Норвежката полиция се извини за Брайвик

Призна, че е можела да действа по-бързо да спре стрелбата на Ютьоя
Обновена: 16 мар 2012 14:58 | 16 мар 2012 09:26, Елка Василева
9
Норвежката полиция се извини за Брайвик
Норвежката полиция се извини за Брайвик. Снимка: архив, Reuters

Норвежката полиция се извини за това, че не е действала по-бързо, за да спре стрелбата, при която миналото лято бяха убити 69 души на остров Ютьоя.

Полицията, която представи резултатите от вътрешна оценка на нейните действия, обясни бавната реакция с пропуски в комуникацията и други несполуки, включително повреда на претоварен плавателен съд, който транспортирал командоси към мястото на трагедията. Органите на реда се оплакаха, че твърде много служители са били в отпуск и че нямало готов за изпращане хеликоптер.

Полицията за първи път призна, че е можела да действа по-бързо. Преди това тя не желаеше да казва, че е била в състояние да реагира по различен начин на нападението, което потресе Норвегия.

Още по темата

На специалния полицейски отряд, тръгнал към остров Ютьоя, му е трябвал около час, за да стигне по суша и вода до младежкия лагер на Норвежката работническа партия, след като било съобщено за началото на стрелбата. По-късно стрелецът Андерш Брайвик се предал доброволно.

Брайвик призна, че преди да извърши масовото убийство на остров Ютьоя, е взривил бомба в центъра на Осло. При експлозията загинаха осем души. Назначен от съда психиатричен екип определи Брайвик за невменяем, но в момента се подготвя втора експертиза. Процесът срещу него трябва да започне на 16 април, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Ама ВСИЧКИТЕ му предишни случаи са били настинки!По твоята логика полицията трябва да патрулира с калашници и противотанкови като в Афганистан, за да е "винаги готова" за всякакви случаи... Непропорционалната полицейщина е неефективна - много по-добре е обществото да внимава и да разобличава "афганистанщини" още в зародиш. Тия хора там явно си имат прекалено доверие - прекален индивидуализъм на база култура и богатство...
8
0
 
1
 
! Отговори
bitaka преди 12 години
kva doblest ve pi4 onq gi gyrmi kat pilci pyk ot helikoptera go 6trakat za snimki vmesto snajper e pa....
7
0
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
4 : на полицията , пожарникарите , армията и докторите им се плаща и се държат на работа , за да са винаги готови.....ако отидеш по спешност на лекар , оправдан ли е ако те остави да умреш ,защото последния му предишен случай е бил настинка?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сегашното не е дошло още:)))миналото мина миналата година;)))))))))))))))))))))))
5
2
 
0
 
! Отговори
уточнение преди 12 години
Как така миналото лято.Не е ли сегашното лято
4
1
 
14
 
! Отговори
тихия фиорд преди 12 години
Неподготвеността на норвежката полиция е напълно оправдана. Все пак последното предишно сериозно престъпление в тази страна е било сгазено таралежче.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако това беше станало в България ЦвъЦвъ щеше да награди полицаите си за добре свършената работа и щеше да иска от жертвите да се извинят.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kvo evala ve , edna ot nai-bogatata policiq v sveta s edin helikopter i to v strana-jungla kato norvegiq...sramota, shte chakat nqkva lodka da gi vzeme do obqd,,,sramota, mojeshe mnogo po barzo da go otstrelqt bolniq mozak, ama ne , te sega shte go pravqt mediina zvezda, posle i pisatel - beletrist shte stane i shte go nastanqt v zatvor tip hotel s 4 zvezdi, s tv kat, komputar, room serviz ( takiva sa im zatvorite v skandinavieto- kato pansioni za prevazpitnie na lichnostta) tova v shtatite ne !
1
3
 
18
 
! Отговори
sf преди 12 години
Евала, поне имат доблеста да си признаят грешката! Не съм сигурен дали в други държави полицията щеше да си признае....