Кастро знаел за плановете за убийството на Джон Кенеди?

Това пише "Гардиън", като се позовава на пенсиониран служител на ЦРУ
Обновена: 19 мар 2012 19:19 | 19 мар 2012 19:19, Елка Василева
53
Кастро знаел за плановете за убийството на Джон Кенеди?
Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди. Снимка: архив, Reuters

Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди. Според пенсиониран служител на ЦРУ кубинският лидер наредил на агент от разузнаването да следи новините от Тексас сутринта в деня на убийството, пише британският в. "Гардиън".

Въпросът дали Кастро има пръст в убийството на американския президент Джон Кенеди е една от най-старите мистерии в историята, с която авторите на теории на конспирацията се занимават от половин век. Официално се твърди, че диктаторът не е имал нищо общо със стрелбата срещу най-върлия си враг.

Разследването на убийството заключи, че извършителят - симпатизиращият на комунистическата идея Ли Харви Осуалд – е действал сам. Сега пенсиониран служител на ЦРУ твърди, че разполага с доказателства, че Кастро е знаел за планираното убийство - твърдение, което със сигурност ще подхрани продължаващите вече 50 години спекулации около един от повратните моменти на 20 век, отбелязва вестникът.

В новата си книга Брайън Лател, който като анализатор на ЦРУ през 60-те години на миналия век изучавал Куба и оглавил разузнаването на агенцията за Латинска Америка, твърди, че Кастро е знаел какво ще се случи.

Сутринта на 22 ноември 1963 г. - деня, в който Кенеди е убит в Далас, Кастро наредил на висш служител на разузнаването в Хавана да престане да подслушва общите радиокомуникации на ЦРУ и да се съсредоточи върху всички подробности от Тексас, включително най-дребните. Това твърди Лател в книгата си "Тайните на Кастро - ЦРУ и машината на кубинското разузнаване", която се очаква да излезе през април.

Четири часа по-късно дошла новината, че Кенеди е мъртъв. Според Лател Кастро е знаел, че Осуалд, на когото кубинското посолство в град Мексико отказало виза за посещение в Куба, казал на служителите там, че възнамерява да убие Кенеди, за да докаже предаността си към комунизма. Фидел е знаел за намеренията на Осуалд и не е направил нищо, за да предотврати деянието, пише Лател, цитиран от "Гардиън". В интервю, публикувано вчера във в. "Маями хералд", Лател, който понастоящем е старши лектор по кубинските въпроси в университета в Маями, казва, че е открил информацията в разговори с бивши агенти на кубинското разузнаване, а тя била подкрепена и от секретни документи на американското правителство.

"Не казвам, че Фидел Кастро е разпоредил убийството, не казвам, че Осуалд е бил под негов контрол - може и да е бил, но аз не го твърдя, тъй като не разполагам с доказателства за това. Всичко, което излагам в книгата си, е подкрепено от документи и официални източници. Дали Фидел е искал смъртта на Кенеди? Да. Той се е страхувал от Кенеди и е знаел, че Кенеди го е взел на прицел, така че може да си е мислел, че действа в самозащита", казва авторът, цитиран от "Гардиън".

В книгата си, обявена за най-задълбоченото изследване на разузнавателните служби на Кастро в годините след преврата през 1959 г., с който той завзема властта в Куба, Лател казва, че разполага с убедителен доказателствен материал. Според него подслушванията на агенти на кубинското разузнаване след убийството са разкрили, че те са разполагали с изненадващи сведения за миналото на Осуалд при доста оскъдните подробности, огласени от медиите, отбелязва "Гардиън".

Най-озадачаващо обаче е едно интервю на Лател с бившия кубински разузнавателен агент Фиорентино Аспияга Ломбард, който отговарял за подслушването в комплекса на лидера в Хавана. Избягалият през 1987 г. в САЩ Аспияга разказал на Лател, че при разпитите в ЦРУ разкрил, че Кастро лично наредил да се подслушва всичко, свързано с Тексас. Тази информация никога не е ставала обществено достояние и не е била споменавана повече до интервюто за книгата, допълва "Гардиън", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Фидел преди 12 години
и да е знаел и да не е знаел все тая след толкова години...
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия от ЦРУ са умрели от глад, особено пенсионерите.
38
3
 
13
 
! Отговори
дядо преди 12 години
пропагандната машина в пъле ходтова кубинското разузнаване било много силн беи като българската следа за папата и тука се тръгва от една книгазащо ли им плащат на тия от тайните служби в щатитеда вземат да плащат на писателитезащото каквото напишат то чиста истинаа за кенеди - убиха си го американцитетой с брат си се набърка в работите на големитенеможе да си едно кирливо милионерче и да се пречкаш на една торба милиардеривсе някой ще му писне и ще те удари с палката за мухи
37
3
 
21
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Не знам дали Фидел е знаел за плановете за убийство на Кенеди, но Кенеди със сигурност е знаел за всички планове на ЦРУ да убият Кастро...
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шофьорът не е убил Кенеди.
35
4
 
11
 
! Отговори
667 преди 12 години
НИКАКЪВ ОСВАЛД НЕ Е УБИВАЛ КЕНЕДИ.БИЛИ СА ДВАМА СТРЕЛЦИ И ШИОФИОРА НА КЕНЕДИ, АГЕНТИ НА ЦРУ.УБИХА ГА ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ НАЦИОНАЛИЗИРА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ И ЗАРАДИ ОПАСНИЯ МУ ИНТЕРЕС КЪМ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ И ТЯХНАТА ДЕИНОСТ В САЩ.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе днес бг, защо се занимавате с глупости. Вие направо подценявате българските читатели. Всеизвестно е защо бе убит Кенеди, всеизвестно е, че Кастро е ръководителя с най - много, за щастие неуспешни опити за покушения срещу личността му в света. Така, че моля ви преценявайте преди да пишете. От най любим новинарски сайт ще се превърнете в пропаганден
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом ЦРУ е знаело, че Кастро е знаел, значи ЦРУ или лъже, че е знаело или ЦРУ лъже, че Кастро е знаел или пък самото ЦРУ са убили Кенеди. Днес всички знаят, че Кенеди беше убит и ЦРУ не направи нищо да го спаси.
32
2
 
6
 
! Отговори
fidel kastro преди 12 години
аз знам,че нищо не знам
31
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам предвид Фидел е като Брежнев вече, тотално извирясал, на 100 години
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде само да не си приписват мизерията на *** :) особено тези дето няма да могат да кажат нищо. не че те не са първа писта за такива работи, ама нещо такива посфактум обвинения ми звучат не на място
29
2
 
12
 
! Отговори
Ли преди 12 години
Осуалд не е искал да стреля по Кенеди а да стреля по истинския убиец.И не е знаел че има и друг стрелец,зад оградата....и не току така го убиха,за да не каже кой е истинския убиец...
28
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Физическият убиец на Кенеди е шофъорът на лимузината!Георги Ифандиев навремето в предаването 'Между редовете' беше показал откъс от филм и максимално увеличение на кадрите как шофъорът при сигналния изтрел се обръща към Кенеди и стреля в него!Авторът на филма умрял при катастрофа!
27
2
 
22
 
! Отговори
ринго преди 12 години
едва ли *** държащи банките и парите на американците са били очаровани от мерака на един ирландец да им стъпи на врата ..т.е. да им отнеме правото да печатат хартийки в зелено без покритие .Капак е активната съдебна система оглавявана от малкия брат Робърт набрала яко добре облечените бизнесмени от всякаква националност.Хувър също е изиграл огромна роля той е човекът държава след него фебрето е нищо.Осуалд е бушона... на записа от Далас се виждат попадения от няколко страни по Д.К.
26
3
 
22
 
! Отговори
баби на ти трънки на преди 12 години
Що нещо филми се направиха за убийството на Кенеди. Хора от цял свят показват и доказват, че Осуалд дори да е стрелял, не е единствения стрелец по Кенеди. И все се намира някой да ни вземе за мезе и да издава някви комерсиални книжцици, в които видиш ли разкривал много важна и много секретна информация. И от нас се очаква пак да клъвнем и да "верваме". Ае стига!
25
3
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 12 години
"Той се е страхувал от Кенеди и е знаел, че Кенеди го е взел на прицел"....Глупости на търкалета! Защо ще се страхува след като е насолил американските *** в Залива на свинете и имал за съюзник СССР?Има много други вероятни и логични версии за убийството на Кенеди, например:26 - Кенеди е убит от собствениците на Федерелният резерв ....иличе Кенеди е бил против Израел да се сдобие с ядрено оръжие...според Карлос Уитлок Портър...
24
2
 
15
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Еврейският стил: Ли Харви Осуалд убива Кенеди, преди всякакви разледвания пред строго охранявания убиец изниква Джек Раби и го застрелва от един метър?! Ленин отива да държи реч в завод, през цял взвод охрана изниква еврейката Каплан и го застрелва в упор, наистина еврейска некадърност - в ръката вместо в сърцето. Очаква се разлезване да се види кой стои зад нея, но професионален чекист я застрелва. Линколн го застрелват в театър, убиеца е хванат наблизо, след което патриот го застрелва.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е искал да премахне долара,а печатането му от страна на частния федерален резерв собственост на няколко евреиски фамилий!Кенеди е имал идея доларите и тяхното покритие да са изцяло държавна собственост и да добави номинал от 2 и 25 долара!Една такава негова идея много засяга финансовите интереси на алчните червени *** Ротшийлд,Варбург и други ***,които отделно от това финансират воини по цялото земно кълбо с цел да заграбят нефт,злато и други важни енергийни ресурси
22
2
 
9
 
! Отговори
Фасекук преди 12 години
Браво на "пазача", цели 50 години пазят такава потресаваща "истина". Сигурно са чакали Кастро да умре, че да няма кой да ги обори! Да питат ФБР, те знаят всичко, не всички замесени бяха пратени "доброназорно" при Св. Петър.
21
9
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
колко още спекулации ще има !ясно е едно и то е , че "БОЛШИВИШКАТА ХИМЕРА"се доказа като световен атентатор и терорист ! ЕДИН Е ИЗВЪРШИТЕЛЯ , ДРУГ Е АГЕНТА , ТРЕТИ Е "виновен "- типично по съветски образец - сега се наричат КГБ или агенти от РУСКАТА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА !американците го знаят но ги е срам да го признаят !