ЕК даде месец на Унгария да поправи спорни закони

Проблемът са актове, свързани с пенсионната възраст на съдиите и със защитата на личните данни
Обновена: 7 мар 2012 16:25 | 7 мар 2012 16:24, Елка Василева
3
ЕК даде месец на Унгария да поправи спорни закони
ЕК остава загрижена по повод промените в съдебната система и защитата на личните данни в Унгария. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия засили днес натиска върху Унгария, като й даде срок от един месец, за да промени няколко спорни закона и да избегне наказателни процедури в Съда на Европейския съюз, предаде ДПА.

През януари ЕК започна три отделни процедури във връзка със закон, намаляващ пенсионната възраст на съдиите, и други два, за които се смята, че засягат независимостта на централната банка и на службата за защита на личните данни.

Заради законите, свързани с пенсионната възраст на съдиите и със защитата на личните данни, ЕК изпрати днес на Унгария писма с официално предупреждение, които са втората стъпка в процедурите на ЕС при случаи на нарушение. Заради закона, свързан с централната банка, беше изпратено административно писмо, което е по-малко крайна стъпка, с искане унгарското правителство да изпълни обещанията си за промяна на закона.

Унгария има един месец, за да извърши нужните промени. Ако не го направи, срещу нея може да бъде предприета третата стъпка от процедурите при случаи на нарушение - представяне на въпроса пред Съда на ЕС, който има право да налага тежки глоби.

Още по темата

През последните седмици Унгария е предупреждавана, че ако не поправи закона, засягащ централната банка, и не предприеме стъпки за гарантиране на независимостта на съдебната система, може да не започнат преговорите за заема, от който Будапеща се нуждае, за да избегне фалит.

ЕК заяви днес, че условията за обсъждане на помощта от ЕС и МВФ още не са изпълнени и каза, че за да започнат преговорите, е нужно първо да се изяснят и уредят тези въпроси, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
апропо. преди 12 години
Европейската комисия засили днес натиска върху Унгария, като й даде срок от един месец, за да промени няколко спорни закона и да избегне наказателни процедури в Съда на Европейския съюз....ЕК май започва да се "самозабравя" в това каквото разпорежда.Апропо, доколкото ни е известно в Унгария - една СУВЕРЕННА държава!, също има добри, ама много добри юристи по европеистика, те със сигурност могат да разгледат нащата от другата страна и да се изкажат КОЛКО Е В ПРАВОТО СИ ЕК да плаши със съд .
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свобода, равенство, братство!Хахахахаааааа!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ето го робството, ЕС определя цаконите ,ние нямаме вече суверинитет! Честито!