Без роден университет сред най-елитните в света

Харвард е №1, сочи класацията на Times Higher Education
Обновена: 15 мар 2012 16:31 | 15 мар 2012 16:20, Красимир Ангелов
105
Без роден университет сред най-елитните в света
Харвардският университет е най-елитният в света. Снимка: Reuters

Нито един български университет не е попаднал в класацията за 2011 година на най-авторитетните висши учебни заведения - Times Higher Education World Reputation Rankings, съставена от британското сп. "Times Higher Education" съвместно с агенция Томсън Ройтерс.

В елитната класация на първо място е поставен Харвардският университет (САЩ), следван от Масачузетския технологичен институт (САЩ) и Кеймбриджския университет  във Великобритания.

На четвърта позиция е поставен Станфордският университет, следван от Калифорнийския университет в Бъркли. Шести е Оксфордският университет във Великобритания, следван от Принстън в САЩ.

Общо в класацията са включени 100 висши учебни заведения, от които 44 са американски. Броят на британските висши учебни заведения пък е намалял тази година от 12 на 10.

В същото време са се укрепили позициите на азиатските университети от Япония, Китай, Сингапур, Индия и Южна Корея.

Класацията на 100-те най-авторитетни университета е съставена на базата на анкета, в която са участвали учени от различни области на познанието.

Всички те са се включили в анкетата доброволно. При попълването на въпросниците те са работили в сферата на науката и образованието средно 16 години.

В друга класация - тази на най-добрите европейски университети през 2010-2011 г., на първите три места се нареждат британски вузове - Кеймбридж, следван от Оксфорд и на трето място от лондонския Импириъл колидж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже Господ да е завършил в Тринити и Хайделберг....и какво?? Важното е къде са тия университети в момента.....а къде са?? Не съм ги видял да заемат почетни места в статии, класации, или да говори някой за тях...
82
0
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
97...е как може човек, учил (не се споменава завършил) в два университета да е толоква крещящо неграмотен. За пълен член очевидно не си и чувал, да не говорим за удвояване на съгласната при членуване на думата "реалност". Думата фундамент е неуместно употребена, а словосъчетанието "фундаметнални основи" явно си подочул случайно попадайки на лекция по ОИТ (справка Гугъл). 95 е завършил в Бг по времето, когато висшето образование не беше на днешното жалко ниво заради прости студунти като теб
81
0
 
1
 
! Отговори
до комплексара 102 преди 12 години
Нещо не си познал...аз не се чувствам комплексирана нито на тема образование, нито на тема ръст! Публичните изявления ги прави в единствено число, не ме слагай в бощ знаменател с мишоци като теб. Явно доста си пристрастен на тема Южно съседство, но ако си завършил въпросния универсисет, то мястото му в челната 100-ца е съмнително, като се има предвид, че нямаш правилен правопис и имаш просташки вулгарен израз!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между 100-те университети има и един гръцки, ETHNIKO METSOVIO POLITEXNEIO, но нас българите *** ни сърби защото се чустваме като пигмеи пред тях, комплексари, нищожни!!!
79
3
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Селянин, теорията на Дарвин е за такива като тебе. Не, не сме чували за Хайделбергски човек, оти такъв нема.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз мисля, че вината за това положение не е толкова в преподавателите, колкото в студентите
77
0
 
6
 
! Отговори
Мунч0 преди 12 години
Много ви се чудя каква наука и какви университети в топ 100 да има като всеки се е наврял в миша дупка и мисли как да отцелее. Докато няма държавност няма да има и наука. Повечето от държавниците виждат стратегически не повече от ташаците си, а на всички е ясно без здраво образование нямаме никакъв шанс като народ и държава.
76
0
 
3
 
! Отговори
мда преди 12 години
изследването е непълно щото не е вкл ***- пернишкият световен университет за миньори..
75
0
 
2
 
! Отговори
do 95 преди 12 години
в България li si zavyr6il i koga?Ne go priemai kato napadka,samo pitam.Godinata e 2012 i top universitetite ne procedirat taka brat,az imah stastieto da ucha i v BG i v edin ot tezi ot klasaciqta.Ne uprekvam nikogo,no tova e realnosta za BG,nie nqmame fundamentalnite osnovi da se merim s golemite.Samo ste dobavq,ako tova koeto si opisal se sluchi v edno ot tezi uchilista,to prepodavatelq nqma da se zadyrji dylgo tam, no ot druga strana i admission kriteriite sa drugi... nqma mqsto za sravnenie
74
0
 
3
 
! Отговори
hihm преди 12 години
Do 87 vsichki ti povqrvahme che si uchil tam, spokoino
73
3
 
13
 
! Отговори
Бивш студент top 100 преди 12 години
Започнахме около 300човека във факултета по икономика, 1/3 отпаднаха след първата година и още 1/4 до края. На всеки изпит трябва да има около 60% скъсани. Не е трудно, но не си ли учил и не си ли решил задачите няма как да вземеш изпита. Като идеш на поправка изпитът е винаги по-сложен. Един колега го късаха три пъти за 0,25 точки. Така се държи ниво, не само с претенции като повечето, които заваршват в България.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мммдааа, още един мит, за великото българско образование, е разбит тотално, мммда
71
1
 
9
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Хей, *** 87, пише се Хайделберг, не си ли учил по анатомия за Хайделбергски човек, праотеца на Homo sapiens... или ти си Homo ludens elementarikus...Ехе, има да учиш много още, докато станеш носач на кашони!
70
1
 
6
 
! Отговори
87, много си зле... преди 12 години
Тринити са завършили Джонатан Суифт, Оскар Уайлд, Самюел Бекет...Чарлз Дикенс, Тери Игълтън и Алън Милн-бащата на Мечо Пух...Срамота е да не си го чувал!
69
4
 
19
 
! Отговори
с 3 магистратури преди 12 години
Германия е велика държава! Световен износ/в млн. долари/за 2011г. Китай-1506, Германия-1337, САЩ-1270, Япония-765, Великобритания- 246... Доказано е, че във основата на икономическият успех е образованието! Не случайно 18-19 век Германия е страна на поети и мислители, всички световни достижения се базират на немската наука и немския гении. И днешното развитие е доминирано от немската мисъл, гениалните проекти на Вермахта, милиони патенти и изобретения с немски патент! Факт!
68
14
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
КОЕ КАЗА??? Тринити Колидж и Хайлдерберг??? ХАХАХАХАХАБрат, тоя умрял колидж не съм го и чувал даже, а Хайлдерберг веднъж-два пъти ми се е мервал някъде.А пък аз сега уча в Уорик, направих обеменна година в HKUST в Хонг Конг, а днеска ме приеха за магистратура в Imperial. Ако не знаеш това какво значи, погледни къде са съответните бизнес училища в класациите.Аре вземи си
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2011 не е попаднал нито един български Университет в класацията , но 2010 бяха 5 Български Университета в първата десятка ,Нов Български , Университет , Стар Български Университет , Югозападен Български Университет , Североизточен Български Университет и Северозападен Български Университет , в САЩ 30 % от населението има завършено висше образование , а в България трябва едно поколение да е 100% вишисти , за да може следващото поколение да е нормално
66
0
 
4
 
! Отговори
Патил и препатил преди 12 години
Подкрепям 73, 76, 77, 78, 79, 80, защота работя в научен институт и всички тези патила са ми минали през главата.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 83подкрепям те аз съм 82
64
0
 
7
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 12 години
74, я сподели какви са причините за мощта на немската икономика, че нещо много са ти черно-бели усещанията и възприятията! Менделеев: Където няма измерване и интелектуално ниво, там няма наука!