Вашингтон засилва контрола над АЕЦ

Операторите трябва да имат повече оборудване за безопасност за спасителите в спешни случаи
10 мар 2012 20:10, Бойчо Попов
11
Вашингтон засилва контрола над АЕЦ
Атомна централа в Небраска. Снимка: Reuters

Два дни преди годишнината от ядрената катастрофа във Фукушима САЩ приеха по-строги разпоредби за спешно реагиране при атомните електроцентрали, предаде Ройтерс.

Ядреният регулаторен орган задължи в петък всички оператори на реактори да разполагат с достатъчно оборудване за безопасност и да защитават адекватно реакторите.

По този начин трябва да се гарантира, че в случай на авария и други извънредни ситуации във всяка част на реакторите работниците бъдат защитени бързо и добре.

Освен това операторите бяха подканени да подобрят вентилационните системи и да контролират по-засилено нивото на водата в охладителните системи.

Срокът за прилагане на новите разпоредби за спешна помощ от операторите на комунални услуги е до края на 2016 г.

Много компании обаче вече са подобрили своите мерки за сигурност след ядрената катастрофа във Фукушима.

Произшествието бе предизвикано преди една година от земетресение и последващо цунами.

В края на февруари стана ясно, че САЩ ще строят атомни реактори за пръв път от 34 години насам. Щатската Комисия за ядрено регулиране е издала разрешение за изграждането на два нови блока на територията на съществуваща и в момента АЕЦ. Такова решение се взима за пръв път от 1978 г. насам, предаде Ройтерс. Инвестицията ще бъде около 14 млрд. долара, а изпълнител на строежа ще бъде базираната в Атланта компания Southern Co.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg


11
Още по темата: ядрена енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Доста си неграмотен! Имаш ли предства какви ще са загубите при преноса на електричество от Норвегия до Германия? Все едно да пренасяш вода в шепи!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
американците да умират
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В света работят 439 ядрени реактора, други 29 се строят. Засега , най- зелената електроенергия.
7
0
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
Норвегия има много естествени язовири и водопади, в които направени хидроелектростанции и получават ток повече от всички в свят на 1 човек. Но все пак мислят и за атомни станции, за щото износ на електричество за тях има много голяма изгода, а увеличаване на добив енергия от вятър и вводопади вече не дава изгода, колко се искат те.
6
2
 
3
 
! Отговори
hes преди 8 години
до 5. Не е вярно, че Германия ще прави ток от въглища. Виждал съм в Ерцгебирге мъртви иглолистни гори, за които се твърди,че са жертва на киселинните дъждове от близките чешки ТЕЦ-ове. Германия ще внася ток от Норвегия - от 2 години вече строят далекопроводите. А знаиш ли норвежците как ще добиват ток и че те ще станат един от главните производители на ток в Европа - НЯМА ДА СА С АЕЦ-и!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не хесчо минус ти сложих щото не с от руската атомна мафия както мислиш.
А защото не мислиш и не четеш.
Германците си затварят реакторите защото имат много въглища и смятат да си правят ток с тях
тия стъкларии дето произвеждат ток са смешка измислена да си я купиш ти.
А японците се *** защото са надути и самопровъзгласили се едва ли не за богове.
И запомни не труса и не цунамито гръмна реакторите а защото нямаха елементарни авариини системи бяха сигурни че дигите ще издържат но уви. И т.н
4
4
 
3
 
! Отговори
hes преди 8 години
Ясно, ясрената мафия и руското лоби яростно ми слагат минуси. За тях не са важни доводите ми - те не искат да ги чуят. За тях е важно врагът да бъде разгромен, защото за тьх всеки инакомислещ е враг.
3
8
 
2
 
! Отговори
hes преди 8 години
Технически напредналите нации - Германия и Япония затварят реакторите си поетапно. Сигурно у, че са намерили алтернатива. Прецевили са, че минусите на ядрената техника са повече от плюсовете.
2
1
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
България също има Козлодуй, Какво става по нататък ще видим.За развитие трябва и електричество, как може сега без него, не знам. Само маймуни и папуасите живеят без него.
1
0
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
Ако нация е техническа , то тя има атомни реактори. В САЩ – 104 реактора, Франция 59 , Япония - 53, Великобритания – 35, Русия, 29 реактора, Германия -19. В Южна Корея работи 16 реактора, в Канада - 14, в Украина - 13, в Швеция - 11.Останалите страни имат помалко от 10 реактора. Китай има сега само 3, обаче 7 нови сега строи за себе си. В някокви страни,например, в Германия и Великобритания, няколко стари реактори е затворени.Франция и Швеция, иматморатория за строителство на нови реактори.