Кастро знаел за плановете за убийството на Джон Кенеди?

Това пише "Гардиън", като се позовава на пенсиониран служител на ЦРУ
Обновена: 19 мар 2012 19:19 | 19 мар 2012 19:19, Елка Василева
53
Кастро знаел за плановете за убийството на Джон Кенеди?
Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди. Снимка: архив, Reuters

Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди. Според пенсиониран служител на ЦРУ кубинският лидер наредил на агент от разузнаването да следи новините от Тексас сутринта в деня на убийството, пише британският в. "Гардиън".

Въпросът дали Кастро има пръст в убийството на американския президент Джон Кенеди е една от най-старите мистерии в историята, с която авторите на теории на конспирацията се занимават от половин век. Официално се твърди, че диктаторът не е имал нищо общо със стрелбата срещу най-върлия си враг.

Разследването на убийството заключи, че извършителят - симпатизиращият на комунистическата идея Ли Харви Осуалд – е действал сам. Сега пенсиониран служител на ЦРУ твърди, че разполага с доказателства, че Кастро е знаел за планираното убийство - твърдение, което със сигурност ще подхрани продължаващите вече 50 години спекулации около един от повратните моменти на 20 век, отбелязва вестникът.

В новата си книга Брайън Лател, който като анализатор на ЦРУ през 60-те години на миналия век изучавал Куба и оглавил разузнаването на агенцията за Латинска Америка, твърди, че Кастро е знаел какво ще се случи.

Сутринта на 22 ноември 1963 г. - деня, в който Кенеди е убит в Далас, Кастро наредил на висш служител на разузнаването в Хавана да престане да подслушва общите радиокомуникации на ЦРУ и да се съсредоточи върху всички подробности от Тексас, включително най-дребните. Това твърди Лател в книгата си "Тайните на Кастро - ЦРУ и машината на кубинското разузнаване", която се очаква да излезе през април.

Четири часа по-късно дошла новината, че Кенеди е мъртъв. Според Лател Кастро е знаел, че Осуалд, на когото кубинското посолство в град Мексико отказало виза за посещение в Куба, казал на служителите там, че възнамерява да убие Кенеди, за да докаже предаността си към комунизма. Фидел е знаел за намеренията на Осуалд и не е направил нищо, за да предотврати деянието, пише Лател, цитиран от "Гардиън". В интервю, публикувано вчера във в. "Маями хералд", Лател, който понастоящем е старши лектор по кубинските въпроси в университета в Маями, казва, че е открил информацията в разговори с бивши агенти на кубинското разузнаване, а тя била подкрепена и от секретни документи на американското правителство.

"Не казвам, че Фидел Кастро е разпоредил убийството, не казвам, че Осуалд е бил под негов контрол - може и да е бил, но аз не го твърдя, тъй като не разполагам с доказателства за това. Всичко, което излагам в книгата си, е подкрепено от документи и официални източници. Дали Фидел е искал смъртта на Кенеди? Да. Той се е страхувал от Кенеди и е знаел, че Кенеди го е взел на прицел, така че може да си е мислел, че действа в самозащита", казва авторът, цитиран от "Гардиън".

В книгата си, обявена за най-задълбоченото изследване на разузнавателните служби на Кастро в годините след преврата през 1959 г., с който той завзема властта в Куба, Лател казва, че разполага с убедителен доказателствен материал. Според него подслушванията на агенти на кубинското разузнаване след убийството са разкрили, че те са разполагали с изненадващи сведения за миналото на Осуалд при доста оскъдните подробности, огласени от медиите, отбелязва "Гардиън".

Най-озадачаващо обаче е едно интервю на Лател с бившия кубински разузнавателен агент Фиорентино Аспияга Ломбард, който отговарял за подслушването в комплекса на лидера в Хавана. Избягалият през 1987 г. в САЩ Аспияга разказал на Лател, че при разпитите в ЦРУ разкрил, че Кастро лично наредил да се подслушва всичко, свързано с Тексас. Тази информация никога не е ставала обществено достояние и не е била споменавана повече до интервюто за книгата, допълва "Гардиън", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кенеди е убит от собствениците на Федерелният резерв заради желанието му да създаде нова американска валута, и да отсвири долара!!!!!
19
10
 
4
 
! Отговори
канадец преди 12 години
не знам кой какво, ама аз си ходя на Варадеро три пъти годишно, супер плажове, опъвам готини кубинки, пия си качествен и евтин ром, пуша си пурите и си гледам кефа... абе какво да ви разправям...стандарт братче...
18
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кастро, хайде отивай час по скоро при МуамарЯ и Осамата!
17
3
 
15
 
! Отговори
лаф да става преди 12 години
Кастро е знаел, че Осуалд иска да убие Кенеди но не е направил нищо, за да го предотврати!!!!!!!!!!!!!!!!! направо съм потресен как може другарю, а за десетките опити амитата да ви убият не е подходящ момента да говорим то бива бива простотии ама да си ги въртят от татък голямата локва все пак ние не сме чак толкова ***
16
4
 
12
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Виждате, евреите нямат нищо общо с убийството. Сега да минеме по нататък - Кастро е знал че арабите ще взривят кулите. Казъл му го предния ден Бен Лайден, което пък косвено доказва че такъв е съществувал, и че американците наистина са го убили - но пак без никакво участие на евреите!
15
4
 
10
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
Кастро знаел-дрън дрън,сега той ли е крив за позора на Америка или пенсиониран агент гледа да изкара малко пари за ремонта на покрива си
14
6
 
14
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 12 години
Няма по-добри от американците в конспирациите.Колумб се загубил,индианците го открили и взели за Манхатън крупната сума от 24 долара.Затова плащайки тази колосална цена започнали да ги избиват.Някой би ли ми съобщил колко евреи загинаха в тяхното гнездо СТЦ.Дори и личната ви поща абв е регистрирана в САЩ.Има сведения че и за убийството на Линкълн Кастро е знаел.
13
2
 
4
 
! Отговори
BG преди 12 години
NEVI LI E JASNO 4E TAINITE SLUJBI SA GO UBILI DA TE SAMITE GO UBIVAT, A NE TOZI 4OVEK
12
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една от причините да бъде убит Джон Кенеди е отказът му да даде съгласието си за плана на ЦРУ за нашествие на САЩ в Куба през 1962 година. Планът се нарича North Woods и цели да злепостави Кастро и успялата му революция в Куба за: извършени уж терористични актове от кубинци, подобни на тези през 2001 година срещу WTC, които буквално ги повтарят, но в съвременен вариант. За повече в Google.
11
5
 
10
 
! Отговори
До анонимен 4 преди 12 години
Не знам з акакви жени и съпруги на дисиденти, но вчера в Хавана и завчера протести е нямало има вечер групички, които си говорят колко е тежко, но предвид, че и техни роднини от Испания се връщат защото "има работа" е показателен.Вече има дебеловрати с ланци от Маями ;) Но протести няма друга кръв са там хората ако има протести ще са грозни гледки, не като нас рая!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Извинявай, но нашите сега са там и заради теб се обадих да попитам дали има подобно нещо, уви в заблуждение си.Не знам откъде черпиш информация, не симпатизирам на комунизма, но определено си в заблуда и е крайно лошо да пропагандираш без да знаеш за човека отсреща.***
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво казва за Джек Раби, този драскач - Лател? - нищо!Всъщност Джек Раби застреля Ли Харви Осуалд в затвора, за да не бъде разпитван Осуалд и не излезе наяве кой е поръчителя за убийството на Дж.Ф.Кенеди.А сега дрън-дрън и бла-бла ...
8
24
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Кастро-*** син, когото Господ наказва с дълголетие за да се мъчи за престъпленията си.
7
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джон Кенеди е бил най-добрият президент в историята на САЩ!Негова е била идеята да освободи държавата от лапите на еврейския федерален резерв и затова е заплатил със живота си!
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълна простотия и поредната пумия на службите за промити мозъци.Дори Кастро да е знаел, със сигурност не го е желал, тъй като Кенеди е убит точно поради възгледите си, които съвсем не са по вкуса на днешните управляващи в USA, а именно по-социална държава.Т.е. поредната пропаганда, с която да бъде "изпрана" историята и пренаписана по начин угоден на суровия капитализъм и гадните ***, държащи всички сенатори с пачки под масата.Колкото по-глеми парите - толкова и корупцията. промитациии
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично аз бих се радвал много, ако Куба е имала участие в убийството на Кенеди. След толкова опити на ЦРУ да се "отстрани" Кастро това би било е акт на възмездие.
4
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кастро, комунист терорист, Куба е изостанало парче американска земя.
3
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Велик е Фидел! 638 опита от ЦРУ за убийство и още е жив и им бърка в здравето!VIVA LA REVOLUCION!
2
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Над 50 жени - съпруги,майки и сестри на кубински дисиденти,са били арестувани от милицията на комунистическия диктатор Кастро на мирно събрание вчера.Освободи жените бе,*** човекоподобна!
1
8
 
39
 
! Отговори
ВИВА ФИДЕЛ преди 12 години
Евроатлантическите медийни манипулатори нямат мира.Поредната партенка предназначена за ***.Истината е,че Кенеди взе решение да спе частната ционистко-масонска печатница за пари зовяща се Федерален резерв>Напечата "сребърните' долари и тогава му пръснаха черепа.Великият Фидел много добре знае истинските убийци-те са собствениците на застната печатница за нефелни зелени хартийки-доларите,същите,които стоят зад воината с Ирак,Либия,Иран,СирияАфганистан...Няма кой да вярва на тази бълвоч!