За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
13
 
2
 
! Отговори
Роналд Рейгън преди 12 години
Еиии *** направо откачиха. Разбихме ви колхоза руски подлизурковци!
457
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко братя българи, централа ще има, ток ще има, но след изборите. Само дано лидер на БСП да не е Станишев, защото и него го управляват враговете на Исус.
456
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако човек си направи една проста сметка, ще види, че за да се изплати инвестиция от 12 милиарда лева(около 6 милиарда евро колкото казва г-н Първанов) за построяване на централата за период от 20 години, цената на 1kWh трябва да е около 0,05лева. Но това е без да се отчитат лихви по заеми, поддръжка, гориво, заплати и др., а и естествено печалба на централата. Опимистично предположение е тази сума да се удвои, т.е. 0,10лв/Kwh. АЕЦ Козлодуй продава на около 0,015. Изводите си правете сами!
455
0
 
7
 
! Отговори
Р Гецов преди 12 години
Пич, и на мен в един момент ми писна, и сега не живея в БГ, липсва ми много, ама живея нормално поне..
454
2
 
9
 
! Отговори
до Българин преди 12 години
А в случая какъв точно е според теб "националният ни интерес". Да си внасяме и тока от вън ???То хубаво, ама като искаш нещо да внасяш, никой не ти го дава даром, т.е. трябва нещо и да изнасяш. До сега, една от малкото стоки които България изнасяше, беше именно електроенергията. Като дойде момента и нея да трябва да внасяме - КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА ? И как точно ще е защитен тогава националния ни интерес ???
453
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
долу олигофреничната мутра дебилл Б ,Борисов . долу турско американската *** неграмотна *** !
452
0
 
10
 
! Отговори
до българина преди 12 години
искащ да кажеш американския
451
18
 
6
 
! Отговори
българин преди 12 години
тук трябва да четем КАКВО МИСЛИ И ПИШЕ ЕДИН РУСНАК ЗА ОТКАЗЪТ НИ ОТ БЕЛЕНЕ. ами ясно,че няма да ни хвали,но какво ни е грижа нас за това? ние сме българи, а не руски поданици и ще си гледаме националния интерес.
450
8
 
7
 
! Отговори
турчин преди 12 години
Който пикае срещу вятъра си намокря обувките. Особено пък ако е гол *** като българомангалите.
449
1
 
14
 
! Отговори
??? преди 12 години
интересно ми е като сме такива износители на електроенергия ,защо плащаме по скъп ток от тези който внасят от нас ? май повече ги боли ЧЕЗ и Е.он че няма да има от къде да вземат евтино и да ни го дават на двойна цена ,но ние сме паралии ще си траем както и да стане
448
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, с Русия шега не бива! Цял свят се съобразява с тях, ама ние, нали сме много интелигентни....
447
0
 
39
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
Скъпи ми Смехурковци/и аз съм в кюпа/,комедията свърши, започва хоръра/филм на ужаса/, жал ми е за възрастните хора и децата, тяхната съдба ще е най-трудна.Свидетели сме на края на един древен народ с богата култура - нашия народ.Шепа продажни "политици" - началото бе поставено от Луканов, който прие и утвърди така наречения план "Ранът" - "взеха мярката" на БГ.Но и ние, гражданите на БГ носим не по-малка вина за това, което става.
446
13
 
3
 
! Отговори
Игор Гробарник преди 12 години
Кой е тоя Игор Гробарник? Той и коментарът му един гробовен.
445
8
 
28
 
! Отговори
Хах преди 12 години
Хората са го казали - където стъпи американски ботуш - трева не никне....
444
20
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Ама тези руски мекеренца много големи "енергетици" били!
443
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласувал съм за ББ. Срамувам се от това. Честно.
442
2
 
33
 
! Отговори
Евалата Бойко преди 12 години
Евалата Бойко, ти си най-велик! И като гоолям управник, и каато КОМИК, и като шефа на канала за амфети, и кат' енергетиииииик!!!
441
21
 
6
 
! Отговори
я преди 12 години
няма вече хранилка за другарите
440
3
 
2
 
! Отговори
ехеее преди 12 години
Не знам от къде си се върнал ,ама знам ,че плещиш ,колкото да не заспиш.
439
3
 
7
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Колко много простотия има тук...този пък имал бизнес с Дания..интересно какъв ли?