За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
1
 
7
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
било това било ,онова ,сега умирате от глад нещастници . ама само така чанч на неблагодарните нации да го дуат по макс !
417
9
 
32
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
какъв референдум,незабавно хората трябва да излязат на улиците и да свалят тези некадърници и американски *** от власт.съд и разстрел за националните предатели.Гневът на хората трябва да се излее върху тази пасмина.
416
5
 
18
 
! Отговори
ядосан преди 12 години
ей *** герберско защо ми спираш достъпа до коментарите ? не ти харесва че пиша против Герб ми мутрака това ли не ти харесва ?! колко ти плаштат да спираш такива като мен ? ама че сте жалки *** с ***
415
15
 
5
 
! Отговори
ванката преди 12 години
всички фабрики в БГ работеха за тях,цигарени,консервни и т.н.Те оная работа ли щяха да ми ядат ако не бяхме ние,защото от запада нищо не внасяха,всички руснаци ходеха с еднакви дрехи,и + това по онова време нямаше олигарси и путиновци-мутиновци.Ами нашите работници дето им строяха жилища,щото пияния руснак за крив **** не става.
414
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
незнам дали знаете,но АЕЦ козлодуй продава на 1 ст.ток на ТЕЦ Марица-Изток,която е купена от американска компания и те ни продават тока на 78ст.,защото много ни обичат,но ние така сме свикнали колкото повече ни мачкат, да ни харесва, сигурно сме мазохисти.И с много други неща е така,но ние сме обречени политиката за България от 22 г.е да опростее народа,защото само *** и беден народ може да се управлява така.Ако наистина искате да знаете нещо и да не се излагате във форумите четете първо
413
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във Русия усещам беснеят понеже са свикнали от България да чуват само " тъй вярно ".
412
7
 
12
 
! Отговори
do ванката преди 12 години
от къде накъде Русия ще ни продава евтино на нас, че да лаем още повече срещу тях ли.Айде достатъчно са ни давали 45 години и сега ние сме благодарни.Всичките си ресурси са ни давали и ние сме реекспортирали на запад,а сме им чушки и домати чушки и домати.А бе я помислете,че всичко което имаме сега е благодарение на тях.С кво щяхме да построим козлодуй и всички заводи,коити имахме.Били сме сигурно богати на ресурс преди.А бе само *** ли пишат тук.Е те много направиха, а ние ги мразим.
411
0
 
4
 
! Отговори
камен преди 12 години
461, само от нас зависи, както правилно казваш, но и сам да съм пак ще е нещо, не може всеки да чака другите, все от някуде трябва да се почне... в най-лошия случай ще ме гледате вечерта по новините, и какво от това? по-зле няма на къде, на мен ми СТИГА!
410
6
 
5
 
! Отговори
!!!??? преди 12 години
Абе от тук пешещите другари като че ли има още който си живеят в ерата на СИВ!?Отдааавна минаха тия времена ,а това е само за сведение за другарите с бетонните мозъци.
409
2
 
7
 
! Отговори
мизерия преди 12 години
Надявам се този път наистина да има хора там!!! Ама толкова хора че да им се изправят косите! Вместо да си чешем езиците тука, поне да вземем да напрвим нещо хораа
408
6
 
4
 
! Отговори
ванката преди 12 години
Крайно време е да се направи 1 референдум,нека народа си каже думата какво иска после да няма тоя бил виновен или оня.Че руснаците са големи к**рви то е от ясно по-ясно.Аре стига са на евавали от 45г.насам.Аз мисля че премиера хубаво им е казал на германия продавате газ по 330 $,на нас като "братска" страна по 600. Да не говорим пък за Америка дето я купуват на 77 $ (заради залежите си от шистов газ).
407
2
 
10
 
! Отговори
камен преди 12 години
който иска да ме види, да заповяда на 15.04.2012, неделя, ВЕЛИКДЕН, в 12.00 пред парламента, ще бъда там с българското знаме!
406
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 441Как така се чудиш къде е резерва ???На Борисов са му били заложили бомби в бюджета, за 4 негови мандата, т.к. има да плаща репарации от Ньойския договор !!!
405
1
 
2
 
! Отговори
пан преди 12 години
Клинтън,Клинтън, Клинтън и пак Клинтън..........
404
1
 
7
 
! Отговори
камен преди 12 години
до 454: именно! за това: НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ БЪЛГАРСКИ ВЕЛИКДЕН - 15.04.2012, навсякъде в БЪЛГАРИЯ! ДА КАЖЕМ ЗАЕДНО СТИГА! Всички навън, по улици и площаси, да покажем, че ни има!
403
3
 
13
 
! Отговори
семо преди 12 години
Русия строи АЕЦ Белене за 6.3 милиарда евро като 1.6 милиарда вече сме платили А печалбата на РОСАТОМ е 150 милиона евро Русия строи АЕЦ в Турция за 20 милиарда А на бойко му се види пак скъпо.
402
1
 
8
 
! Отговори
мизерия преди 12 години
Това как ще живеем си зависи единствено и само от нас. Какво още ще чакаме незнам...Ми то ние сме си роби бе хора...Докато народа не им покаже, че с нашите пари не могат да си правят каквото искаъ/демек да крадат/ няма да стане...Като видят хората по улицата вече е друго...А на мен ми писна да ви кажа...Смеят ни се навън, резила е голям, а ние...Какво правим ние
401
1
 
9
 
! Отговори
камен преди 12 години
до 442, не, не за съд, те са за гилотина, тук съд не помага! Да помнят после следващите, че главите се тръкалят!
400
0
 
10
 
! Отговори
до 443 от славянин преди 12 години
Не толкова е оскотял колкото отарикатял, този народ винаги се е снишавал вярвайки че ще го отмине злото, но явно злото най-много обича снишаващите се и ги изненадва отзад!
399
2
 
2
 
! Отговори
MARKOVA преди 12 години
TOVA KOETO SE GOVORI E, 4E SLED KATO PADNAT OT VLAST, NAI-VINOVNITE ZA RAZRUHATA NA BULGARIQ, B.BOROSDOV I CV.CVETANOV, S OTKRADNATITE OT DURJAVATA/NAS/ PARI 6TE SE SKRIQT NEIDE V AMERIKA.TAM DOKATO SA JIVO 6TE SI HHAR4AT OTKRADNATOTO. NA VSI4KI E QSNO 4E BORSV E 4OVEK S MNOGO NISK INTELEKT. TOVA ZA DIPLONAT E UBIISTVENO, TOZO NA6 "VOJD O U4ITEL" 6TE OSTAVI SLED SEBE SI PUSTINQ.SAMO PITAM, S KOLKO OBEDNQME TEZI 3 GODINI?KAKVO NAPRAVIHA DA JIVEEM PO-DOBRE?NI6TO! I KATO IBQGAT KOI 6TE E VINOVEN?