Мохамед Мера е бил застрелян в главата

Бил е изключително опасен, не се е страхувал, че може да бъде убит
Обновена: 26 мар 2012 11:50 | 22 мар 2012 17:20, Елка Василева
25
Мохамед Мера е бил застрелян в главата
Мохамед Мерах е бил застрелян в главата от полицията. Снимка: Reuters

Френски прокурор съобщи, че Мохамед Мера, заподозрян за убийството на 7 души в югозападния френски град Тулуза и района, е бил застрелян в главата от полицията, предаде Асошиейтед прес. Франсоа Молен каза, че 23-годишният Мохамед Мера е заснел и трите си нападения от последните десетина дни, при които уби три еврейски деца, равин и трима френски парашутисти.

Прокурорът каза, че са били направени всички опити заподозреният да бъде задържан жив. След 32-часова обсада днес полицията влезе в апартамента, в който се бе барикадирал Мера на партера на кооперацията, в която живеел. Прокурорът каза, че Мера излязъл от банята, където се криел, стреляйки яростно и ожесточено и бил уцелен в главата, когато се опитал да избяга през прозореца.

Решаващият щурм на апартамента на терориста бе предприет тази сутрин около десет и половина местно време. Терористът успял да заблуди командосите, които се опитвали да го заловят жив. От вчера не давал никакви признаци на живот, не реагирал на взривовете на светлинно-шумовите гранати. Полицаите дори допускали, че той може вече да не е жив.

Когато спецчастите влезли в жилището, те започнали едно след друго да оглеждат помещенията с помощта на специална видеосонда. Когато сондата била пратена в банята, убиецът изскочил оттам и започнал да стреля изключително ожесточено, едновременно с няколко оръжия, каза вътрешният министър Клод Геан. Накрая терористът скочил от прозореца с пистолет в ръка и загинал.

Още по темата

Министърът цитира мнението на опитен командос от специалните части, който казал, че никога не е чувал толкова ожесточена и интензивна престрелка. Пострадали са двама полицаи.

Престъпникът бе изключително опасен, подчерта вътрешният министър. Не се е страхувал, че може да бъде убит. Нещо повече, по време на преговорите, е казвал, че е готов да продължи да оказва съпротива до последно, допълни Клод Геан.

Президентът Никола Саркози поздрави служителите от силите на реда, които са ръководили полицейския щурм на апартамента в Тулуза.

Френското правителство обаче е изправено пред настоятелни въпроси дали не са допуснати пропуски при наблюдението на Мохамед Мера.

Регионалният вестник "Телеграм" цитира неназована майка от Тулуза, която заявява, че през 2010 г. на два пъти е подавала оплакване срещу заподозрения за седемте убийства в Монтобан и Тулуза. Тя твърди, че той карал 15-годишния й син да гледа видеоматериали на Ал Кайда със застрелване на жени и заколване на мъже, както и че се появил в квартала с качулка и сабя в ръка и викал "Аллах акбар" (Бог е велик).

От два дни френското правителство повтаря, че френските кандидат джихадисти, които са между 15 и 20, са подложени на специални мерки за наблюдение. Според експерти броят им постоянно намалява заради упадъка на Ал Кайда след смъртта на Осама бен Ладен и това би трябвало да улесни следенето им.

Никой във Франция не казва, че разузнавателните служби са можели да спрат първите убийства на тримата френски военни от Мохамед Мера на 11 и 15 март. Задават се обаче въпроси защо силите на реда не са успели бързо да идентифицират и обезвредят един следен човек преди третото му нападение на 19 март в еврейско училище, където бяха убити един учител и три деца, отбелязва АФП.

"Френските служби бяха великолепни през последните 15 години в борбата с тероризма. От 1996 г. не е имало нито един успешен атентат във Франция", заяви експертът по международна политика и сигурност Франсоа Есбур.

"Все някога някой терорист щеше да преодолее мерките за сигурност и да постигне успех, но това, разбира се, не би могло да извини евентуални грешки в преценката, евентуални проблеми", добави той.

Президентът Никола Саркози заяви днес, че Франция ще криминализира редовното посещение на уебсайтове, които пропагандират тероризъм или престъпления, извършвани от омраза, и ще затегне мерките срещу хора, които пътуват в чужбина с цел идеологическо индоктриниране. Саркози обяви това в телевизионно обръщение, излъчено днес по обяд.

Отсега нататък всеки, който редовно посещава сайтове, които проповядват тероризъм или подклаждат омраза и насилие, ще бъде обект на наказателно преследване, каза Саркози. "Франция няма да толерира принудително вербуване или идеологическо индоктриниране на своя територия", заяви френският държавен глава и добави, че властите ще започнат разследване, за да се установи дали френските затвори се използват за пропаганда на екстремизма.

Ще се проверява и дали Мохамед Мера е действал сам, когато е стрелял по три еврейски деца и четирима възрастни или е имал и съучастници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
american boy преди 12 години
"че се появил в квартала с качулка и сабя в ръка и викал "Аллах акбар" (Бог е велик). " .....странно, незнаех, че Аллах на български се превежда като Бог.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво да хабят пари на данъкоплатците , от този човек не става не виждам какъв е проблема
17
0
 
0
 
! Отговори
Angel преди 12 години
Ne samo myusulmanite no i evreite tryabva da se mahnat ot Evropa i neka si reshavat problemite.
16
0
 
3
 
! Отговори
ринго преди 12 години
ала бала ...тоя скочи от балкона и в ръцете му нямаше никакво оръжие а едно ченге от терасата го гръмна в момента на прескачане на парапета.Гледах клипа поне 50 пъти .Съшито с бели конци май им трябваше изкупителна жертва да се замаже че някой бял е опукал жуфчетата и печките в униформа.Ето от къде се учат и нашите *** ..самоубиват някой и после го изкарват самоубиец като в Перник.
15
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
Щом има убиец трябва да бъде съден,защо го застреляха?Съд за убиеца.Там в Тулуза имаше спец служби на ЖИЖМ/тома е армия на жандармите. и Пантерите на Полицията,300 униформени за езин 23 годишен ***.Ще го преспят или упоят с газ и ще го хванат жив.Той ни трябваше ЖИВ,да ни каже защо убива ДЕЦА.Тук има нещо което клоши и отговорите са слабички.
14
0
 
1
 
! Отговори
Националист преди 12 години
Вън гащниците и удушените гъски от ЕС!Европа да не се прави че не вижда какво става на нейна територия
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ai stiga ste lagali ....
12
1
 
25
 
! Отговори
Весо преди 12 години
Е защо сега застреляха човечеца? Когато франсетата утрепат ислямски фанатик - добре! Когато американците изтрепат едно село фанатици - екстра! Когато обаче руснаците освиткат некой такъв в Чечня - леле... вой до небесата!Много ми е интересно, ако Алжир или Тунис нахлуе в Марсилия и изтрепят един влак хора, как ще процедира гномчето Сарко, щото когато руснаците омлатиха оня изтрещял грузин Наакашвили и го натикаха с шутове обратно, пак Сарко отърча да се кара на Путин...!
11
12
 
8
 
! Отговори
зъл ангел преди 12 години
Браво на тоя тип. Да, убиец е. Да, ненормално се е държал. Но е знаел какво иска и го е постигнал!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срещу такива маниаци цивилизацията е безсилна. Западът скоро ще разбере с какво се сблъскват руските спецчасти всяка година, нека видим колко по-цивилизовано ще се справят с терористи от подобен тип.
9
10
 
22
 
! Отговори
има решение преди 12 години
ПЪЛНА ЗАБРАНА за достъп до всички страни от ЕС на всеки мюсюлманин и моментално изселване към Азия на вече живеещите в ЕС мюсюлмани. Без оглед на възраст,пол или националност - изповядва ли исляма ВЪН!!! Само така ще се предотвратят атентати,строежи на джамии и жени облечени като нинджи по улицата!!
8
3
 
10
 
! Отговори
Противог преди 12 години
И защо го гръмнаха така безцеремонно?Можеше да му метнат задушаваща димка. Ако се самоубие - положението не е по-различно от сега. Пропуснаха шанс да го заловят - може би нарочно?
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PROBLEMA E, 4E FRANCE SI PUSKA6E MUSULMANI CELI DESETILETIQ. TE NE SE VPISVAHA IZOB6TO V JIVOTA NA FRANCE I SUZDADOHA SVOI SVQT,.I SE "BOREHA' SRE6TU KOMINUZUMA OT KOITO VIDEHA SAMO DOBRA I POSLU6NA RABORNA RUKA. KOGATO POSLEDNO BEH U FRANCE V AVTOBUSA BEHME SAMO 3 MA BELI I OSTANALOTO REZANI TIKVI KAKTO I ***. TOVA LI E FRANCE SE PITAM, STRANA NOSITEL NA PROGRESA.MUSLIMITE NE ISKAT DA JIVEQT KATO EVROPEICI I 6TE ATAKUVAT AKO NE SE VZEMAT NERKI.KOITO NE HARESVA EVROPA OBRATNO V ARAB.SVQT.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 6 коментарите са едно а статийте съвсем друго , напоследък съм се нагледал на инфантилни коментари стигащи до пълна лудост , но такова е павото да имаш глас и да бъдеш анонимен , който не ми харесва споря с него до колкото мога и това е.
5
4
 
11
 
! Отговори
Мери преди 12 години
"Накрая терористът скочил от прозореца с пистолет в ръка и загинал". На кой етаж е бил въпросният терорист? И много ви моля, не смесвайте християнският Бог с Аллах - мохамеданският Бог. Напълно безсмислен е преводът на "Аллах акбар" (или "екбер") - Аллах е велик - като Бог е велик! Това е много погрешно.
4
3
 
17
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
"Когато сондата била пратена в банята, убиецът изскочил оттам и започнал да стреля изключително ожесточено, едновременно с няколко оръжия, каза вътрешният министър Клод Геан". Чакайте бе, майка му стара, този човек едновременно с повече от две оръжия не може да стреля! Мисля,че досега никой с *** си не е натискал спусък дори на флоберков пистолет! А с крак можеш само да се самоубиеш, натискайки спусък на пушка!
3
0
 
5
 
! Отговори
До Реалита преди 12 години
Ти спомняш ли си миналата година нашите *** и опита за обир и взимне на заложници в банката в Сливен ли беше
2
10
 
10
 
! Отговори
Евангелос преди 12 години
Трябваше да пратят някой вулгарин. Те вулгарите всичко знаят и от всичко разбират и щяха да се справят по- добре.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са любителите на световната конспирация , нещо май ги няма