Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож

Джорж Цимерман е заподозрян, че е застрелял 17-годишния младеж
25 мар 2012 11:11, Елка Василева
245
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож. Снимка: Reuters

Хиляди американци участваха вчера в протести из цялата страна, предизвикани от убийството миналия месец на чернокож 17-годишен младеж, предаде ДПА.

Демонстрантите поискаха справедливост за Трейвън Мартин, застрелян от белокож в Санфорд, Флорида, на 26 февруари. Убийството разпали гняв сред афроамериканската общност, след като полицията в Санфорд обяви, че следствието не е открило достатъчно улики, за да арестува заподозрения извършител Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход. Цимерман е доброволец в квартален патрул и носи законно оръжие. Той твърди, че е стрелял при самозащита. Голямо жури ще решава на 10 април дали да му бъде повдигнато обвинение в убийство.

Вчерашните протести във Вашингтон, Чикаго, Тампа и Нашвил, чиито участници бяха в черни суичъри с качулки, както е бил облечен тийнейджърът по време на убийството, бяха предшествани предните дни от демонстрации в Маями и Санфорд, където се събраха 8 хиляди души, включително лидери за граждански права от цялата страна.

В петък хиляди ученици от 31 учебни заведения във Флорида напуснаха класните си стаи и се включиха в голям протест, а отборът по баскетбол "Маями Хийт" позира за снимка, като играчите му бяха с качулки в израз на съпричастност.

Президентът Барак Обама заяви в петък пред журналисти: "Ако имах син, щеше да бъде като Трейвън."

Като цяло протестите, организирани чрез Twitter и Facebook, преминаха мирно и тихо. Но имаше и крайни настроения. 68-годишен мъж бе арестуван, тъй като заплаши да убие шефа на полицията в Санфорд Бил Лий, който подаде оставка във връзка със случая. Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трако най-добре е и теб да те зачистят пък после *** и баща ти да правят друг трако-... Може да пък да излезе от него не трако.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждате ли как всичко се плаща? Белите в щатите напълниха америка с *** - за да им работят без пари. Постепенно нещата се обърнаха и даже президентът им е ***! Белите твърдяха, че черните са необразовани, генетично изостанали, нискоинтелигентни, ... а сега си плащат простотиите.И ще ги плащат! Бог забавя, ама не забравя!
17
2
 
1
 
! Отговори
ZA 12 преди 12 години
az selo niamam za tvoe svedenie po-skoro ti se edin seliandur givee6t v panel4e v liliun 10 i barka6 betonec po cial den i se misli6 za mnogo madar ne razbrahme tvoito mnenie po temata GRAGDANINO
16
2
 
8
 
! Отговори
Dresden преди 12 години
Зиг зулу бай обама. САШ е държавата на маймуните.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако друг *** го беше убил, никой нямаше да протестира. Защото щеше да е поредния ден в гетото.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да се правят каквито и да е коментари,трябва да знаем какво точно се е случило.Как и защо и при какви обстоятелства е бил убит.Щом още се ослушват и не повдигат обвинения,значи шебека има вина.Тук става въпрос за един доброволец от квартален патраул и 17 год младеж.И наистина ако младежа беше бял или пък Цимерман черен??????
13
3
 
7
 
! Отговори
явр преди 12 години
Повече такива новини да има!
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА - САЩ!!! ЩОМ ПРЕЗИДЕНТА ИМ КАЗВА, ЧЕ АКО ИМАЛ СИН ЩЯЛ ДА БЪДЕ КАТО ТОЗИ .........ЖАЛКО, ЧЕ НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ НАЛОЖИХА АМЕРИКАНСКИТЕ "ЦЕННОСТИ" С ПЪЛНА СИЛА И УНИЩОЖИХА БЪЛГАРИЯ!ТОВА, ЧЕ УБИТИЯ Е ЧЕРЕН НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е НЕВИНЕН!
11
11
 
15
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Колкото и да се плюнчите, тия *** се вдигат за 1 убит, а българина го е страх да си подаде носленцето на улицата, че да не го ошамари Бойко.Има много да се учи българина от тия ***, които ако си спомняте през 92ра окупираха половин Л.А. заради убийството на черен.А Бай *** най-много да се изрепчи и да излезне на протест срещу цената на горивото, щото за друго не му стиска.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя застреляния да не излезне някой млад гангстер с 10-20 престъпления?Искам Обама пак да каже че му е като син :))) Ще бъде велико и без тва рейтинга му пада като тухла.
9
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Черните (както и у нас ***) са далеч по -големи расисти от белите! Нагло се оправдават ,че мразят ,защото белите ги мразят. Между другото защо няма протест за нашето момичет сгазено от *** , който избягал после? Защо ако е от бели простеста е расизъм , а от цветни е простест? ПИСНА ми от двойни мерилки за всичко!
8
6
 
17
 
! Отговори
трако-балканец преди 12 години
Тия пък за един църняк толкова шум по медиите. Друг църняк ще си направят майка му и баща му , пък може 2-3 още като него да изцвъкат, че фемилията голяма и не смогва вече с продажбите на "бело" на дребно сред черния и белия *** на Хамерика. С поздрав: Трако-балканец /бивш термин за "българин"/
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az sam bil v us i za celia si prestoi tam razbrah 4e negretata sa nai-dolnata rasa marzelivi kradlivi i vse prava tarsat sa6to kato *** 1 kam 1 bez razliki
6
3
 
26
 
! Отговори
Хариет Бичър Стоу преди 12 години
Всицко започна от САЩ....Няма *** - има афро-американци.Значи в "Чичо томовата колиба" няма *** на име Том, а има афро-американец...Няма робство на белите над черните, а има робство на белите над афро-американците..Ако кажеш "***" в САЩ те чака съд...Затова и у нас вече няма ***, а има роми...Айде че се обърках....какви ли сме останалите ??Може би "българин" скоро ще бъде забранено да се наричаме, а нещо друго, например източно - балкански субекти....не знам и да си трая...
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** хроники , заради некакъв саджек сега ще ореват света. И там не ги чака нищо добро с тая черна *** , тепърва ще имат проблеми тъпите хамери.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ако Цимерман беше черен?? Кво правим? Културна особеност на афроамериканците - да се стрелят. Да ви тропам на "справедливостта"!
3
6
 
28
 
! Отговори
европеец преди 12 години
какво ни занимават с маимунски новини ? искат да сме състрадателни със маимуните ,не са познали .
2
2
 
50
 
! Отговори
KKK преди 12 години
Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл"А представяте ли си какво щеше да се изпише ако беше "бяла групировка" ? Но когато черни го правят - това не е расизъм !!!
1
6
 
54
 
! Отговори
KKK преди 12 години
Толерантност.Наричаш черното - черно - расистУбиваш някаква ***, и веднага всичката пасмина ти скача на главата да претендира за "правата на човека"Да намирате някаква прилика между *** в Бг и *** в сащ?