ЕП: Да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС

Иска се по-усилена работа за прилагане на основните права на гражданите на ЕС
29 мар 2012 18:14, Елка Василева
11
ЕП: Да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС
ЕП призова да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие днес на сесията си в Брюксел нова резолюция, в която призова да не се ограничава достъпът на българи и румънци до пазара на труда в ЕС.

Държавите в ЕС и Европейската комисия трябва да работят по-усилено за прилагането на основните права на гражданите на Общността, се посочва в приетия днес от ЕП документ, цитиран от българската редакция на пресслужбата на парламента.

Това включва свободното придвижване на граждани и пребиваване в друга страна от ЕС (включително и неограничаване на правата на българи и румънци за работа в друга държава от Общността), както и възможностите за кандидатиране и гласуване за Европейски парламент и за местни избори.

Още по темата

Текстът на резолюцията отбелязва повтарящите се проблеми в области като свободното движение на хора, признаването на професионални квалификации, свободен достъп до информация, антидискриминационни политики и избирателни права.

Депутатите призовават държавите в ЕС да премахнат съществуващите правни и практически бариери пред свободното движение на граждани и да не въвеждат тежки и "необосновани" административни процедури.

Те се обръщат и към ЕК с искане да направи оценка на политиките, свързани със свободното движение, в следващия доклад за гражданството на ЕС. Според резолюцията доброволна европейска професионална карта би могла да служи като инструмент за улесняване на мобилността сред европейските граждани и да осигури модел за "Европа на гражданите".

ЕП призовава деветте държави от ЕС, които продължават да ограничават достъпа на български и румънски граждани до своя пазар на труда, "да преразгледат възможно най-скоро своите решения, като вземат предвид принципа на равенство, забраната за дискриминация, необоснования характер на тези решения и принципа на солидарност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
31
 
! Отговори
eror преди 11 години
kak stava hora koito dori nesa v es idvat i vzemat vsi4ki prava,anie ot bg ni6to palnim djobovete na turcite
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TOVA KAKVO SQ ???!!!! EVROPEYSKO ROBSTVO..... NE SAM SRE6TNAL BALGARIN KOYTO DA IMA NADEJDA V BADE6TETO.
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BALGARIQ I RUMANIQ SE PRIEHA V EC SAMO A TOVA 4E NA ZAPADA IM TREBVAHA ROBI ZA 4ERNA RABOTA :)
6
1
 
34
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Този ЕС ни наложи най голямата дискриминация Това е най абсурдното нещо което някога е ставало в българия По тежко е от така наричаното турско робство Тогава сме имали своБодни пазари на всякъде в Османската империя и данъка е бил 10% А сега ограничението е на 200% за България. подиграват ни се на вън и ни подпичкват *** съм ти и ЕС. Западна Германия е наливала всеки ден в продължение на 10 год. по 3 мрда Д.М. За да изравни стандарта след 89 а тук говорим за някакви си 10 мрд АБСУРДИСТАН
5
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естесвено. Защо техните компании могат да работят на нашите пазари и да изкарват пари, а ние да не можем да работим на техните?
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейският съюз е заприличал на азиатски и африкански съюз, пък те от една шепа българи се уплашили.
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като не ни искат, да не ни бяха приемали. Аз не се чувствам втора ръка човек, за вас не знам...
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От ЕС се грижат двете държави да не се обезлюдат много бързо. Вдигнат ли се всички ограничения, Симеон Дянков ще събира данъци от пенсионерите.
1
1
 
46
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 12 години
SOLIDARNOST I KAPITALIZAM....NESCHTO NE SE VRAZVA....