30 милиона бедни китайци живеят в пещери

Помещенията нямат ток, течаща вода и проветрение
20 мар 2012 15:11,
63

Снимка: Reuters

 

Над 30 милиона китайци все още живеят в пещери, разкрива вестник "Лос Анджелис таймс". По-голяма част от тях са се установили в бедната провинция Шенси в югозападната част на страната.

Жълтата ронлива почва прави издълбаването им сравнително лесно. Най-добрите пещери след това биват подсилени със зидария.

Пещерите много често са предпочитаният дом за бедняците в Китай. Като се нанасят в тях, местните хора пестят от обработваемата земя.

Те лесно се дълбаят, не изискват големи средства и технически ресурси. Но в повечето от случаите пещерните жилища не предлагат никакви удобства - течаща вода, проветрение, електричество.

Техническият прогрес постепенно прониква и тук, като вече се предлагат "луксозни пещери".

Да се наеме някоя от тях струва двайсетина евро на месец, което е една доста висока сума за местния стандарт.

Пещера с три помещения, баня и тоалетна, със 70 квадратни метра обитаема площ, се дава за продан за 46 хиляди долара,твърди изданието.

Подобни жилища не са новост за съвременната история на Китай. Дългият поход, предприет от Мао и неговите последователи през 30-те години на миналия век, завършва в провинция Шенси, където те се подслоняват в пещери.

Друга видна личност, свързана с пещерите, е Си Цзинпин, който през 2013 трябва да наследи на поста президента Ху Цзинтао.

Той прекарал в подобно укритие, също в провинция Шенси, седем години от живота си по време на Културната революция.

Неговата пещера била близо до селцето Лянцзяхъ и това е един от главните козове на Си Цзинпин, който твърди, че е споделил живота на най-бедните свои сънародници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
стига глупости вече бе господа писарушки..том бива лъжи и пропаганда..ама вашето е извън пътя
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BG>China - Принципно си прав, но пропускаш това, че цените в Китай са съвсем различни от тези в Бг.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А 3 милиона българи живеят в коптори и землянки!
53
1
 
1
 
! Отговори
do 55 преди 12 години
ne sa go razvili (kapitalizma), za tova sa zle
52
0
 
4
 
! Отговори
kiko преди 12 години
природосъобразен начин на живот :)
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ВСЯКА ГОДИНА 90 000 млади хора напускат България и тръгват по широкия свят да си търсят работа. Те не желаят да работят за мръсните капиталисти в страните от Западна Европа, САЩ, Канада или Австралия, където заплащането е мизерно, а условията на труд- ужасни. Те предпочетат да търсят своето щастие в държави с висок комунистически стандарт като Северна Корея, Куба, Русия, Беларус, Китай."Вярно, но гледам и избягват Хаити, Колумбия и Либерия, където развиват капитализма от векове.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Подобни жилища не са новост за съвременната история на Китай."Те и за Европа не са новост. До 50те на миналия век в Италия такива жилища са живели хора.
49
2
 
11
 
! Отговори
дядо преди 12 години
заприличваме бедните китайцикому *** търсат тия от американските вестници в българияами *** търсат а те край няматв щатите по тяхната статистика живеещите в нищета са колкото китайцитено американска нищета тя е много хубаваи двете държави имат супербогати хорано китайските богаташи живеят лошозащото не са американски богаташи и т.н. уважаеми подлогине ми обяснявайте колко наши са заминали за САЩ защото са заминали от зор не ни интерисува мнетието на американската преса за китай
48
8
 
3
 
! Отговори
акуд преди 12 години
и това ли е държавата която си мисли , че може да превземе или поне да бъде някаква сила пфпфпффпф :))))
47
6
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Ама как в пещери? Нали живееха в процъфтяващ комунизъм.
46
11
 
17
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ВСЯКА ГОДИНА 90 000 млади хора напускат България и тръгват по широкия свят да си търсят работа. Те не желаят да работят за мръсните капиталисти в страните от Западна Европа, САЩ, Канада или Австралия, където заплащането е мизерно, а условията на труд- ужасни. Те предпочетат да търсят своето щастие в държави с висок комунистически стандарт като Северна Корея, Куба, Русия, Беларус, Китай. ШЕГУВАТЕ СЕ, НАЛИ?
45
1
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Виж сега Ювиги,за тези китайци ли става въпрос,дето не могат да си позволят втората ракия,цитирам:"Магазините на Apple в Китай пуснаха днес последната версия на своя смартфон. Продажбите обаче бяха спрени от съображения за сигурност."А съображенията за сигурност са въведени да не се изпотрепят желаещите да си купят последната версия смартфон.П.С.Новината е от 13/01/2012.Що ли не си спомням за бой пред български магазин на Apple?!Ама то има ли изобщо такъв магазин в България?!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 44А ти смяташ ли, че след като можеш да броиш до 10, можеш да правиш умозаключения.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 41Това са китайските *** бе, и ги виж колко хубаво живеят в сравнение с наште. Помисли как тогава живеят истинските "кетажци"
42
9
 
1
 
! Отговори
BG> China преди 12 години
Друго сравнение може по лесно да ви покаже как стоят нещата: Ако отидат 10 българина и 10 китаеца на кръчма, българите могат да си позволят 200 лева да оставят в кръчмата , докато китаиците само 100 лева.Обяснете ми как чайника ( азиятския тигър хах ) е много добре :] а сравнението го правим с най мизерната страна в ЕУ!!! А ако погледнем германия ситуацията става фатална :D
41
2
 
5
 
! Отговори
BG > China преди 12 години
Вижте сега плебеи.Ако сравним българия с китай. и вземем впредвид населението(population) и парите(GDP) на 2те страни получаваме така известното пари на калпак(GDP per capita) от тук си правим извода ,че средностатистическия българин е 2 пъти по заможен от средностатистическия китец. С 1 изречение за вас плебеи би изглеждало така : на всяка 1 ракия дето пие един китаец ти(средностатистически плебеи) пиеш 2 ракии : )
40
1
 
13
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Ха сега,като са далеч от най-развитата икономика в света,вземи си направи една простичка сметчица какъв процент от населението на Китай са тези 30млн.,пък после с твоите приятели от "Лос Анджелис таймс" се разходи из Америката и преброй,какъв процент от американското население живее в такива ,та даже и при по-лоши условия на живот и после пак напиши едно коментарче.
39
6
 
4
 
! Отговори
США преди 12 години
Къде са конспираторите да ми обясняват как кетажците ще надминат белия свят ( САЩ и ЕС ) ;)))Тук съм и ви чЕкам ^^
38
3
 
17
 
! Отговори
bnbn преди 12 години
ЕЧИ ТЕ И ТУРЦИТЕ ЖИВЕЯТ В ПЕЩЕРИ !
37
1
 
5
 
! Отговори
Р.М. преди 12 години
Нещо сте се пообъркали . Мао не беше през 30 - години на миналия век , а много по-късно . Когато пишете проверявайте си информацията.