25 години затвор за руския оръжеен бос Виктор Бут

"Търговецът на смърт" искал да снабдява с оръжие колумбийски бунтовници
6 апр 2012 08:00,
6
25 години затвор за руския оръжеен бос Виктор Бут
Бут обяви, че е невинен, но получи затвор от 25 г. Снимка: Reuters

Прочутият руски оръжеен търговец Виктор Бут бе осъден на 25 години затвор в САЩ, съобщи АФП.

Освен присъдата, съдия в Ню Йорк разпореди 45-годишният Бут да плати и глоба в размер на 15 милиона долара.

"Търговецът на смърт", както е известен бившият офицер от съветските военновъздушни сили, бе признат за виновен през ноември миналата година по всички обвинения срещу него, включително в тероризъм.

Още по темата
Виктор Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 г. по искане на американските власти и впоследствие екстрадиран в Съединените щати. Според прокуратурата на САЩ той е бил готов да продаде оръжия на стойност до 20 милиона долара на американски агенти под прикритие, представили се за бунтовници от лявата колумбийска партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Договорената пратка включвала ракети земя-въздух, които според прокурорите щели да бъдат използвани от ФАРК за сваляне на американски военни хеликоптери.

Съдия Шира Шейндлин "се смили" над Виктор Бут, като го осъди на минималните 25 години по едно от обвиненията, по които той бе признат за виновен и на по 15 години за останалите три обвинения.

Тя освен това реши да кумулира присъдите. "25 години са достатъчно", заяви лаконично съдия Шейндлин при произнасянето на присъдата.

Преди това Виктор Бут взе думата пред съда за последно, като повтори, че е невинен.

"Ваша чест, аз не съм виновен. Не съм възнамерявал нито да убивам никого, нито да продавам изобщо оръжия на когото и да било", се обърна той към съдията.

Според адвокатите на предполагаемия руски трафикант на оръжия клиентът им е искал да продаде на мнимите бунтовници от ФАРК само два транспортни самолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хамерите се изживяват като глобални монополисти в търговията с оръжие , елиминират бързо всеки неудобен. Най-лесно е като му лепнат "тероризъм" и готова работа. ***.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
God of War ! хм
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами снабдяването на сирииските терористи с американско оръжие ,питам кога ще има наказани ?
1
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Много скоро и техните кирливи ризи ще излязат на показ,обаче тогава присъдата им ще определят народите! Най-вероятно смърт чрез разстрел или обесване на площадите!