За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
1
 
2
 
! Отговори
krasi преди 12 години
до432 Лицензът на 5 и 6 зависи от Русия. Защо им е да удължават годността им? Как мислите?
397
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В най-големия студ тази зима без малко да минем на режим. Спряхме продажбите на ток и два пъти сме внесли ..Това е бъдещето на свещи и бъдещи клиенти на Турско - руската АЕЦ
396
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още колко му остава на пожарникаря като мин.председател? Два-три месеца?
395
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Балабанов, направо ни уби с това стихотворение ! Ама то си е направо класика, браво !!!И това с продажбата на новия реактор беше много остроумно!
394
1
 
15
 
! Отговори
Супер анонимен преди 12 години
Тези 600 долара, за които говори Борисов нямат нищо общо с действителността. Газпром продава почти на еднакви цени на Германия и България. Просто там липсват посредници и прекупвачи. По колко купуват и продават Булгаргаз и Овъргаз???????Цената от 600 долара е определена от нас самите, това е цената от ДКЕВР и е за крайни клиенти. Ценобразуването на газта става по определена ОТ ДЪРЖАВАТА методика, в която се вземат под внимание курса на долара, цената на нефта, местния добив, запасите в Чиренското газово депо и един куп други глупости.Ето нещо от 2010 г.:"Цената на газа в България предизвика известно безпокойство у нас, защото ние продаваме на България на ниска цена, а битовите и промишлените абонати в страната плащат много повече. Това каза първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков , който е на посещение в България. Преди това Зубков и българският премиер Бойко Борисов разговаряха по ключовите енергийни проекти между двете страни."Руският вицепремиер обясни, че Газпром продава газ на България по 339 долара за 1000 куб. м, а битовите потребители в страната плащат от 576 долара за 1000 куб. м. Смятаме, че това са много високи цени и българският премиер ми обеща, че до четвъртък ще бъде ясно откъде идва увеличението, каза Зубков.В досегашните договори с България за доставка на руски газ са заложени преференциални условия. Ние доставяме газ на цена, която е около 90% от пазарната, обясни руският вицепремиер, който отскоро е и председател на съвета на директорите на Газпром.Съпоставката на пожарникаря с Германия е нелепа - докато ние търсим алтернатива на руския газ и се залъгваме с глупости от сорта на "енергийна независимост" и "диверсификация", то германците получават газ директно от руснаците по Северен поток, директен газопровод, който на всичкото отгоере беше приоритетен проект на ЕС и подпомаган от европейски фондове! Но така ще е, докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват."
393
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тази година американците почват да строят два нови атомни реактора в АЕЦ "Вогтъл" намираща се в щата Джоржия..ама ние сме по умни и ще строим газова ..
392
0
 
14
 
! Отговори
мизерия преди 12 години
никой обаче май няма да излезе да протестира...толкова е оскотял тоя народ...и не мога да разбера какво трябва да се случи, че хорат най-накрая да се събудят...как се живее така бе хора? Не Ви ли обръзна вечее? Не виждате ли, че единственото което правят е да настройват хората един срешу друг и от мизерия всичко така е озверяло, че чак е страшно...Мен ме е страх в каква държава ще живее сина ми и определено не искам да е в това, което е останало от нея... Говорим си, говорим си , ама действия...
391
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
И продължавам към 431 - Хора, които се отказват от подписите си под официални документи; хора, които ни имат за кучета, карат ни да ядем картофи и филии с мас; хора, които на цялата какафония в държавата вземат над 120 милиона бонуси за 1 година; хора, които разединяват нацията, вместо да я обединяват; хора, които насаждат омраза и интриги и настройват всеки срещу всеки; такива хора са за съд!
390
0
 
17
 
! Отговори
Борисов питаме те ? преди 12 години
Малко факти ! През 2005 год. фискален и валутен резерв 4.5 милиарда. Идва Станишев и 2009 год. резерв 8.5 милиарда . След 2 год. и 7 месеца управление на Борисов резерва е 4 милиарда. Та Борисов имам само един- едничък въпрос ! Къде изхарчи тези близо 5 милиарда ?????????? Къде Борисов ? Магистрали няма,няма Белене,пенсии неиндексирани,безработицата расте главоломно. Къде са парите крадецо ?
389
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идиотщината ходи по хоратаДокладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!!1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени и за газови и трябваше само да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!НО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
388
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Гответе се следващата зима за електроенергия не от 30 ст. на киловатчас а минимум 65 ст. Ако тази зима плащахте 300 лв. ток месечно,следващата по около 600 на месец . Борисов браво- изпълни задачата си да погребеш България и да доведеш до масов геноцид народа ! А помните ли преди 3 год. предизборно Борисов обеща ако спечели мнозинство да намали електроенергията - искахте ГЕРБ ааааааааааааааааа !
387
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези наши политици си играят с огъня, но отново опарени ще са само хорицата.
386
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 431 - Хайде стига вече с тези заучени клишета! Ставате смешни и вече не сте интересни! А твоят любим премиер и сие окрадоха България така, както никое правителство досега не го е правило! Милиарди левове изтекоха незнайно как - няма грам свършена работа, има само поразии, опоскване, национализиране незаконно, рекет на обикновените хора При предишните поне нещо се виждеше - всяка година увеличения на заплати и пенсии, отделяне на резерви, коледни пенсии, а при тези - ЯДЕЦ! Чисто самоуправство
385
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 2025г трябва да бъдем 2-3млн. население, гадовете знаят какво правят, централа няма да ни трябва, щото няма да има народ, който не избяга от тук просто ще умре от глад, болести и т.н. ще останат само ***. *** ще ги обявят за терористи, ще ги изтрепят и ще заселят красивата ни родина с евреи, вече се продават земя и паспорти.
384
0
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
431, гербер е диагноза...с летален край.
383
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 12 години
За крушката и опашката Какво спечелихме и какво загубихме в третата година от мандата на ГЕРБ изчерпване на фискалния резерв, паралелно с увеличаване на държавния дълг!В края на 2000-та година фискалният резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв. В настоящия момент фискалният резерв е на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд Козлодуй заемат около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда!Това са двата фонда, които са целеви и от които Дянков възнамерява да вземе стотици милиони за дупките в бюджета си! Какво означава това: преди време Хроники написа, че в търсене на пари, Симеон Дянков е взел от Български енергиен холдинг /БЕХ/ 182 млн. лв., за да пълни дупките в нескопосания си бюдежет 2012! Предстои БЕХ да модернизира електро- и газопреносната мрежа на страната, от което ефективността на тези мрежи щеше да се подобри, а това както е известно влияе пряко върху формирането на себестойността на електроенергията. Т. е. Дянков и ГЕРБ бръкнаха директно в джоба на данъкоплатците, тъй като от неизвършените инвестиции цените на електроенергията скочиха и предстои да скачат още безброй пъти в обозримо бъдеще!Другият русофоб, американсият посланик Джеймс Уорлик каза в последното си интервю:Каквото и да се е случило, при всички положения, във връзка с това, което оповести премиера, аз чух, че Белене няма да бъде построена... Аз самия следя въпроса с Белене, откакто съм дошъл, вече повече от 2 години, и мисля че е дошъл момента да се вземе решение по отношение на този проект.На 28 март, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че спира проекта Белене, една от основните задачи на Уорлик, да се спре важния българо-руски енергиен проект е изпълнена!
382
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно че боко се е продал на евреите, кво да говорим. Ама както винаги ние ще му сърбаме попарата.
381
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а защо трябва да се спират 5 и 6 реактор на АЕЦ Козлодуй ?
380
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом руснаците и нашите *** са недовлни значи премиера е на прав път . много ги заболя горките особено нашите лапачия които се бяха наострили да лапат комисионни и да печелят поръчки
379
8
 
2
 
! Отговори
с. до логик преди 12 години
Ти си кух,бате!Изключително!Става въпрос за милиарди евра!Никой не пренебрегва такива пари!Никой!Капиш!?Гиди и отрепките русофилски!