство,как стоят нещата?Като в Португалия,или като у нас?
18
2
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Рубладжиите да продължават да вият, техния вой на умряло е музика за ушите ми....
17
2
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Направи справка - колко са работещите в БГ, да и аз съм *** защото ме издържат родителите, това не го отричам. Но реално числата са такива това са си факти. А към *** слагам и раздутата държавна администрация, в това число и полиция, армия и т.н.
16
1
 
4
 
! Отговори
Луд гербер преди 12 години
Жоркааа, братее, стига писа глупости по форумите, идвай, че доктора мина край моята стая и ми даде лекарствата, след малко и при теб идва братко! Да си изпиеш всичките хапчета, че иначе докторчето ще ти завре тая рокла тоалетна хартия, дето гледаш тъпо през нея, в ***! Айде да си казваме репликите - Мачкай Бойко и Само Герб! И без това сме луди и двамата, ама сме и много прости, то какво друго ни остана, братко мой...
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е затова няма да имате пенсии, или ако имате то ще ви дигат годините докато станете на 90 да ги вземете...Е заради такива като този. Цяла Европа е пълна със такива, взимащи по 5 пенсии....То неса 1-2-3....Стотици хиляди са..А вие се чудете къде са ви парите след цял живот работа.
14
7
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
До 11, да прав си за тавана на пенсиите че е незаконен и според мен ще падне в съда, обаче е безсмислено да се сравняваме с Португалия, където е нямало комунизъм, руска окупация и турско робство, освен това те си нямат 1 милион *** и 700.000 турци - население което е икономическо неактивно и почти нищо не произвежда а само цоца. Нямат си и 33% от населението пенсионери, които цял живот са плащали осигуровки, във фонд които е бил окраден чрез хиперинфлация. Така че сравнението е неуместно.
13
0
 
6
 
! Отговори
жоро преди 12 години
АБе Жоро то по твойте сметки само ти и още няколко човека останахте НЕпаразити. Ти си изредил хора към 5млн. че са ***. Еми то България няма и 7млн. Значи НЕпаразитите са по-малко от 2 млн, а *** според теб 5млн. Айде не се уливай чак толкова.