Незаконни богаташки палати в бразилската джунгла

Звучи познато и за България, но става дума за Бразилия
Обновена: 9 мар 2012 21:00 | 9 мар 2012 20:15, Бойчо Попов
26
Незаконни богаташки палати в бразилската джунгла
Снимка: Adelto

От искрящите, изумрудено зелени води на Атлантическия океан край източните брегове на Бразилия, остров Кавала изглежда като тропически рай със сочната си растителност, заобиколена от гигантски скали. Именно там решава да се установи милионерът Антонио Клаудио Ресенде, основател на най-голямата компания за автомобили под наем в Латинска Америка, пише Bloomberg.

В началото на 2006 г. той разчиства девствената джунгла, за да освободи пространство за имението си от 1752 кв. м. Къщата, част от която е под земята и е обкръжена от пищна гора, се вижда само от въздуха.

Ресенде е нарушил законите, които са му позволили да притежава земята в резерват, но не и да строи голяма къща там, според решения на бразилски съд. Той обжалва обвиненията срещу него от повече от четири години, като се мъчи да предотврати разрушаването на къщата.

Милионерът е само един от десетките богаташи, прекарващи уикендите и отпуските си в имоти в някои от най-красивите части в Бразилия, построени в нарушение на държавните и федерални закони за опазване на околната среда.

Сред останалите е филмовият режисьор Бруно Барето. През 2008 г. той обеща в съда да разруши къщата си и да върне района в първоначалното му състояние в рамките на две години. Четири години по-късно Барето продължава да живее в имението, което е непокътнато, и обжалва решенията срещу него.

Други обаче, като семейството, контролиращо международния строителен гигант Camargo Correa SA, са получили разрешение от властите да построят малки къщи в природни резервати, но вместо това са създали огромни крайбрежни имения.

По закон всички плажове в Бразилия са обществени, но богатите бразилци правят каквото си поискат върху земя, която често не им принадлежи, твърди Едуардо Годой от Института за запазване на биоразнообразието "Чико Мендес".

"Те си мислят, че са единствените, които заслужават да се наслаждават на парченце от рая, защото са богати", твърди той. "Казват, че са собственици на острова или на плажа и всички им вярват. Но това не е законно", допълва той.

Силите на реда и съдилищата, които се опитват да премахнат незаконните постройки от природните резервати, имат малко влияние, твърди федералният прокурор Фернандо Аморим Лавейри. По думите му на богатите бразилци им се разминава почти всичко.

"Законът е един и същ и за бедните, и за богатите, но богатите имат най-добрите адвокати", посочва той. "Делата срещу тях се влачат с години".

Той отбелязва, че незаконно заселилите се в резерватите използват вратички в законодателството.

От 1983 г. федералното правителство въведе закони, целящи да запазят някои природни местности поради редките видове, които ги обитават. Местните наредби позволяват на някои хора да живеят там, защото от поколения тези места са обитавани от рибарски семейства.

Но всеки, който закупи правото на имот в защитен район, трябва да спазва строги ограничения за нещата, които има право да построи, ако изобщо има подобно право.

"Ако не спазват правилата, правителството може да оттегли правото за обитаване на земята и да им нареди да разрушат построеното", обяснява Хосе Олимпио Аугусто Морели, анализатор в бразилската федерална екологична агенция Ibama.

Бразилската икономика, захранвана от ръста в кредитирането и процъфтяващия износ през последните десетина години, увеличи стойността на активите, включително на недвижимите имоти, акциите, облигациите и стоките.

Така в страната с население от 190 млн. души всеки ден изникват по 19 нови милионери, според годишен доклад за 2010 г. на Capgemini SA и Bank of America Merrill Lynch.

Oще любопитни новини в цифри четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: бразилската джунгла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
30
 
! Отговори
Аbsolutism преди 12 години
явно корените на дилма русев се преселват и върху тамошните "компири"