Тибетци се самозапалват, за да научи светът за страданията им

Те протестират срещу авторитарното управление на Пекин
29 мар 2012 13:00, Елка Василева
32
Тибетци се самозапалват, за да научи светът за страданията им
Тибетецът Ямфел Йеши. Снимка: БТА

Двайсетгодишен тибетски монах се самозапали в Западен Китай в знак на протест срещу авторитарното управление на Пекин, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на тибетски изгнаници.

Младежът на име Шераб е починал след самозапалването. Той е учел в манастира Кирти в окръг Аба.

Вчера пък почина друг тибетец - 27-годишният Ямфел Йеши, който се самозапали в понеделник в Делхи, протестирайки срещу китайското управление на Тибет.

Още по темата

Той е починал от раните си в местна болница, където е бил настанен. В стаята на Йеши била намерена написана от него на ръка бележка, в която казвал, че тибетците се самозапалват, за да може светът да научи за страданията им.

Мъжът издъхнал няколко часа преди в Индия да пристигне китайският президент Ху Цзинтао, който участва в среща на високо равнище на регионалната организация БРИКС, обединяваща страни с бързо развиващи се пазари.

Йеши е роден в Тибет, но е живеел в изгнание в Индия. Работел е активно в младежката организация, която се бори за независимост на хималайския район, който от над 60 години е под китайска власт.

В Индия има голяма общност от тибетци, избрали да живеят там в изгнание. Един от тях е и духовният водач на Тибет далай лама.

Трийсет тибетци, предимно будистки монаси и монахини, са се самозапалили от година насам, предимно в Югозападен Китай, твърдят тибетски правозащитни групи. Най-малко 20 от тях са починали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Висша форма на самопожертвувание!..Мир на праха Ви Герои !
25
1
 
11
 
! Отговори
Момиче преди 12 години
Това ме подсети как българи са убивали семействата си, само и само да не попаднат в ръцете на турците... Това не са ***, луди, откачалки, както ги наричате. Това е лицето на отчаянието.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека почиват в мир.
23
4
 
10
 
! Отговори
Ачко преди 12 години
Странно никой не се втурва да го гаси,на Балканите може да сме всякакви, но подобна пасивност при вида на горящ човек е изключена!
22
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И мен ме е срам че си българин! Такива , като теб не трябват на България. Бягай на запад за да миеш чинии. Така ще се осъществиш и реализираш.
21
1
 
9
 
! Отговори
аз 27 просто грешка преди 12 години
Въпрос на разбиране не е това начина според мен но те са мислили че това е начина тъжно но факт поне жертвата да е заслужавала . Мир на праха им или Да почиват в мир !!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Ани преди 12 години
Въпрос на рабиране не е това начина според мен но те са мислили че това е начина тъжно но факт поне жертвата да е заслужавала . Мир на праха им или Да почиват в мир
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Загледах се в снимката ...
18
1
 
14
 
! Отговори
jan преди 12 години
до 11където и да отидеш *** ще си останеш!този който се гнуси и отрича корена си е ***!заминавай!!!!завинаги!!!
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво като някакава откачалка се е самозапалила??? Да не би да очаква някой /поне/средно интелигентен човек,че НАТО ще се притече на помощ на "угнетените" тибетци?Или великите САЩ и ЕС ще наложат икономически санкции на Китай? Ахахахахахахахахахахаа,все едно да се закопят сами!!!!!
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С такива борци за свобода Тибет ще си остане завинаги китайски.
15
5
 
8
 
! Отговори
Месия преди 12 години
Питам се дали аз бих могла?... Предвид сана ми, логично е да мога... Възхищение и преклонение пред смелостта Ви! Няма дело, което да не е видяно и отчетено от Бог! Благодаря Ви!
14
14
 
5
 
! Отговори
Тия не са добре преди 12 години
Нормален човек няма да се запали.
13
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
После разправят, че арабите били ***. Те поне като се взривят, носят реални загуби на противника.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли е било зле в Либия под Кадафи, нямам спомени Либийци да се са палили само и само да привлекат внимание. А в Тибет вече маса и народ се изпосамозапалиха, ама уви напразно, не виждам САЩ, НАТО или някой от обичайните "освободители" да се трогва... "интересно" защо...
11
3
 
9
 
! Отговори
poaro преди 12 години
Svetat e zaliat sas kitaiski boklutsi, choveshki prava v Kitai ne sastestvuvat, opitvat se da prisvoiavat teritorii,no "demokratichniat zapad" malchi ,malchi i stariat Nelsan Mandela ,koito si opropasti jivota v pandiza, dori poddarja dobri otnoshenia s tiah i ne jelae kontakt s Dalai LAMA! Obama se zdravisva sas aziatsite i ne mu puka !SVETAT MALCHI , A TEZI KITAITSI VECHE SA NI NAVODNILI !
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега и българските анархисти да последват примера на тибетците и да се самозапалят с викове "Свобода за Тибет!"
9
4
 
20
 
! Отговори
Симеон преди 12 години
А някои хора тук тъгуват за комунизма!
8
2
 
33
 
! Отговори
(един от всички) преди 12 години
Свобода за Тибет!
7
4
 
29
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
А колко от вас са готови да жертват живота си /реално/ в името на свободата на сънародниците си и децата си? Вярно е, че трябва да си малко луд че да си готов на саможертва, но пък благодарение на такива луди, съществуват свободните държави, в това число и България /Лудия Левски, Ботев, Раковски и още толкова много луди патриоти, жертвали живота си за да пишеш и говориш на български/....