Южна Корея обвини КНДР в разработване на ядрено оръжие

В Сеул притеснени от изстрелване на сателит от Пхенян
19 мар 2012 07:54, Красимир Ангелов
24
Южна Корея обвини КНДР в разработване на ядрено оръжие
Снимка: Reuters

Южна Корея обвини комунистическия режим в КНДР, че се опитва да създаде ракета с ядрена бойна глава и за тази цел се готви да изстреля сателит през април, предаде Франс прес.

"Нашето правителство възприема проекта за извеждане в орбита на така наречен сателит от Северна Корея като сериозна провокация, чиято цел е да се разработи система за изстрелване на далечно разстояние на балистични ракети с ядрени оръжия", заяви говорителят на южнокорейското президентство.

Той каза това след заседание на министрите на външните работи и на сигурността, председателствано от президента И Мюн-бак.

Южна Корея уточни, че севернокорейските планове ще бъдат основна тема на срещата на високо равнище в Сеул идната седмица,в която ще участват САЩ, Япония, Китай, Русия и Европейският съюз.

Северна Корея обяви в петък, че между 11 и 16 април ще изстреля с ракета в космоса сателит за наблюдение на земята с гражданско предназначение на стотната годишнина от рождението напокойния основател на КНДР Ким Сен-ир.

Пхенян дори покани чужди експерти и журналисти да наблюдават изстрелването на сателита.

Според САЩ, Южна Корея, ЕС и ООН това ще е изстрелване на ракета в нарушение на резолюция на ООН от 2009 г.
Русия заяви, че е сериозно загрижена, а Китай – единственият съюзник на Пхенян, призова всички страни "да играят конструктивна роля", напомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой казва кой какво да прави и кой го е оторизирал за това?! Под предлог, че са заплашвани, САЩ съсипаха много народи, икономики, страни според "морала". Корея прави всичко, заради своята сигурност.Има спомен от корейската война, която пишещите тук не помнят и няма да прочетат, поради ограниченост.Това е да казваш на съседа какво да сготви за вечеря на домашните си и да провери дали е така.Никой няма право до принуждава друг да бъде беззащитен!Както тук-огрябвят, а потърпевшият излиза виновен
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Западният свят го тресе шубето от страх когато някоя малка държава изстреля ракета. Милиардерите там виждат как се сгромолясва империята им направена на гърба на стотици хиляди хора. За това се грижат да неутрализират всяка заплаха към тяхното царуване. Както например бунтовете около "Окупирай Уолстрийт". Биха ги с палки давеха ги с водометни оръдия и накрая 800 души вкараха по затворите!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mnogo ste mi smeshni vsichkite koito podkrepiat strani kato Израел, САЩ i tn i kak pliuto po loshite корейци :)))) kato tolkova vi haresvat otivaite da jiveete tam bre:) ama ne vi stiska nali :)
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам , да попитам че нали България е водеща държава според корифеите в парламента - България колко спътника е изтреляла , доколкото знам Космодрума е в Столипиново или Факултето
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаххаха олиииии колко е страшно да изтреляш сателит ....... САЩ и Обама са загрижени хахахахахаха , довиждане , довиждане - САЩ са в тинята
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 15 А да си чувал нещо за врага с партиен билет , не бъди сигурен ,че няма да си ти следващия.
8
1
 
15
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
вижте ся, ние си имаме ядрено оръжие от 1 млн тъмно кафяви сънародници, където ги пуснем ще овършеят всичко и повече трева няма да поникне там
7
3
 
10
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
Така като си пишете каквото ви дойде на главата имате ли поне бегла предства какво представлява Северна Корея.
6
8
 
23
 
! Отговори
5555 преди 12 години
що някой не обвини САЩ и Русия,че имат ядрено оръжие.Имайки го не значи че ще го употребиш.
5
2
 
6
 
! Отговори
до преди 12 години
Ние играем констурктивна роля в световния мири и най-вече икономика.
4
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕ ТЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ КЪДЕ,КЪДЕ са по-добре от нас!!!!! сателит щом ще изстрелят,а ние с постни пици се залъгваме!!!!!!!!!!!
3
5
 
37
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Абе въпрос на политика. Севернокорейците поканиха наблюдатели, ама щатите нямат интерес. И сега се почва - "Лети ли заека? - Лети."
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама пак ли ?! Че те нали уж имаха отдавна,че даже и опити бяха правили?
1
4
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Ми не знам явно такъв който може да излети, щом са поканили и хора от ООН, а Ю Корея нека си живее в 22 век и да се тревожи. Eдин ден ще настъпи борба за ресурси и който не е готов дупе да му е яко.