Митрополит Симеон знаел за разпада на Югославия

Той информирал за тайни планове на САЩ за преврат в Белград
19 мар 2012 11:27, Елка Василева
27
Митрополит Симеон знаел за разпада на Югославия
Синодалната палата в София. Снимка: архив, Булфото

САЩ са подготвяли преврат в Белград, за да предотвратят военна инвазия на Съветския съюз срещу Югославия след смъртта на Йосип Броз Тито. Това се посочва в информация на агента на българските служби митрополит Симеон Костадинов, съобщи сръбската Верска информационна агенция, цитирана от Танюг.

Митрополит Симеон изразява мнение, че Югославия ще се разпадне „след падането на желязната завеса“.

Митрополитът информира за „тайните американски планове спрямо Югославия“, управлявана от Тито, през 1974 г. от Ню Йорк, като с тези планове били запознати и Великобритания и Франция. Митрополит Симеон работи в Америка от 1966 г. до 1980 г.

В един от докладите му пише, че няма да се допусне инвазия и „затова се подготвя преврат за есента на 1974 г.“, още докато Тито е жив.

Митрополитът информира, че американците организират „подривна дейност“ в Югославия. За целта подготвят „млади сърби, хървати, словенци, може би и българи“, като обучението се провежда в щата Ню Джърси. След като бъдат обучени, те е трябвало да бъдат инфилтрирани в Югославия през Гърция. В това тайно начинание за Америка се използва терминът „котарак“, за Съветския съюз “котка“, а за Югославия „коте“.

Симеон твърди, че американски военен официален представител лично му е показал „таен документ“ за всичко това. Посочва, че българските тайни служби са препращали докладите на митрополита на съветския КГБ, който е бил във възторг от способностите на агента. Специално внимание се отделя на докладите на Симеон за  писателя и дисидент Александър Солженицин, на когото Москва отнема гражданството на 13 февруари 1974 г. и го депортира на Запад.

Припомня се, че от 15-те настоящите митрополити на Българската православна църква 11 са работили за Държавна сигурност, но член на комунистическата партия е бил само митрополит Симеон, макар че членската му книжка не е запазена.

Митрополитът, който е използвал два псевдонима „Христов“ и „Торис“, е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност. В докладите, които често завършвали с „другарски поздрав“, многократно се изтъква, че той е горд, че е член на БКП.

Митрополит Симеон е бил изповедник и на българското царско семейство в изгнание, посочва РТС.

Като шпионин митрополитът е бил особено старателен, за което свидетелстват и 27-те тома материали, както и фактът, че е стигнал до чин майор. 

Освен другото той е давал информация и за пътищата за бягане от България през Турция и Гърция на Запад, които е научил при дейността си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека му пръст на митрополита. Правилно е разбрал от коя страна е злото
25
1
 
3
 
! Отговори
До поп Грую преди 12 години
Голям *** си. Комунистите в Русия изгориха след революцията 6000 църковни храма.
24
1
 
8
 
! Отговори
дядо преди 12 години
това българите сте много тъпите се чудят как да затрият всичко православнои помощниците от българия не се свършватами че кой бре глупави маймуни не работи за държават сикатолическите свещенници ли или протестантскитевсеки нормален човек знае за тесните връзки ЦРУ - ватиканте винаги са имали общ враги нещо не ги е спирало но като попаднат на такива тъпунгепри дето сами се опъват най им е кефнеграмотници - православната църква винаги е била подчинена на държаватаот константин до николай
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, да защитаваш така ревностно Станишката ти да не си оная дето Станишката за парлама уж спи с нея, да не го помислят хората за серГЕЙ. Оная дето я писаха по немските вестници, че нещо взела на ръка 90000 Euro, пък Станишев не и бил приятел ама всъщност май и е бил, пък тя всъщност била бившата жена на 50 години по-възрастен от нея банкер-кадър на БСП с много пари, заработени от честен труд? Тъй писаха немските вестици...
22
3
 
6
 
! Отговори
Марийка преди 12 години
Йодеи = комунисти, ***. Евреите измислиха комунизма.
21
8
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Българската църква беше обезличена от комунистите,а не от масони,юдеи пр.,както коментират тук"Гьобелсовите" пропагандатори.Юдеите ли арестуваха предимно млади хора,при опит да посетят някой храм преди ,90г.?
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По Грую никой не може да и навреди така както източно правослвната църква може да си навреди сама , повярвай ми и тя го прави ежедневно и много ме съмняваш да си поп честно казано , сигурно не си чувал как са ги погребвали живи поповете след революцията . Ти си червен ахмак както казват турците.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 19 много сложни словосъчетания ти роди главоблъсканицата , не се напрагяй толкова , че да не получиш удар
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
юдео-комунистите и юдео-масоните са антихристи.Който им служи е антихрист.
17
6
 
18
 
! Отговори
Поп Грую преди 12 години
Митрополит Симеон, както и повечето православни свещеници е бил наясно и с други планове, кроени от векове от юдейско - масонската върхушка, базирана в САЩ, а именно - пбезличаване и унищожаване на източноправославното християнство! Поради тази причина очевидно отецът е заел правилната страна, където дори комунистите в Съветския съюз не посягаха на църквата, ако тя не се занимава с подривна дейност. Даже отделяха крупни средства за поддръжка на храмовете с културно-историческа стойност.
16
3
 
26
 
! Отговори
Спиридон преди 12 години
Да бе! Оти католическата църква и по-специално Ватикана не са филиал на ЦРУ сигурно! И папа Джон Пол (Йоан Павел) не участва съзнателно в най-голямата шпионска манипулация с замесването на България в атентата срещу него?И папският нунций в София не е бил око и ухо на няколко западни шпионски централи преди промените - да бе, да!И главният мюфтия не пее на турските служби? Може би, но по-скоро ДА! хаха!И поповете от всички религии не са били винаги от дясно на властта и първи на трапезата?
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БПЦ=БКП=ДСТези не са митрополити.Даже християни не са.
14
2
 
16
 
! Отговори
tosh преди 12 години
Сега да не се окаже, че има и теан план за унищожението на България?Направо ще се изненадам ако е така :):):):)
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От статията разбрах , че американците понеже Титова Югославия е била необвързана страна и със прозападна донякъде насока не са искали след смърта на Тото да бъдат превзети от СССР и за това са подготвяли преврат за да може да се противодейства на тази инвазия , а иначе разпада на бишва Югославия си беше напълно обективаен
12
2
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Освен това на простото Саше му обясни,че е ставало въпрос за ФИНАНСОВО КРИЗА,която слава богу в България все още няма!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 10ами напротив. Много по-зле е някаква *** мутра да стане мнистър-председател. Да си създаде партийка геЙб в която членовете си бъркат по дупките. За справка *** податиливото Мони Пицата. И най-големият срам да изберат свой президент ***. Че и мъж под чехъл на всичкото отгоре. ама те са си такива от партийка геЙб. Или са ***, или мъже под чехъл.
10
1
 
29
 
! Отговори
haini преди 12 години
007... Бонд...Митрополит Бонд
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но не е изненадващо сбърканяк гей да стане министър председател или агент гоце да стане президент и то за два мандата
8
2
 
22
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Където е ходил хамериканос всичко е всичко е шайзе.
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 3Има и нещо още по-изненадващо. Доказана мутра и мафиот да стане министър-председател. Е това е вече чудо.