Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож

Джорж Цимерман е заподозрян, че е застрелял 17-годишния младеж
25 мар 2012 11:11, Елка Василева
245
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож. Снимка: Reuters

Хиляди американци участваха вчера в протести из цялата страна, предизвикани от убийството миналия месец на чернокож 17-годишен младеж, предаде ДПА.

Демонстрантите поискаха справедливост за Трейвън Мартин, застрелян от белокож в Санфорд, Флорида, на 26 февруари. Убийството разпали гняв сред афроамериканската общност, след като полицията в Санфорд обяви, че следствието не е открило достатъчно улики, за да арестува заподозрения извършител Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход. Цимерман е доброволец в квартален патрул и носи законно оръжие. Той твърди, че е стрелял при самозащита. Голямо жури ще решава на 10 април дали да му бъде повдигнато обвинение в убийство.

Вчерашните протести във Вашингтон, Чикаго, Тампа и Нашвил, чиито участници бяха в черни суичъри с качулки, както е бил облечен тийнейджърът по време на убийството, бяха предшествани предните дни от демонстрации в Маями и Санфорд, където се събраха 8 хиляди души, включително лидери за граждански права от цялата страна.

В петък хиляди ученици от 31 учебни заведения във Флорида напуснаха класните си стаи и се включиха в голям протест, а отборът по баскетбол "Маями Хийт" позира за снимка, като играчите му бяха с качулки в израз на съпричастност.

Президентът Барак Обама заяви в петък пред журналисти: "Ако имах син, щеше да бъде като Трейвън."

Като цяло протестите, организирани чрез Twitter и Facebook, преминаха мирно и тихо. Но имаше и крайни настроения. 68-годишен мъж бе арестуван, тъй като заплаши да убие шефа на полицията в Санфорд Бил Лий, който подаде оставка във връзка със случая. Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости, доказано е че *** са друг вид нямащ нищо общо човека! Просто *** е една говореща учовечена ***, благодарение на американците
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тези глупости за Джон Атанасов, че изобретил компютъра! Това го измислиха по времето на Тодор Живков. Един път през 1987 г. в Германия се изцепих за Джон Атанасов и германците (в Сименс) се скъсаха от смях!Прочетете статията в Уикипедия за Конрад Цузе, там пише всико за първия компютър. Прав е Но. 91 - Гацо!
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига пък вие с тоя Джон. Първо не е бил българин, и второ наистина не е измислил компютъра във тоя вид който ние ползваме. Дори за първи път стъпва в България на 60 и нещо години, тоест нищо общо с България и България няма никаква заслуга за него. По-голям български инженер е Асен Йорданов. Може да не е измислил самолета, но е един от първите авиоинженери в света и е бил известен в цял свят. Предложил е много подобрения за самолетите и си е абсолютен българин.
56
4
 
6
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Не знам дали Джон Атанасов е българин, но баща на компютъра е Конрад Цузе - германец, разбира се! Той прави първата програмируема изчислителна машина на база на телефонни релета. Джон Атанасов ги заменя с електронни лампи. Затова се е борил за патент на "електронен изчислител".
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да някои не пробират с кого си лягат ,нали така са се появили турците и *** !
54
1
 
6
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Проклети да бъдат хамериканските *** които наложиха простащината на целия свят Долу мелезите и проклетите им еврейски кукловоди.
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
85Ми ще е.. ами! Ти какво искаш! Мацките да дойдат при теб ли:)))))))
52
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миналото лято на Несебър виждам двама *** с една спортна кола и вътре една бяла мадама. Ако знаете как ни се надсмиваха, чак надменни с насмешка погледи все едно казваха ***.м.е ви жените на поразия и т.н.
51
8
 
12
 
! Отговори
до 64 Макиявели преди 12 години
Брато, един пич викаше, че Господ е немало да ги боядиса черни, ако са хора като другите... хаха!Африка е единственият континент, където никой не инвестира, защото парите потъват без следа. 80% от социалните разходи в Щатите отиват за обслужване на чернокожи. Американците вече щяха да имат колонии на Марс, ако не бяха саждите, ама сега си плащат за евтините захар, памук и тютюн по време на робството... хаха! Нема безплатен обяд! хаха!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75Абе ***! През 1972 Атанасов спечели всички дела относно това дали той е изобретателя на компютъра! Чети малко бе ***!
49
8
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Едно стихче, което намирам за много уместно.За "гениите" тук няма да е трудно да го разберат.Poem by an African When I born, I Black, When I grow up, I Black, When I go in Sun, I Black, When I scared, I Black, When I sick, I Black, And when I die, I still black.. And you White fella, When you born, you Pink, When you grow up, you White, When you go in Sun, you Red, When you cold, you Blue, When you scared, you Yellow, When you sick, you Green, And when you die, you Gray..
48
10
 
11
 
! Отговори
ДОЛФ ЛУНДГРЕН преди 12 години
ПОвечето *** са животни...БЯЛАТА РАСА Е ДАЛА ИНТЕЛЕКТ НА ЦЕЛАТА ПЛАНЕТА...*** СА РОБИ....ГЪРЦИ,РИМЛЯНИ,НОРДИКО-ГЕРМАНИ,КЕЛТИ,РУСНАЦИ,БРИТАНЦИ,ФРАНЦИЗИ,ИСПАНЦИ,ПОРТОГАЛЦИВСИЧКИ ТЕРМИНИ, ТЕХНОЛОГИА И ИНТЕЛЕКТ НА СВЕТА СА ДЕЛО НА ПАН-БЯЛАТА ПЛЕЯДИНСКА НОРДИЦИ,АЛПИНИ,МЕДИТЕРАНИ И КАВКАЗОИДИ
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
71Ми ще се ами! Да чакат скопени "мъжаги" като теб ли!
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми то и един шофьор на маршрутка смаза студентката на 14 февруари. Линчувайте сега всички шофьори на маршрутки в София.
45
4
 
5
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Отивам, нямаш грижи, а ти си почивай, че утре те чака здраво дупене и накрая на месеца като идеш да ти дадат стотинките, кажи на шефа ти "аз съм велик", та да ти се изсмее в лицето.
44
6
 
6
 
! Отговори
Има и такива преди 12 години
Мдаа, много българки се и много от тях им родиха, и сега естествено са самотни майки, но с по-едно ***, което в момента естествено не е расист и защитава ***!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64Поредния ганьовец дава акъл на другите ***:))) *** той се смята за изключение и съвестта на нацията:))) Ех Макиавели! Куха работа:))))
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60А ти защо не отида да скачаш когато бяла ***-адвокат премаза българската студентка на пешеходна пътека в САЩ и му дадоха 3 години условна присъда!
41
2
 
4
 
! Отговори
za 57 преди 12 години
Ти явно не си добре със зрението. Джордж Цимерман си е бял отвсякъде.
40
6
 
9
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Има глупави и умни хора, а не бели и черни.Докато Бай *** не разбере и това най-елементарно нещо, както и куп други, ще продължава да си пие ракията и да си бърка в пъпа и да се бие в гърдите за това колко е интелигентен, щото е бял.