Без роден университет сред най-елитните в света

Харвард е №1, сочи класацията на Times Higher Education
Обновена: 15 мар 2012 16:31 | 15 мар 2012 16:20, Красимир Ангелов
105
Без роден университет сред най-елитните в света
Харвардският университет е най-елитният в света. Снимка: Reuters

Нито един български университет не е попаднал в класацията за 2011 година на най-авторитетните висши учебни заведения - Times Higher Education World Reputation Rankings, съставена от британското сп. "Times Higher Education" съвместно с агенция Томсън Ройтерс.

В елитната класация на първо място е поставен Харвардският университет (САЩ), следван от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Кеймбриджския университет  във Великобритания.

На четвърта позиция е поставен Станфордският университет, следван от Калифорнийския университет в Бъркли. Шести е Оксфордският университет във Великобритания, следван от Принстън в САЩ.

Общо в класацията са включени 100 висши учебни заведения, от които 44 са американски. Броят на британските висши учебни заведения пък е намалял тази година от 12 на 10.

В същото време са се укрепили позициите на азиатските университети от Япония, Китай, Сингапур, Индия и Южна Корея.

Класацията на 100-те най-авторитетни университета е съставена на базата на анкета, в която са участвали учени от различни области на познанието.

Всички те са се включили в анкетата доброволно. При попълването на въпросниците те са работили в сферата на науката и образованието средно 16 години.

В друга класация - тази на най-добрите европейски университети през 2010-2011 г., на първите три места се нареждат британски вузове - Кеймбридж, следван от Оксфорд и на трето място от лондонския Импириъл колидж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.