Неумолимо наближава нова война в Близкия изток

Руският печат прави това заключение след преговорите Обама-Нетаняху
Обновена: 7 мар 2012 14:49 | 7 мар 2012 10:38, Елка Василева
219
Неумолимо наближава нова война в Близкия изток
Барак Обама и Бенямин Нетаняху. Снимка: Reuters

Преговорите във Вашингтон между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху показаха, че неумолимо наближава нова война в Близкия изток, пише руският в. "Комерсант".

Стопанинът на Белия дом се опита да убеди своя гостенин да се откаже от плановете за самостоятелен удар срещу Иран. Позицията на Тел Авив обаче остана непроменена: ако Техеран се доближи съвсем до създаване на ядрено оръжие, израелците ще нанесат удар - независимо дали американците са съгласни, обобщава изданието резултата от срещата.

По данни на вестника Обама е уверил Нетаняху, че САЩ признават израелското право на самоотбрана, но оценките на американските тайни служби се разминават с тези на разузнавачите от Тел Авив. "Президентът положи усилия да обясни, че засега няма основания със сигурност да се твърди, че Техеран вече е решил да се сдобие с ядрено оръжие", е заявил източник, близък до Държавния департамент.

Правителството на САЩ не крие опасенията си, че ако Израел бомбардира ирански стратегически обекти, може да започне пълномащабна война в Близкия изток. И неизбежно ще последва поскъпване на петрола в световен мащаб, което ще намали шансовете на Обама да бъде преизбран през ноември.

Според анализаторите на Белия дом отсрочка от няколко месеца ще е достатъчна, за да "усети (Иран) натиска на международните санкции" и да осъзнае, че трябва да направи отстъпки. Вашингтон се опитва да формира международна коалиция, чиито представители да започнат преговори с Техеран, пише "Комерсант".

Един от сценариите, обсъждани във Вашингтон, предвижда според вестника Иран да склони да спре производствата за обогатяване на уран до 20 на сто, срещу което световната общност да се откаже от нови санкции. От своя страна САЩ са готови да осигуряват безпроблемната работа на реактора в Техеран, произвеждащ изотопи за лечение на болни от рак.

Нетаняху обаче май не вярва, че дипломатическите усилия на САЩ ще донесат успех. На форум на Американско-израелския комитет по обществени отношения той призна, че евентуална военна операция срещу Иран ще е трудна и скъпо струваща, но предупреди, че тя може да стане единствен изход за Тел Авив, добавя "Комерсант".

Преди срещата източници от обкръжението на Нетаняху казваха, че той ще се опита да издейства от Обама подкрепа за израелски удар по иранските ядрени обекти или в краен случай да бъдат ясно начертани червените линии, които Иран не бива да пресича - иначе Вашингтон ще склони на военно решение, пише "Независимая газета". Данни за съдържанието на преговорите няма, тъй като страните решиха да не публикуват комюнике.

Обама не подкрепи ключов момент от стратегията на Тел Авив - определението му за "червената линия", която не бива да бъде прекрачвана, изтъква "Московский комсомолец". Според Израел "червената линия" ще бъде нарушена, когато Иран получи възможността да създаде атомна бомба. За Вашингтон обаче "червената линия" означава да започне непосредственото създаване на атомна бомба, обяснява вестникът и дава пример: "Германия и Япония притежават всичко необходимо за създаване на ядрено оръжие, но не произвеждат такова".

Нетаняху е заявил на Обама: "Ние - това сте вие, а вие – това сме ние. Ние сме заедно" - така гостът коментирал изказванията на ирански духовници, че САЩ са "големият сатана", а Израел - "малкият". "Това обаче не означава, че двамата "сатани" пееха в пълен унисон", посочва "Московския комсомолец".

Според "Независимая газета" израелското правителство "всъщност вече е взело решение да атакува Иран при съществен напредък в ядрената му програма". Това писа издаваният в Ню Йорк еврейски вестник "Алгемайнер", позовал се на Втори канал на израелската телевизия. Високопоставен източник от американското разузнаване е заявил пред телевизията, че спорът между Обама и Нетаняху е за цената на евентуална атака срещу иранските обекти. Вашингтон предупредил за последиците - включително крах на фондовия пазар в Израел и оръжейна надпревара в Близкия изток.

Междувременно Барак Обама заяви, че няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие и разкритикува кандидат президентите на Републиканската партия за "несериозността" им да говорят за евентуална война с Техеран, предаде Ройтерс.

Възможностите за дипломатическо решаване на спора с Иран за ядрената му програма още не са изчерпани, заяви Обама на пресконференция в Белия дом, ден след като се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Президентът на САЩ посочи също, че наред с дипломацията той разчита и на международните санкции срещу Иран, които според него вече започват да дават резултати. "Светът е единен (спрямо иранския проблем), а Иран е политически изолиран", заяви Обама. Той добави, че дискусиите с Иран за ядрената му програма бързо ще покажат дали страната смята сериозно да преговаря. По думите на Обама мирният изход е в интерес на всички, включително на Израел, който обмисля военен удар срещу иранските ядрени обекти, отбелязва Франс прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
6
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Nishto novo pod BG slanceto! Negramotni,tapi i glupavi BG hora komentirat neshta za koito si niamat poniatie.No,poviarvaite skoro i v BG shte gramne bombata na fanaticite-arabi i togava shte sprete da gi veli4aete.Ve4e niakolko darjavi "hapnaha hap4eto".Samo togava prostiat BG narod shte razbere ,4e segashnite banditi,reketiori na teritoriata na BG darjavata sa za predpo4itane pred isliamskite fundamelisti podkrepiani ot Iran,Siria.A do kolkoto za evreiskata darjaba ne se grijete.
171
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 207 Авганистан беше още по близо и до двете пък нищо не се случи
170
1
 
20
 
! Отговори
Световен конфликт преди 12 години
Толкова ли сте наивни и недогледци, та не виждате, че една война срещу Сирия, респективно срещу Иран ще е Световна война. Твърде много интереси имат Русия и Китай в този район. Това са райони близо до южната Руска граница, близо до Синдзянския район в Китай. В Руския юг и в Китайския Синдзян са населени предимно с мюсюлмани. А това е вече много за тези две държави. Особенно използуването на ядрено оръжие, което ще зарази ядрено целия Близък и Среден изток. Стига военнолюбство.
169
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
Masa golema banica malka.Dobre 4e nie nesme golema durjava 4e togava sveta shteshe mnogo da go zakusa
168
13
 
1
 
! Отговори
глупава статия преди 12 години
това си е преглед на руския печат.......
167
2
 
22
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Това ще бъде война, в която ще ще се използва ядрено оръжие, вероятността е приблизително около 95%. Без използването на ЯО войната ще бъде много кървава за агресорите. Освен това още през 2002г. САЩ включи Иран в списъка с държавите срещу, които би се използвало "законно" ядрено оръжие. Името на операцията е "Свобода за Иран".
166
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Данни за съдържанието на преговорите няма, тъй като страните решиха да не публикуват комюнике.-----------Супер нагли гадове!
165
13
 
3
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
чак и минус си ми сложил ,глада сега започва ,питай тунис ,египед и либия . да сте мислили .
164
15
 
6
 
! Отговори
do qstreb преди 12 години
то4но ти *** ястреб турчин нямаш право да се оплакваш от еврейте виж турция е 80 000 000 преди 100 години бяхте 30 000 000 и сички ислямски *** арабски, татарски държави еврейте ли са ви правили децата ,че не можете да ги изхранвате *** .
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ARI - AN са върховните. Те владеят SSR - SA и SA - TA
162
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 195 ти имаш конфликт с мозъка си и да знаеш само евреин може да те избави от него било чрез психоанализа или чрез оперативан намеса
161
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 191 прав си Израел има такова оръжие , което сами са си го разработили и кой ако не те биха го направили все пак ядрената технология си е тяхно изобретение , но за разлика от Иран са демократична държава , Иран ежедневно се заканва и не само но и въоръжава Хизбула , аколкото до предишните войни Израел винаги е бил нападан и дори когато се намеси в гражданската война в Ливан израелските воиски са посрещани като освободители.
160
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За едно Oops е прав. Евреите са SA-TA, а арабите SSR_SA. Между тях винаги е имало и ще има конфликт. Но Иран са перси а не араби. Те са ARI -AN.
159
1
 
19
 
! Отговори
Ари - ан преди 12 години
Преди 2000 години еди човек наречен Авесалом Давид Арамейски е казал следното - Ако не съществуваха евреите даже и животните не биха се изяждали.
158
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GOD BLESS PAN ARIAN ALIANCE....DEATH FOR IZRAEL ,DEATH FOR ZIONISM
157
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви питам , ако Турция разработва ядрена програма и всеки ден се заканва по всякакъв начин че ще ви изтрие от лицето на земята , вие как ще реагирате тогава
156
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Още колко глупости ще изпишете
155
1
 
3
 
! Отговори
Oops до 179 преди 12 години
Ти така ли ме четеш бе мишле, както дявола Евангелието?! Ти май не разбираш собственият си език, пък си седнал да оправяш другите народи. А иначе щом се самоопределяш за "помия", няма да ти противореча. И между другото съм християнин, ама от нормалните, щото и при нас е пълно с плява, както и при мюслите, както и при евреите. Анадън му, или пак не зацепваш?!
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 181* мошето няма да ти каже ,но ако имаш желание да научиш потърси в Ю Туб като напишеш 1/5 скритата история на човечеството там в клипчето е сниман оргинала на пирамидата на долара намерена в мина в Еквадор вгледай се внимателно в окото на пирамидата,мисли и ще ти просветне здравия разум може да не го възприеме в първия момент ,но е факт
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прочетете поста на 176* В него един *** превъртя и си показа истинската същност и в прав текст в поста си казва какво мислят за християните тези гадни *** ,че за тях сме сме ,,помия""