Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож

Джорж Цимерман е заподозрян, че е застрелял 17-годишния младеж
25 мар 2012 11:11, Елка Василева
245
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож. Снимка: Reuters

Хиляди американци участваха вчера в протести из цялата страна, предизвикани от убийството миналия месец на чернокож 17-годишен младеж, предаде ДПА.

Демонстрантите поискаха справедливост за Трейвън Мартин, застрелян от белокож в Санфорд, Флорида, на 26 февруари. Убийството разпали гняв сред афроамериканската общност, след като полицията в Санфорд обяви, че следствието не е открило достатъчно улики, за да арестува заподозрения извършител Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход. Цимерман е доброволец в квартален патрул и носи законно оръжие. Той твърди, че е стрелял при самозащита. Голямо жури ще решава на 10 април дали да му бъде повдигнато обвинение в убийство.

Вчерашните протести във Вашингтон, Чикаго, Тампа и Нашвил, чиито участници бяха в черни суичъри с качулки, както е бил облечен тийнейджърът по време на убийството, бяха предшествани предните дни от демонстрации в Маями и Санфорд, където се събраха 8 хиляди души, включително лидери за граждански права от цялата страна.

В петък хиляди ученици от 31 учебни заведения във Флорида напуснаха класните си стаи и се включиха в голям протест, а отборът по баскетбол "Маями Хийт" позира за снимка, като играчите му бяха с качулки в израз на съпричастност.

Президентът Барак Обама заяви в петък пред журналисти: "Ако имах син, щеше да бъде като Трейвън."

Като цяло протестите, организирани чрез Twitter и Facebook, преминаха мирно и тихо. Но имаше и крайни настроения. 68-годишен мъж бе арестуван, тъй като заплаши да убие шефа на полицията в Санфорд Бил Лий, който подаде оставка във връзка със случая. Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** маймуни. Всеки ден черни гангстери се убиват в САЩ. Е този път един бял уби един черен и веднага почват да използват картата с расизъм!
78
0
 
1
 
! Отговори
До 137 преди 12 години
А парният автомобил има ли нещо общо със съвременния такъв? Или балона със самолета?
77
1
 
0
 
! Отговори
do 130 преди 12 години
Ама и ти си много образован, нема що!И каква точно е разликата между компютър иPUTER? Путър някакъв?Нека да ти кажа - компютърът и преди, и сега си е една програмируема изчислителна машина! разликата във възприемането й се свежда до това дали когато ти покаже профила във "фейса" имаш идея какво се случва в жужащата кутия под, зад, или някъде около дисплея... хахаха!Компютърър е изчислител, сметачна машина, която извършва математическите действия по зададена програма - software! Анадъм?
76
2
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 12 години
АЛЕКСАНДРОС ПЕТРАКИС, ЯЖ МИ ГЪЗАКИС.Българите са изобретили най-точния календар и са разбирали от астрономия когато вие не сте имали държава, а сте били само римска провинция.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво сте се задървили-българин-небългарин!Купубате оригинално българско сирене, а на него пише Тертер на латиница!Айде , като сте патриоти, защо не рипнете срещу това?
74
4
 
3
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 12 години
През 1941 г. Цузе построява машината Z3. Тя представлява бинарен 22-битов калкулатор, характеризиращ се с програмируемост, с памет и изчислително тяло, базиран е на телефонни релета. Телефонните релета използвани в машините му са събрани от изхвърлена стока.Не става дума за дървено сметало нали? За всички фенове на Джон Атансаов - не е изобретил компютъра, направил е първият електронен такъв, ползвайки електронни лампи и кондензатори, вместо релетата на Цузе!
73
1
 
4
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 12 години
Втората световна война прави невъзможно за Цузе и други компютърни учени да работят с колегите си във Великобритания и САЩ или да поддържат контакт с тях. През 1939 г., Цузе е извикан на военна служба, но успява да убеди армията да го върне към компютрите му. През 1940 г., спечелва подкрепата на Изследователския институт по аеродинамика, който използва разработките му за производството на безмоторни бомби. Цузе построява Z2, преработена версия на Z1, от телефонни релета.
72
1
 
3
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 12 години
Между 1937 и 1938, Цузе пресъздава Z1, получавайки сърдечен удар по средата на проекта. Машината се състои от 30 000 компонента, струва 800 000 германски марки и се нуждае от четирима души (включително Цузе), за да бъде сглобена. Финансирането на този проект е осигурено от компанията Сименс и консорциум от още пет компании.
71
2
 
2
 
! Отговори
Иван Атанасов преди 12 години
Ето малко инфо за 1-вия компютър:"Работейки в апартамента на родителите си през 1936, първият му опит, наречен Z1, е бинарен, електромеханичен калкулатор с ограничена програмируемост, четящ инструкции от перфолента. Цузе завършва Z1 през 1938 г. Тази машина никога не заработва добре, което се дължи на липсата на достатъчно точни механични части. Z1 и неговите планове са унищожени по време на Втората световна война."
70
9
 
10
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Не са виновни маймуните, че протестират-карат ги да го правят, инак нема социални помощи и манджа. *** ги ползват буквално като животни, чрез тех да държат белите в "шах" и да си правят игрите на гърба на производителната сила на Америка. *** е лесно да я накараш да мисли, че света и е задължен поради факта, че е била роб дълго време, макар че и за роб не е ставала, горката...Хак им е на янките, също като нас се свиват и не реагират на опитите на дългоносите да ги мачкат всестранно...
69
6
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Няма по-жалко нещо от *** в бяла кожа, чиято единствена гордост извира от принадлежността й към определена раса. Че и си присвоява иновациите, технологиите и постиженията и ги представя като лично свои. Тя, *** едва скалъпва две изречения, но громи ***, евреите, ***, турците, мюсюлманите...
68
15
 
4
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС ПЕТРАКИС преди 12 години
Вулгарите нищо не са изобретили..ВСЪЩНОСТ ВУЛГАРИТЕ СА ПОЧТИ ***
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Големи глупости се пишат тук за Джон Атанасов - явно хора със затъпели от социализма мозъци когато един академик - Благовест Сендов - проповядваше налудничавата идея, че Джон Атанасов - българин - е бил изобретил компътъра. Първо Джон Атанасов не е българин - само баща му е натурализиран американец с български произход, а майка му изобщо не е българка. Второ Атанасов не е изобретявал никакъв компютър а съвсем друг вид машина, и неговото изобретение наистина е значително, но не е компютър. Чудно колко невежи и комплекирани могат да бъдат някои и да пишат такива глупости, когато може да се намери толкова информация в Интернет за Джон Атанасов. Това ако го чуе някой чужденец от ИТ бранша, че Джон Атанасов е изобретил компютръра ще си умре от смях.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая дискусия почна да лъха на простотия и простащина. Явно все още има комплексарчета, които се чувстват толкова малоценни че се оприличават с американец, който е разработвал изчислителна техника и куп още бели учени, които естествено нямат нищо общо с комплексираните балкански субекти. Аз изчезвам от тая страница.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе - ами Джон Траволта, Джони Деп, Джони Браво, ами Джони Певеца от Фикултета, ами Джони Хасан ти краде токааа
64
0
 
0
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Не заблуждавай хората! И на Цузе, и на Атанасов машините са програмируеми! Наистина става дума за елементарни от днешна гледна точка алгоритми, но иманно заради възможността да смятат "по поръчка" са се трошили създателите им! Не случайно и на двамата работата им е била свързана с много изчисления, които са искали да автоматизират!
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тесла си е сърбин - роден в Австро -Унгария на територията на днешна Хърватия, но и майка му и баща му са сърби.
62
2
 
4
 
! Отговори
Цъки преди 12 години
101, това не пречи именно Z1 да се води първият компютър в света! И първото дървено колело няма нищо общо с летите джанти от титан, ама някъде някой го е измислил, и то много отдавна... хаха!Четете повече бре хора, не лапайте мухи!На мен ми е по-интересно някой *** дали е измислил нещо - все пак са по-отдавна на земята от белите... хахаха! :)
61
0
 
0
 
! Отговори
za 65 преди 12 години
viziram martvia GRAGDANINO
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой на номер 100 слага минус? Внимание - явно има черна къртица....